jajka
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 14.11.2007, 13:30 » |
|
Jak připojit staré 4 kolíkové 3f zásuvky na proudový chránič?
(na zásuvku bude připojován v podstatě jen 3f asyn. motor). Jak je to z pohledu norem? Schválí případně takové zapojení revizní technik? Nebo budu nucen vyměnit všechny zásuvky na 5 kolikove?
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ
Znojmo (JM)
|
|
« Odpověď #1 kdy: 14.11.2007, 13:46 » |
|
Všechny nově instalované zásuvky by měly být pětipólové. Čtyřpólové zásuvky jsou přípustné pouze u opravy stávajících instalací. V připojení čtyřpólové zasuvky přes chránič není problém, zásuvce je potom L1, L2, L3 (přes chránič) a PE - ochranný vodič.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
Pavelka Květoslav
|
|
« Odpověď #2 kdy: 14.11.2007, 16:37 » |
|
To Hasala: Jsem měl zato , že přes chránič se múže zapojovat pouze 3x a 5x ... mám na mysli L + N přes chránič a PE na svorkovnici .... u 3f , L1 , L2 , L3 , N , přes chránič a zase PE na svorkovnici ... ?
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ
Znojmo (JM)
|
|
« Odpověď #3 kdy: 14.11.2007, 16:48 » |
|
To Pavelka : Protože čtyřpólová zásuvka nemá N kontakt, nemusí tam být ani N vodič ...
Přípomínám, že toto je možné pouze u stávajících instalací, kdy je přívod k zásuvce pouze čtyřžilový. U nové instalace vždy pětižilový kabel a pětipólová zásuvka.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
|
|
Pavelka Květoslav
|
|
« Odpověď #6 kdy: 14.11.2007, 19:57 » |
|
To Dosbaba: Levnější řešení ? Včem levnější ? Že tam chybí pátá žíla a nakonec se dá 4-pólóvá zásuvka ? To bych označil jako šetření na nespravnym místě . U chrániče se zapojuje vodič N jen kvůli funkci tlačítka test ? I u dvoupólového ? Se mi nějak nezdá
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #7 kdy: 14.11.2007, 20:08 » |
|
U chrániče se zapojuje vodič N jen kvůli funkci tlačítka test ? I u dvoupólového ? Se mi nějak nezdá Nee, taky kvůli spotřebičům, které vodič N používají. To však není tento případ.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Pavelka Květoslav
|
|
« Odpověď #8 kdy: 14.11.2007, 20:13 » |
|
Cituji : " Důležitou a základní podmínkou pro bezpečnou funkci chrániče je, že jeho obvodem ke spotřebiči musí procházet všechny pracovní vodiče (L 1, L2, L3, N). " Pokud spotřebič nepoužívá N vodič ... takže pokud zapojíme do této zásuvky spotřebič,který tento vodič používá,chránič vybaví ? Jsem to nikdy nezkoušel , proto se ptám , nikdy jsem nenapojoval přes chránič 4-pól zásuvku ... tak až mě to potká , tak budu o kousek chytejší a nebudu tvrdit že to nejde
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #9 kdy: 14.11.2007, 20:38 » |
|
Cituji : " Důležitou a základní podmínkou pro bezpečnou funkci chrániče je, že jeho obvodem ke spotřebiči musí procházet všechny pracovní vodiče (L 1, L2, L3, N). " Pokud spotřebič nepoužívá N vodič ... takže pokud zapojíme do této zásuvky spotřebič,který tento vodič používá,chránič vybaví ? Jsem to nikdy nezkoušel , proto se ptám , nikdy jsem nenapojoval přes chránič 4-pól zásuvku ... tak až mě to potká , tak budu o kousek chytejší a nebudu tvrdit že to nejde Zkusím to říct jinak. Chránič využívá ke své funkci toho, že je oddělena funkce pracovního nuláku (N) a ochranného vodiče. Pokud tedy máte třífázové čtyřvodičové připojení, musíte při použití chrániče na jednu z těchto funkcí zapomenout. A zapomenout na funkci ochranného vodiče asi nebude šťastná volba.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
jajka
|
|
« Odpověď #11 kdy: 14.11.2007, 22:44 » |
|
THX všem za rady. Ještě bych se chtěl zeptat jestli existuje nějáká norma která limituje maximálni rozběhový proud motoru nebo to závisí jen na velikosti hlavního jističe?
