Otradovec
|
 |
« kdy: 16.01.2017, 21:19 » |
|
Na jaře se chystám zateplovat RD. Na fasádě mám zední konzoly na které je zavěšen elektro kabel a pod ním pojistková skříň. Při dotazu k DS E-ON jestli mohou toto připojení upravit do elektro skříně mi bylo sděleno, že si musím požádat o přeložku což jsem tedy učinil. Dnes mi od E-ONu přišla smlouva k přeložce s tím, že přeložka bude stát 144 000, - Kč, což chtějí abych uhradil.
Mají právo abych úpravu jejich vedení hradil já? Rozhodně nebudu platit něco co není moje a raději to nechám tak jak je to nyní a v místě konzoly fasádu upravím a pojiskovou skříň nechám přístupnou přes revizní dvířka na fasádě.
Můžete mi prosím poradit jak mám postupovat, nebo jak by jste to řešili vy.
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 17.01.2017, 09:42 » |
|
V zákoně je napsáno, že to hradí ten,kdo přeložku požaduje....(nebo tak nějak) Pokud přeložku vyvoláte Vy, zaplatíte ji i Vy!  V mém rajóně před zateplením mění HDS (i u mě) zcela zdarma ! 
|
|
|
Zaznamenáno
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 17.01.2017, 11:15 » |
|
Co je v ceně zahrnuto sám nevím pouze ve smlouvě je uvedeno že se stávající kabel a konzolu snesou a udělá se nová přípojka, pravděpodobně asi v zemi. Mě nešlo ani o přeložku jenom jsem dal na EON dotaz zda by si mohli svoje zařízení dát do el. skříně, když už budu zateplovat tak aby to odpovídalo dnešním normám atd. Jestli budou trvat na tom abych to zaplatil tak to nechám tak jak je to nyní, mě to tolik netrápí, jenom jsem chtěl to dát dohromady při jednom, nerad bych aby přišli za dva roky že to budou předělávat do země.
Připadá mi to, že jde o cenu při zakopání do země a patrně půjde o delší úsek. Z toho co jste poslal to nikdo nezjistí. A když jste tam volal, nikdo to nebyl schopen vysvětlit? Stává se zde celkem často, že se lidé ptají zde, místo toho aby vytočili číslo příslušného technika na E.ONu a nechali si to vysvětlit. Apropo, pokud vám E.ON již jednou připojil dům, tak ptát se zda je to podle norem je opravdu irelevantní. Nebo čekáte, že by si E.ON dovolil udělat něco mimo bezpečnostní pravidla? Já tedy opravdu ne.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Elektrika NENÍ časopis! 
|
|
|
IM
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 17.01.2017, 11:31 » |
|
Stává se zde celkem často, že se lidé ptají zde, místo toho aby vytočili číslo příslušného technika na E.ONu a nechali si to vysvětlit.
Tak uvedu jednu radu, které se mi dostalo od technika (žena), při dotazu na vývod pro ak. kamna do obchodu, s ohledem na stávající el. měr. rozvaděč v bytovém domě: Udělejte to podle norem. 
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
Radek Červený
Žij a nechej žít

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 17.01.2017, 12:13 » |
|
Z fotky to vypadá, že je u vás ještě smyčka na sousední objekt. To by v praxi znamenalo řešit přípojky dvě. Nikde není napsáno, že nová přípojka musí jít zemí, klidně může být vzdušné vedení AESem ukotveném na nějakou inteligentní konzoli, ne to monstrum, co je na obrázku a které i po obložení zateplením udělá v konstrukci slušný tepelný most. Ta litinka a i ten rozvaděč by si též zasloužili výměnu, takže ponechání původního stavu pod novou fasádou je jen časovaná bomba a to nejhorší rozhodnutí, které můžete udělat. Samozřejmě že z dotazu a fotky nenajdu všechny potřebné informace, ale zhotovení nové vzdušné přípojky a úprava HDV pro zateplení není ani práce za 144k, ale ani práce pro šmudlu. Pokud oslovíte solidní firmu, jistě vám navrhne řešení a provede i realizaci v nějaké zlaté střední cestě.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 17.01.2017, 14:20 » |
|
Zavolal bych projektanta. Ten navrhne nejake reseni a vypracuje na to realizacni dokumentaci, jejiz soucasti bude vykaz vymer. S timto pak oslovite elektromontazn i firmy z okoli a nechate si od nic udelat CN. Na zaklade toho vyberete realizacni firmu a zaroven nejakeho RT, ne toho co vam nabidne elektromontazn i firma, a nechate dilo zrealizovat. Nasleduje revize a zadost na EON o zaplombovani ER. Dle mistnich "polomeru" je na zvazeni, zda-li nepresunout elektromerovy rozvadec, tak aby byl pristupny z verejne pristupneho mista. Neni to nutne, ale i to je bod o kterem je dobre uvazovat.
Ano vsechny vyse popsane kroky neco stoji.. vas cas, vase penize. Ale tak si trufnu tvrdit ze to v celku vyjde vyrazne levneji nez nabidka od EONu.
Co se tyce toho ci je ta pripojka, to se doctete ve smlouve. Je dost mozne, ze majetek EONu konci na odvodnich svorkach na sloupe. Mozna ze je na sloupe i pojistkova skrin pro vas, pak bude majetek Eonu, pravdepodobne, koncit na odvodnich svorkach z te pojistkovky na sloupu.
Radku do vedeni na vedlejsi barak bude nejakej telefon, mistni kabelovka, internet nebo neco takovyho.
I Pisete ze je to EON - tedy jizni morava, cast zlinskeho kraje, vysociny a jizni cechy. Tady na foru je spousta projektantu a techniku z techto oblasti. Zkuste nas oslovit, odkud jste atd...
Pozitivni je, ze to resite z dostatecnym predstihem a do jara je spoustu casu to vyresit.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 17.01.2017, 15:33 » |
|
Ale pořád mi připadá divné proč bych já měl platit něco co není moje ...
A čí dům připojuje? Souseda? Kdo potřebuje elektrickou energii? Kdo chce změnu? Ten platí. Buďte v klidu, jsme na tom všichni stejně.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Elektrika NENÍ časopis! 
|
|
|
|