frenki
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 11.04.2015, 21:42 » |
|
Při plánované rekonstrukci vjezdu do garáže jsme pod odkrytí původního asfaltového koberce objevili ihned pod povrchem betonovou trubku a v ní pravděpodobě nn kabel sloužící jako přípojka pro řadové domy v naší ulici, domy jsou kolaudovány někdy v roce 75. Já dům koupil v loni.
Kvůli plánované zámkové dlažbě a nutnosti vykopat původní materiál co hloubky cca 30cm mi samozřejmě takto vedený kabel vadí, protože v podstatě kopíruje terén plánované dlažby. Pro ukázku přikládám foto. Potřebuji samozřejmě dostat kabel níže.
Jaké jsou možnosti řešení? Mám kontaktovat odbornou firmu? Nebo ČEZ? Je takto vedená přípojka vůbec dle aktuálních norem?
|
|
|
|
|
frenki
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 12.04.2015, 09:53 » |
|
Jaké jsou možné scénáře řešení, když budu kontaktovat ČEZ?
Nechtěl bych tím vyvolat nějakou monstr akci, kdy se ČEZ rozhodne kabel položit níže a rozkope celou ulici a to nevím jak by to bylo s náklady na takovou akci, kdo by to hradil?
|
|
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 12.04.2015, 12:12 » |
|
A možné scénáře:
1) ČEZ se k tomu postaví čelem, prohlásí, že to je jejich vedení a nechá na svoje náklady upravit 2) ČEZ se k tomu postaví tak, že je to sice jejich vedení, ale zdědili to po nějaké akci "Z", tak nebude dělat problémy a řekne vám, ať to uvedete do stavu co nejlépe vyhovujícímu legislativě, případně se domluvíte na technickém řešení, bude to na Vaše náklady a jen si zkontroluje jk je to provedeno 3) ČEZ se k tomu postaví tak, že to je přeložka vyvolaná jinou akcí, dá vám do rukou k podpisu smlouvu o přeložce. Až ji budete číst, raději si sedněte, ať vás neposadí cena co v té smlouvě bude napsaná.
Ze zkušeností to vidím na bod 2), ale je to dost odvislé od technika příslušného lokalitě. Body 1 a 3 mohou dost dlouho trvat.....
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
frenki
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 12.04.2015, 15:16 » |
|
Takže z výše uvedeného je pro mě v podstatě nejvýhodnější ČEZu nic neoznamovat, pokusit se podkopáním kabel trochu "utopit" a položit na něj zámkovou dlažbu tak jak bylo v plánu. Jakákoliv komunikace této zaléžitosti do ČEZ přinese pouze komplikace a náklady v můj neprospěch 
|
|
|
|
Zdeněk Friedrich

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 12.04.2015, 15:35 » |
|
Takže z výše uvedeného je pro mě v podstatě nejvýhodnější ČEZu nic neoznamovat, pokusit se podkopáním kabel trochu "utopit" a položit na něj zámkovou dlažbu tak jak bylo v plánu. Jakákoliv komunikace této zaléžitosti do ČEZ přinese pouze komplikace a náklady v můj neprospěch  "Úspora" se nemusí vyplatit. Myslete na to, že pokud je kabel odkrytý jen v krátké vzdálenosti cca 4m, kabel je uložen v betonové trubce a prohloubíte výkop, může dojít k mechanickému poškození kabelu. Bez předběžné konzultace s technikem ČEZ a navíc bez elektrotechnic ké kvalifikace to budete asi těžko vysvětlovat, a postih ze strany ČEZU může být znatelný.
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 12.04.2015, 15:44 » |
|
To co provádíte...: Máte na to stavební povolení (pokud jej to potřebuje)? Případně jste ohlásil? Máte povolení na činnost v ochranném pásmu?
Jak napsal kolega Freidrich, oboje je bruslení po tenkém ledě, a oboje pro Vaši peněženku. V případě legálního postupu je vetší riziko, že to bude něco stát, v případě druhém, je menší riziko, ale výrazně větší cifry...
Osobně doporučuji volit variantu 1. Je to ta správná.
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
|
IM
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 12.04.2015, 16:17 » |
|
Současně platná ČSN 33 2000-5-52 ed. 2 Tabulka NA.6 - Minimální hloubky kladení kabelů do 1000V do země v cm: terén 35 chodník 35 vozovka, krajnice vozovky 100
Nemůžete si z normy vybrat jen to, co se vám hodí.  Co takhle poslední odstavec: Kde nelze dosáhnout hloubek dle tabulky NA.6....nutno kabely opatřit mech. ochranou (rourami,...).. Takže uvedenou normou argumentovat nelze! A stejně to bylo i v ČSN 34 1050!
|
|
|
|
Zdeněk Friedrich

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 12.04.2015, 16:48 » |
|
Nemůžete si z normy vybrat jen to, co se vám hodí.  Co takhle poslední odstavec: Kde nelze dosáhnout hloubek dle tabulky NA.6....nutno kabely opatřit mech. ochranou (rourami,...).. Takže uvedenou normou argumentovat nelze! A stejně to bylo i v ČSN 34 1050! No, mě se to nijak nehodí.  Tu poznámku si vysvětluji tak, že pokud nelze uložit do 70cm (např v orné půdě) nebo 100cm (silnice, krajnice) je nutno uložit do trubky a pokud je uloženo v 35 cm musí být v trubce při zvýšeném nebezpečí mechanického poškození. Poznámka je a byla napsána i v 34 1050 tak, že to není jednoznačné. Teď se o tom můžeme přít, ale to je asi tak všechno.
|
|
|
|
frenki
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 12.04.2015, 16:53 » |
|
Pozemek kde se kabel nachází je můj, celý vjezd do garáže až po cestu + schody a předzahrádka jsou mým pozemkem, který jsem koupil s domem. Stavební povolení snad na výměnu dlažby nepotřebuji. To že se tam nachází nějaký kabel si myslím neví ani ČEZ.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|