To je ale novinka, že to nejde změnit!
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 15.09.2015, 17:18 » |
|
V bytě dělám celkovou rekonstrukcí a to i včetně elektroinstala ce. Narazil jsem na problém s přívodním kabelem od elektroměru do rozvodné skříňky s jističi v bytě. Starý hliníkový přívod se skládá pouze z dvou vodičů L a N, který je veden v husím krku o průměru cca 17mm.
Mám velké obavy s protáhnutím nového kabelu typu CYKY 3X6, jelikož průměr tohoto kabelu je kolem 13mm. Délka od elektroměru do bytu je kolem 8m. Je možnost použít pro lepší protahování husim krkem ohebnější kabel typu CYSY?
Omlouvám se za moji přezdívku na tomto diskusním webu. Bohužel již nejde změnit.
|
|
|
|
Patrik Dedík
Elektrikár a živnostník

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 15.09.2015, 20:02 » |
|
Chceli ste napisat L + PEN v tn- c. A skor pretiahnete cyky ako cysy. Predsa pevnejsi sa lepsie tlaci, lano sa bude krutit. Ja by som ak je to mozne na koniec toho al(povodneho) kabla napojil cyky 3x6 a tahal by som al stym ze zanim pojde novy a nevidim dovod preco by to neslo.
|
Elektrotechnik na riadenie činnosti, alebo na riadenie prevádzky E1/A Projektovanie E2/A El. inštalácie domov a bytov vrátane bleskozvodov pdedik@centrum.sk
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 15.09.2015, 20:23 » |
|
A jste si jist tím, že je to vhodný kabel pro toto uložení  a použití?
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 15.09.2015, 21:11 » |
|
Samostatné dvě žíly jsou vedeny už jako původní hliníkový přívod. Nebyl jsem si jist, jestli pouhé dvě žíly jsou v dnešní době normovány. Protahování kabelu CYSY bude jednodušší než kabel CYKY , jelikož cesta husího krku nevede rovně a může se stát, že husí krk může být poškozen. Na koncovky kabelu samozřejmě chci použít dutinky.
Jde mi jen o to nekupovat zbytečně CYKY riskovat, jestli projde ohnutým husím krkem a koupit rovnou CYSY.
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 15.09.2015, 21:52 » |
|
Panové proč si myslíte, že tady píšu a ptám se? Jsem elektrikář, sice ne tak zkušený jako Vy ale žádný učený z nebe nespadl. Řekl bych, že všichni by jste mi mohli dělat otce. Člověk, který provádí rekonstrukci bytu, má omezený rozpočet a snaží se ušetřit na věcech na kterých se ušetřit dá, se ptá. Platit pár tisíc za firmu, která mi vymění přívodní kabel je pro mně zbytečné vyhazování peněz....
|
|
|
|
|
|
Filip Dobiáš

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 16.09.2015, 01:44 » |
|
Proč CYSY? Nebylo by jednodušší zatáhnou jen CYA (H07V-K)?
|
Sám-li spravuješ - více škody naděláš; zavolej dborníka a máš po starosti
|
|
|
|
|
|