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #13 kdy: 15.11.2007, 00:07 » |
|
proud unikající přes PE poruší první Kirchhofův zákon
To je velmi úsměvná formulace.
|
|
|
|
Pavelka Květoslav
|
|
« Odpověď #14 kdy: 15.11.2007, 02:20 » |
|
Co když si někdo strčí do pětikoliku redukci na čtyřkolik kde je N spojený s PE , tudíž je ztoho PEN-TN-C a v tuto chvíli chránič nemůže fungovat tak jak má nebo kecám ? U dvoupolového chrániče jde přes součtový transformátor L + N , kde přes L teče "nějaký" proud do obvodu a přes N se vrací stejný , tedy se rovná , pokud dojde k nerovnováze těchto proudů , tak chránič vybaví (např. proražení fáze na kostru) . Jak je to tedy u 3f ? Každá fáze může být přeci jinak zatížená , tak jsem myslel že zase platí to co u 1f , že L1,L2,L3 teče nějaký proud který se vrací po N , kde součet je nula , pokud dojde k nerovnováze , opět chránič vybaví , ale jak to funguje tedy bez N ?
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ
Znojmo (JM)
|
|
« Odpověď #15 kdy: 15.11.2007, 08:54 » |
|
Co když si někdo strčí do pětikoliku redukci na čtyřkolik kde je N spojený s PE
Pokud někdo něco podobného udělá, přes PE bude téct nějaký proud, pokud to překročí vypínací proud chrániče, chranič bude vypínat. Samozřejmě, podobné redukce nelze legálně používat, porušuje to hned několik ČSN Jak je to tedy u 3f ? Každá fáze může být přeci jinak zatížená , tak jsem myslel že zase platí to co u 1f , že L1,L2,L3 teče nějaký proud který se vrací po N , kde součet je nula , pokud dojde k nerovnováze , opět chránič vybaví , ale jak to funguje tedy bez N ?
U 3F je princip stejný jako u 1F. To co teče "tam" musí se i vracet ... Jen je to trochu kombinováno vektorovým součtem. Představte si třeba nějaký stroj s 3F motorem. K běžným 3F motorům se N nepřipojuje, motor je v podstatě symetrická zátěž, všechny fáze odebírají stejný proud. No a vektorový součet tří stejných vektorů, které mají navzájem úhel 120°, je nula. Můžeme si to představit třeba jako tři síly které působí na nějaký předmět. Pokud budou síly stejné a vzájemný úhel působení sil bude 120°, předmět se nebude pohybovat. Kromě motorů může být na stroji ještě trafo 400V/24V pro ovládání. Trafo bude napojeno na dvě fáze. Zde je to jednoduché, podobně jako u 1F chrániče - "tam a zpět" a zase je to nula ... Nebo to můžete brát tak, že ať už se tam děje cokoliv, nějak se to mezi sebou porovná a nějaký proud přes PE začne téct až v případě poruchy ...
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #16 kdy: 15.11.2007, 09:01 » |
|
Co když si někdo strčí do pětikoliku redukci na čtyřkolik kde je N spojený s PE , tudíž je z toho PEN-TN-C a v tuto chvíli chránič nemůže fungovat tak jak má nebo kecám ?
Pokud si někdo toto udělá, tak chránič zareaguje nejspíš ihned po zasunutí redukce, protože mezi N a PE bývá nějaký potenciálový rozdíl daný proudovým zatížením N vodiče ostatními spotřebiči v instalaci.
|
|
|
|
Pavelka Květoslav
|
|
« Odpověď #17 kdy: 15.11.2007, 09:48 » |
|
To Hasala: To mě je jasný co teče tam se musí i vracet , to je ten princip , ale říkáte že přes redukci to bude fngovat,řeknu jeden případ , připojoval jsem přes chránič brusku , silnou celkem , cca 4kW , vše 5-kolik , ale jak se pustila , chránič vybavil , závada byla vtom , že vnitřní zapojení brusky bylo takové , že PE bylo ve svorce N , tedy dohromady , po rozpojení PE a N zvlášť , bylo vše v pořádku . Teď mi napíšete že redukce je možná , ale asi těžko když bude mít spojený N s PE přeci ne ?
|
|
|
|