|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 16.10.2017, 07:05 » |
|
Legislativní stránka věci bude zahrnovat diskuzi o neúplném počtu vodičů obvodu, přičemž předjímám výsledek 50/50, dále o povinném třífázovém přípoji byť využitém v režimu 1L. Nicméně ohýbalista vodičů se skutečně vyznamenal  . PEN mohl být při použití lepšejšího můstku veden průběžně  Ještě jsem si všiml Noark 6000kA.......  Takže za mne naopak katastrofa.
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 16.10.2017, 16:39 » |
|
Na kabel neřeknou nejspíš nic. Budou ale protestovat proti tomu 6kA jističi před elektroměrem.
Zde je uvedená norma EN 60898-1 a magické číslo 6000 A. PP říkají něco o jiném číslu.... V jiném případě byl jistič ABB OT80F3 a na něm uvedeno Icm=1,4 kA a Icw=1 kA Přívodní kabel CYKY 4x16 A při plombování vznikl problém. V revizní zprávě bylo uvedeno Ip jističe 13 kA ale na jističi takové číslo nebylo..... Máte zkušeností s tím, když na HV není uvedeno to magické číslo 10 kA, jak technici při plombování postupují?
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 16.10.2017, 20:19 » |
|
V průmyslu se jističe ABB typu OT80F3 běžně osazují. Proud Ip musíte ale hledat v katalogu, na jističi nic takového nenajdu a hodnoty Icm a Icw jsou mi i při revizi k ničemu. Nepátral jsem, zdá je výrobce povinen údaj Ip na jističích uvádět.... Poučení: od té doby, kdy mi technik nedal elměr a nezablomboval, tak již nikdy jsem nenapsal RZ na které by nebyl čitelný údaj Ip. Já vím, přípojka 80A se nedělá každý den. Ale je nutné co je v projektu a hlídat, co tam montéři instaluji. Prostě nevytvářet problémy .... Prostě má tam být minimálně 10 kA a proud s indexy nikoho nezajímá. Neni 10kA jistic - neni elektromer ani plomby
....a máš problémy. Ty jako revizní technik to musíš znát a hlídat. Jedno přehlédnutí a máš to všechno na triku.
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 16.10.2017, 22:05 » |
|
Ano potvrzuji, 6 kA nezaplombují. Ovšem jistič tam byl dávno před tím, než jsem musel rozplombovat a nevšiml si... Ale byl to jeden z těch lepších, zavolal byl jsem poblíž, takže výměna a bez problému. 
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 17.10.2017, 00:54 » |
|
Pokud se jedná o přívod z pojistek, do elekroměrového rozvaděče a ten bude dobře uspůsoben pro dvě odběrná místa, nebude 3F kabel jako přívodní žádným problémem. Je tak provedeno mnoho bytových i vícegeneračníc h domů.
Ale jak už upozornili ostatní kolegové. Jistič levné řady v 6kA, nepatří k elektroměru jako hlavní. Je to porušení PP a předpoklad hraničící s jistotou je ten, že technik distributora odejde bez pověšení hodin.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 17.10.2017, 11:39 » |
|
Ano potvrzuji, 6 kA nezaplombují. Ovšem jistič tam byl dávno před tím, než jsem musel rozplombovat a nevšiml si... Ale byl to jeden z těch lepších, zavolal byl jsem poblíž, takže výměna a bez problému.  To je první , na co se technik při dojezdu podívá....10kA ...jinak končí a jede na svačinu...  Mají to i v interních předpisech distribuce.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 17.10.2017, 13:24 » |
|
Ta mudlanice .....
Instalaci předloženou tazatelem bych kladně nezrevidoval.
To je také důvod, proč "mudlařům" ty jejich mudlanice nejsem ochotem revidovat. Je to ztráta času a časů i nervů. Je to pořád dokola. Řádný projekt, kde je jasné schéma zapojení. Také se tomu říká montážní, nebo výrobní dokumentace. Pak následuje profesionální a pečlivé ( nad ) standardní provedení a nakonec prohlášení o shodě spolu s revizní zprávou. Vše ostatní je bastl a bastlení ( mudlařina). Měli jsme to hned na začátku diskuse zcela utnout, že takto jak je to předloženo, takto to nelze realizovat. I na takové řešení je standard. A ten kdo začal něco takového instalovat, by to měl vědět, anebo se aspoň snažit získat informace. Tam je začátek toho bastlu.... Co na to může říci ČEZ? Ale co na to řekne revizní technik zde napadlo. ČEZ se s takovým bastlem nebude zabývat. A revizní technik? Snad jen blázen to bude revidovat a vůbec se s tím zabývat. Ano, na konci diskuse je každý chytrý, ale jasně to zde nastínil Radim Strycharski a Jan Hlavatý zde vložil otázku k přemýšlení. PS. Přitom jsem si myslel, že v oblasti přípojek dělat bastly snad ani není možné. Pokud již musím udělat revizi pro distributora, tak si dávám moc velký pozor na to, aby to bylo vše přesně podle PP a snad ještě tak na 140% lépe. Vrací se mi to v bonusu při některých jednáních s techniky distribuce.
|
|
|
|
|
|