kratas.ek
|
 |
« kdy: 09.09.2013, 22:33 » |
|
zasílám fotky rozvaděče na chodbě u mě v domě. Fotky jsou pořízené po přidání třífázového jističe a drátů pro elektroměr. Následně byla revizním elektrikářem vydána revize (asi, bylo to ze známosti - žádný papír v ruce nemám) a při návštěvě technikem z čezu to padlo na tom, že se tam nevejde.
Když jsem kontaktoval toho samého revizního elektrikáře, který se tam ze začátku byl dvakrát podívat a tvrdil mi, že to půjde, řekl, že se to musí uzpůsobit, udělat místo.
Nehledě na to, že už ho druhý měsíc uháním a ani já a on si s tím pořádně neví rady, řekl jsem si, že nejdřív zkusím se na obrátit na někoho kdo se v tom pohybuje a seznámit ho s mým problémem, než tam začne něco vyřezávat, posouvat elektroměry a svorky, aby výsledek nebyl, že se do udělá, čez to tam nakonec stejně nedá a mě to akorát bude stát peníze a rozřezaný rozvaděč.
Nějak se mi to rozleželo v hlavě a opravdu nemá smysl něco hrotit uvnitř stávajícího rozvaděče a zkusit variantu s krabicí pro elektroměr mimo.
Potřebuju ale vědět následující, čez má v podmínkách rozměry 200x400x160 a chci se zeptat, jestli by šel použít i typ, který má na výšku pouhých 370, ale třífázové elektroměry se do něj evidentně vejdou, když je osazen křížem pro třífázove elektoměry.
Chci se dopracovat k minimálním rozměrům, když už to má strašit na chodbě.
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 10.09.2013, 09:36 » |
|
Na stránkách ČEZu najdete informace potřebné ke zřízení (popř. úpravě) odběrného místa, těch se držte Vy nebo váš elektrikář a RT. Vše co je v rozporu s těmito požadavky se jednou může vymstít, např. při pozdější výměně elměru k cejchování.
P.S. Těch 370 cm v nadpisu tohoto vlákna je skutečně dobrý vtip.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
|
Adam Kratochvíl
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 11.09.2013, 09:43 » |
|
Těch 370 cm je nejspíš úklep moderátora  Po domluvě s domovníkem, mohu nad rozvaděč umístit elektroměrovou krabici. Jen mě děsí ty rozměry, bude to opravdu jako pěst na oko, zrovna u dveří sousedů. Ještě mě napadlo to od rozvaděče vylištovat a dát si elektroměr ke svým dveřím ať to straší u mě, ale jestli to není blbost lištovat nějakých 5m tam a zpět. Konec konců, když budu mít ten elektroměr zvlášť v krabici mimo hlavní rozvaděč, musí být i v krabici s elektroměrem jistič ? Stav by byl, že z rozvaděče z třífázového jističe bude připojen elektroměr v krabici mimo a odtud zpětna svorky v rozvaděči. BTW vím, že toho je všude spoustu, ale už se v tom ztrácím. Můžete mi prosím doporučit, nějaký krabice pro třífázový elektroměr, se kterýmí čez nebude mít problém ?
|
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 11.09.2013, 10:14 » |
|
Nejjednodušší a nejlevnější řešení je elektroměrová deska (zadat do googlu) v rozměru 450x450, tam se vejde vše (elměr, jisitč, PEN můstek, HDO. Ovšem je to i nejméně vzhledné řešení a nevím jestli by u ČEZ prošlo. U Eonu ANO, za poslední rok asi 3x, sice to nebylo v bytovce, ale 2x v RD a jednou v chatě.
Já osobně jsem pro osazení rozvaděče pod omítku, např SCHRACK Modul 2000 v kombinaci 1U-12/, vnější rozměry jsou 640x378, hloubka 250.
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
|
|
Adam Kratochvíl
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 11.09.2013, 21:21 » |
|
konec stávajícího rozvaděče je nějakých 163cm od země, kdybych dal krabici těsně nad to, myslíte, že by ani takto to neklaplo ? jináč už nevím, jsem v koncích. Taky by se mi líbil rozvaděč pod omítku, škoda že jen že ceny jsou trochu někde jinde.... nevim teda kdo by se tam hlavně s tím chtěl dělat, výměna celého rozvaděče na patře. To by mě pak už i s tím co jsem za to doposud dal vyšlo aspoň na padesát tisíc. 
|
|
|
|
|
Adam Kratochvíl
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 11.09.2013, 21:53 » |
|
Nic jiného mi nezbyde. Nejhorší je, že celá ta velká kysna bude viset na zdi, mezi dveřma mých sousedů a zrovna na tak blbém místě, že věřím tomu, že se snad o to budou tlouct do hlavy ... Ještě se zeptám, zdali je to tak možné, že od jističe půjdou vodiče do krabice s elektroměrem a odtud zpět do starého rozvaděče na svorky, nebo musí být jistič v krabici s elektroměrem ?
|
|
|
|
|
|
Adam Kratochvíl
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 11.09.2013, 22:12 » |
|
Byl to revizní elektrikář. Vedle stávajícího není možné, na obě strany jsou od rozvaděče tak 30cm vstupní dveře sousedů. Nechci tam hlavně uskutečňovat nějaké velké demolice, už takhle stačí, že demoluju doma za dveřmi  A pokud by ve výsledku nezbylo nic jiného, než stávající rozvaděč nechat vyměnit za nový prostornější, tak to asi vzdávám i přesto, že už mě to stálo deset tisíc, ale další obdobné či větší výdaje, jen kvůli třífázu bych asi už neunes.
|
|
|
|
|
|
|
Adam Kratochvíl
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 11.09.2013, 22:30 » |
|
A když mám já rezervovaný příkon, je to samé možné i pro sousedy na patře ? Ale asi proč ne, koukal jsem, že je to celé natažené komplet v mědi. Zkusit je samozřejmě mohu, bohužel není to věková kategorie jako já, převážně starší lidé a ty když nevědí podstatu, tak přes to vlak nejede.
Pokud by to tak mělo být, je možno odhadnout cenu za materiál + práci ?
|
|
|
|
|