Prosím o radu a moc se omlouvám, ale tlačítko vyhledat uprostřed stránky jsem již použil.
Můj problém (prozatím nepřekonatelný) je v tom, že ČEZ nechce odstranit dráty vedoucí do štítu domu, který jsem v prosinci 2011 zakoupil. RD je stáří cca 20-30 let z toho je 10let neudržován. Odběrné místo je zrušeno a já nejsem zákazníkem žádné distribuční společnosti. Vzhledem ke stavu nemovitosti (praskliny ve zdivu) jsem si nechal od projektanta zpracovat projekt na demolici a tento jsem předložil Stavebnímu úřadu odpovědné obce, který k tomuto vydal souhlasné stanovisko.
Na zákaznické lince společnosti ČEZ jsem se dozvěděl, že toto stanovisko postačuje k tomu aby provozovatel sítě "dráty" z budovy odstranil. Než toto proběhlo, tak jsem byl poučen o tom že si musím zažádat o přeložku vedení. Na základě této žádosti mi byla zaslána smlouva o smlouvě budoucí, kdy byly předběžné náklady na odpojení "drátů" vyčísleny na 36 000Kč bez DPH. A tady skončila všechna sranda (i když ....).
Po doručení (mailem) stanoviska k demolici mi zákaznické centrum odpovědělo, že vedení (pro mě pořád dráty) bude odpojeno v konkrétní datum mezi 8-9 hod raní. Proběhla malá oslava, že se konečně zadařilo zbavit se "drátů". Po oslavě jsem objednal firmu na demolici, firmu na výškové práce na kácení ořechu, který se pne nad vedení a uhradil jsem i zálohu na tyto práce.
A tady znova sranda. V uvedeném termínu se na místo nikdo (tedy kromě mě, který si na to vzal dovolenou) nedostavil. Po mailové urgenci jsem se dozvěděl, že "dráty" nejde sundat, protože je tam technický problém a že uvedenou záležitost předávají konkrétnímu pracovníkovi.
Jelikož jsem byl trochu netrpělivý (já čekal, bagr čekal, stromolezci čekali) jsem se od konkrétního pracovníka (fajn a fér chlapík) dozvěděl, že "dráty" na mém objektu nelze odpojit protože kotví betonový sloup vedení (tento je na obecním pozemku) ze které jsou napájeny další dva domy ( na sloup je přivedeno vedení a z tohoto sloupu jsou tři větvě k třem domům). Odpovědný pracovník mi sdělil, že vzhledem k tomuto "dráty" sundají až jim doručím podepsanou smlouvu o smlouvě budoucí a budu ochoten uhradit náklady - ochoten nejsem.
dům nelze vzhledem k poškození opravovat a musí být zbourán.
Pomozte mi někdo dobrou radou jak z této situace ven. Energetický zákon jsem si nastudoval, a o této situaci se tam nehovoří. Přece nemohu hradit někomu rekonstrukci jeho zařízení, které není schopné samo stát?! (a opravdu v tom není dvousmysl).
O věcném břemenu jsem si již přečetl, tak vím, že v LV zapsáno být nemusí - holt jsem si asi koupil zajíce v pytli s drátem za cca 50000,- na krku