Arachnoid
|
 |
« kdy: 02.06.2015, 19:49 » |
|
Jsem vlastníkem pozemku v zahrádkářské kolonii, předchozí majitel si postavil před zahradou rozvaděč a nechal zřídit odběrné místo. V době kdy jsem od něj zahradu koupil byl elektroměr odpojený. Já se po roce rozhodl nechat připojit elektřinu a přizval jsem si revizního technika, který zjistil, že soused který elektřinu neměl, si přes zimu od své chaty zakopal kabel a přivedl ho do mého rozvaděče, kde si nechal připojit elektroměr. Na lince ČEZ mi řekli, že je vlastnické vztahy nezajímají. Může mi někdo poradit co s tímto stavem mohu dělat. Mám se s tímto stavem smířit a postavit rozvaděč nový, to snad ne. Soused se vymlouvá na jakýsi energetický zákon, že pokud nemám připojený elektroměr po určitou dobu, může se on zřídit připojení v tom mém?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 03.06.2015, 07:48 » |
|
Také se domnívám, že je nejprve potřeba určit vlastníka onoho rozvaděče, případně na koho pozemku stojí.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Petr M
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 03.06.2015, 09:12 » |
|
Anebo se neprat jak malí kluci, protože tu rvačku prohrajete oba. Sebere vám to čas s handrkováním. Možná i prachy za právníka. Bude vás stát peníze zkoupení dalčího rozvaděče, rezervace výkonu, poplatky za jistič a hraje se jenom o to, kdo to zaplatí. A pěkně vám to rozhází sousedský vztahy.
V takové situaci je lepší se vyprdnout na žabomyší války, vzít souseda do hospody, domluvit se na podružný elektroměry, dát to na papír a orazítkovat skleněným razítkem (s něčím vysokooktanový m uvnitř, pokud soused není abstinent). Vy, resp. původní majitel, jste investoval do rozvaděče. Soused investoval do rezervovanýho příkonu, revize a obnovení dodávky energie. Tak se složte na malý rozvaděč, kde budou dva jističe (ve funkci hl. vypínače jednotlivých chat), dva elektroměry, příp. jistič a dvoupólový instalační stykač pro HDO ve společné části.
Na polatek za jistič se složíte fifty fifty, na něm se mu prachy vložený do podružáku vrátí. Spotřebu rozúčtujte podle poměru elektroměrů a místo lítání k distributorovi a papírování udělejte společnou grilovačku.
|
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 03.06.2015, 12:09 » |
|
Velice rád bych sdílel vaši představu a optimismus v tomto případě. Bohužel, jak vidím konání souseda, který to ani neřešil dopředu s tím, komu pravděpodobně pilíř patří a pak se ohání všeobecně EZ, bez udání konkrétního článku a jediného pokusu o smír, tak jsem pesimistou. Jinak pokud bych byl v případě tazatele a měl tento rozvaděč ve vlastnictví, považoval bych to za sprostou krádež a požadoval bych uvedení do původního stavu, nebo alespoň nějaké vstřícné kroky od toho souseda.
Pak se to bude odehrávat v rovině právníků a ne elektrikářů.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 04.06.2015, 10:32 » |
|
Co už lidi neukradnou? Kdysi se říkalo, že se dá ukrást cokoliv, co neváží 10 tun a co není zabetonované. Dávno už to není pravda.
Viděl jsem už hodně lumpáren souvisejících s odběrem elektřiny, ale tohle ještě ne!
ČEZ prý nezajímají vlastnické vztahy, to trochu kecají a měli by si přečíst vlastní požadavky a tiskopisy. Pak bych na to šel ještě z druhé strany. Zjistil bych, zda nepropadl rezervovaný příkon bývalého majitele, protože jako nový majitel objektu, byste na něj měl mít nárok, a zda ho nevyužil onen soused na svoji přípojku
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|