|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 05.08.2023, 21:55 » |
|
Jaký je průřez vodičů? Sice píšete, že vám o průřez nejde, ale ten je v tomto případě rozhodující. Děláte to bez projektu, takže asi tomu elektrikáři věříte. Nebo se mýlím?
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 05.08.2023, 22:48 » |
|
Průřez je na tom kabelu napsaný. CYKY-J 4x??. Jestli je to 10, pak tam modrý vodič být (pravděpodobně) nemusí, ale mělo by se to posoudit na místě se všemi souvislostmi. Myslím, že vám nic nebrání pozvat si na místo NEZÁVISLÉHO revizního technika a nechat si to zkontrolovat.
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
Jan Yossarian
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 06.08.2023, 07:46 » |
|
Elektrikáři nevěřím, protože aby dostal zaplaceno řekne cokoliv. A jestli se objevý závada při revizi na tomto kabelu tak vede přes koupelnu a to bych fakt nerad nechával předělávat.
Uvrhl jste se do klasické lidové pasti, kdy si pozvete elektrikáře a nedáte mu přesné instrukce v podobě technické dokumentace. Elektrikář má teď výhodu, protože si může vybrat jak to udělá sám. Omezuje ho pouze soulad s technickými normami, které však není důvod nedodržet. To ale nemá nic společného s technickou dokumentací, podle které revizní technik pak kontroluje, zda to bylo správně instalováno. Řešit počet žil jejich barvu a průřez, místo uložení, bod rozdělení TN-C až při realizaci elektroinstala ce je trochu pozdě a rychlořešení bývají později příčinou problémů. Když sem pošlete více podrobností, určitě kolegové uvedou svůj pohled na věc. Přes to však je pro vás nejlepším řešením pozvat revizního technika který to projde, posoudí s existujícími dokumenty, navrhne změny a pak zakreslí do dokumentace. A ten elektrikář udělá to, co bude mít na tom dokumentu. To je práce elektrikáře. Pokud se bude zdát revizní technik drahý, nedivte se. Jeho prací není projektování.
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 06.08.2023, 08:47 » |
|
Pokud se jedná o 4m snadno nyní vyměnitelné, tak raději kabel s modrou žilou. Platí pravidlo rozdělit PEN co nejdříve.
Souhlasím, je to jistě lepší řešení. Navíc bych připravil ještě CY zeleno/žlutý vodič přímo od MET svorkovnice. Nicméně pokud jde o kabel CYKY 4x10mm či větší průřez, je dodrženo normové minimum i bez toho modrého vodiče. Na tom se jistě všichni shodujeme. Tedy pokud je rozdělení PEN vodiče v původním rozvaděči (což lze předpokládat) a ne hned za elektroměrem. To by pak bylo špatně. Jak psali kolegové, je k tomu potřeba mít trochu více informací.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 06.08.2023, 09:01 » |
|
A to jsem vybíral firmu s 30 letou praxí a rozhodně jsem měl levnější nabídky…. I tak některé odpovědi ve mě nechávají smíšené pocity co se barev kabelů týče. Je vidět že odvětví elektro má před sebou velký kus práce co se normalizace týče.
30 let praxe je z mnoha důvodů zas moc.
|
|
|
|
Petr Chalupa_
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 06.08.2023, 09:49 » |
|
A to jsem vybíral firmu s 30 letou praxí a rozhodně jsem měl levnější nabídky…. I tak některé odpovědi ve mě nechávají smíšené pocity co se barev kabelů týče. Je vidět že odvětví elektro má před sebou velký kus práce co se normalizace týče.
Věřte, že norem pro toto odvětví je víc než dost. Odpovědi k těm barvám, které tu čtete, neznamenají, že v tom diskutující tápou. Znamenají, že obě varianty jsou možné, avšak při použití varianty bez modrého vodiče je zde několik dalších věcí, které je potřeba dodržet. Osobně si myslím, že zde byl kabel 4x10 použit jen pro to, že elektrikáři zbyl z jiného kšeftu, kdy s ním třeba připojoval dům. Jinak mi použití nedává smysl ani z funkčního hlediska (2 body rozdělení, nedostupnost kvalitního přizemění v patře...), ani z hlediska ekonomického, kdy by např. kabel 5x6 vyšel ještě levněji.
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 06.08.2023, 10:26 » |
|
Buď 5x6mm CYKY nebo se zavřenými oči 4x10 CYKY.... box Ještě bych natáhnul kabel /alespoň do dělám/ min. 3x1,5mm pro možný budoucí zapojení třeba el. boileru, přímotopů a pod...4m není problém v ceně, pak po omítnách a malování už bude problém! Bez projektu!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...
|
|
|
Michal Melzer
Neverifikovaný uživatel @5

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 06.08.2023, 10:29 » |
|
Věřte, že norem pro toto odvětví je víc než dost. Odpovědi k těm barvám, které tu čtete, neznamenají, že v tom diskutující tápou. Znamenají, že obě varianty jsou možné, avšak při použití varianty bez modrého vodiče je zde několik dalších věcí, které je potřeba dodržet. Osobně si myslím, že zde byl kabel 4x10 použit jen pro to, že elektrikáři zbyl z jiného kšeftu, kdy s ním třeba připojoval dům. Jinak mi použití nedává smysl ani z funkčního hlediska (2 body rozdělení, nedostupnost kvalitního přizemění v patře...), ani z hlediska ekonomického, kdy by např. kabel 5x6 vyšel ještě levněji.
Rozhodně si nemyslím, že v tom diskutující tápou právě naopak… Je to přesně jak píšete, teď jsem koukal na kabel a je na něm CYKY-J 4x10. Co je horší tak mám stejný kabel i na přívodu do domu a to se mohu jít rovnou oběsit…
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 06.08.2023, 10:37 » |
|
Rozhodně si nemyslím, že v tom diskutující tápou právě naopak… Je to přesně jak píšete, teď jsem koukal na kabel a je na něm CYKY-J 4x10. Co je horší tak mám stejný kabel i na přívodu do domu a to se mohu jít rovnou oběsit… Děkuji pánové
Kdepak máte domeček? Nemusí být tak zle, chtělo by to pročmuchat, zaměřit se na nejslabší místa instalace, a tyto třebas posílit.
|
|
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 06.08.2023, 11:04 » |
|
Je to přesně jak píšete, teď jsem koukal na kabel a je na něm CYKY-J 4x10. Co je horší tak mám stejný kabel i na přívodu do domu a to se mohu jít rovnou oběsit…
Proč? 4x10 je tam (zřejmě) správně. I tak některé odpovědi ve mě nechávají smíšené pocity co se barev kabelů týče. Je vidět že odvětví elektro má před sebou velký kus práce co se normalizace týče.
Zanechte zbytečného filosofování. Získal jste asi tak miliontionu potřebných informací z oboru elektro, tak se nedivte smíšeným pocitům. Btw. chtěl bych vidět ten projekt, podle kterého to nejde udělat, protože "se to tam nevejde". Předpokládám projekt ve stupni DSP...
|
|
|
|
|