Honza624
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 24.07.2013, 23:09 » |
|
Ze 3 fázové zásuvky, která má předřazený proudový jistič chci odebírat pouze jednu fázi. Proudový jistič vypadává. Je můj požadavek regulérní, nebo dělám někde chybu ?
|
|
|
|
|
|
|
|
Josef Chroustal
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 25.07.2013, 09:49 » |
|
Velmi málo informací.Z dotazu těžko usoudit: - o jakou síť se jedná - jištění zásuvky - co k zásuvce připojujete
Připomíná mi to dotaz typu : Nejede mi auto -proč ?
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 25.07.2013, 11:51 » |
|
.... Protože tam ale máte proudový CHRÁNIČ (možná s jističem) ...
... která má předřazený proudový jistič ...
Ono je otázkou jestli je schopen najít "chybu" někdo, kdo má problém se základní terminologií. V takových případech bývá nejrychlejší a nejbezpečnější svěřit to odborníkovi.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 25.07.2013, 12:48 » |
|
Teď je otázka, co vlastně termín proudový jistič znamená, zda skutečně proudový chránič, nebo jen obyčejný jistič. Autorovi dotazu bych doporučil vyhledat odborníka, který zjistí skutečný stav věci a popř. provede patřičnou úpravu rozvodů.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 26.07.2013, 07:46 » |
|
... Jsou dvě řešení, jedno zapojit zásuvku mimo FI(schůdné aspoň podle staré normy) a nebo druhé "provizorní" přehodit pro danou zásuvku PE na N(nebezpečné zapojení dochází k odpojení PE při výpadku FI). ...
První řešení je z hlediska bezpečnosti krok zpět a především pro použití "venku" bych v žádném případě nedoporučoval! Druhé je poněkud "hazardní" a je v ostrém rozporu s platnými normami!! Pokud to provede někdo, "kdo dobře ví co dělá", dala by se ta druhá možnost trochu upravit, použít L1, L2, L3 a N přes chránič a PE připojit na nějaké seriozní uzemnění a provozovat to jako síť TT. PE nebo PEN přes kontakt chrániče NIKDY. Už i pro to, že jsem se setkal s chráničem K...., který "občas" měl přechodový odpor právě na N.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 26.07.2013, 08:00 » |
|
Zásuvka 4P přes FI má už dnes "poloviční" upotřebení... Stroje přes stykač nemožno při 4P zásuvce použít (přes FI)...
Už bych tam dal 5P když tam mám FI !
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 26.07.2013, 08:35 » |
|
V nových instalacích by se měly zcela nekompromisně používat pětipólové zásuvky 400V a k nim samozřejmě pětižilové kabely, bez ohledu na to, co si zákazník přeje. Není přece takový problém případně vyměnit vidlice na spotřebičích.
U stávajících instalací jsou bohužel problémy s čtyřpólovými zásuvkami 400V (a čtyřžilovými přívody) poměrně časté.
V dřívějších dobách se do zásuvek 400V připojovali většinou jednoduché stroje s jedním motorem, ovládané pouze vypínačem (ty samozřejmě N vodič nepotřebují), u složitějších strojů bylo ovládání (popř. osvětlení apod.) napojeno přes trasformátor 400/230V nebo 400/24V.
Jenže doba jaksi pokročila, současné stroje obvykle vodič N běžně využívají a potřebují.
Daná situace se dá řešit několika způsoby, ale pokud zavrhneme výměnu přívodního kabelu, žádný ze způsobů není úplně "košer".
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 26.07.2013, 09:27 » |
|
Ano to je ten problém, přes chránič a pouze 4 vodiče mi přece stačíííí, vždyť cirkulárka vodič N nepotřebuje.  Jenže pak nastane problém co je v zadání: zjevně chybí vodič N. Tak se to nějak zbastlí.... Proto vždy za chráničem v plném obložení vodičů.
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
|
|