Lukas Zapletal
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 21.10.2012, 19:07 » |
|
Při rekonstrukci jsem zazdil prodlužovací kabel s dvěma dráty, ten "tenký" který nemá "kolíček". Stará TV ji nevyžadovala, takže to bylo perfektní. Nicméně nemyslel jsem dopředu - nová TV vyžaduje "klasickou" zásuvku, což moje koncovka nesplňuje.
Zapojení jsem provedl - hnědý kabel do levé dírky, pravý (modrý) pak do pravé a zároveň na kolíček. Po zapojení jsem vyhodil pojistky :-)
A hned mi to bylo jasné - při tomto zapojení asi bude záležet, jak prodlužovačku do zásuvky strčím - nesprávným zapojením přivedu fázi do nuláku a je to.
Jak to mám tedy udělat? Jak zapojit TV co potřebuje "kolíčkovou" zásuvku do (zazděné) dvoudrátové prodlužovačky? Napadá mě buď:
a) současné zapojení a označení koncovky tak, aby se vždy zapojila správně
b) nezapojovat kolíček (v tomto případě by asi otočení nemělo vadit)
|
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 21.10.2012, 19:17 » |
|
S bastlením vám zde nikdo neporadí. To, co popisujete je příběh do rubriky Hrobař varuje. Při rekonstrukci jsem zazdil prodlužovací kabel s dvěma dráty, ten "tenký" který nemá "kolíček". Stará TV ji nevyžadovala, takže to bylo perfektní. Nicméně nemyslel jsem dopředu - nová TV vyžaduje "klasickou" zásuvku, což moje koncovka nesplňuje.
To by mne opravdu zajímalo co tam máte! Pošlete nám fotku ať máme něco do archívu.
|
S Elektrikou.cz už čtvrt století! 
|
|
|
|
|
Lukas Zapletal
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 21.10.2012, 19:40 » |
|
Já rozumím, že jako revizoři a profesionálové mi ani nemůžete radit jinak, nicméně situace není tak horká, jak se zdá.
Na jedné straně mám klasickou vidličku (foto 1), druhý konec je zbastlený momentálně tak jako na fotce 2.
Jinak celý byt má ještě elektriku "postaru", takže vybouráním si absolutně nepomohu, to bych už mohl dělat elektriku rovnou komplet celou.
Moc prosím o praktickou radu, samozřejmě si televizi po zapojení proměřím (mám takový ten svítíci šroubovák a pak dvě tyčinky co ukazují napětí), nicméně TV jako všechny ostatní plastová, takže by to mělo být v pohodě. Nezapojuju přece elektromotor, nebo něco podobného, je tam přece jenom trafo. Já osobně to vidím na variantu, že kolík zapojovat prostě nebudu.
|
|
|
|
Daniel Hudzík
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 21.10.2012, 19:42 » |
|
Já rozumím, že jako revizoři a profesionálové mi ani nemůžete radit jinak, nicméně situace není tak horká, jak se zdá. Na jedné straně mám klasickou vidličku (foto 1), druhý konec je zbastlený momentálně tak jako na fotce 2. https://lh6.googleusercontent.com/-fqkvk3JOq9c/UIQy2Lifs_I/AAAAAAAABKY/1vIBcwVsDtM/s518/20121021_192632.jpghttps://lh3.googleusercontent.com/-unUzDmGHf2s/UIQy2OLeUuI/AAAAAAAABKY/qgn2kNTR4SM/s518/20121021_192706.jpgJinak celý byt má ještě elektriku "postaru", takže vybouráním si absolutně nepomohu, to bych už mohl dělat elektriku rovnou komplet celou. Moc prosím o praktickou radu, samozřejmě si televizi po zapojení proměřím (mám takový ten svítíci šroubovák a pak dvě tyčinky co ukazují napětí), nicméně TV jako všechny ostatní plastová, takže by to mělo být v pohodě. Nezapojuju přece elektromotor, nebo něco podobného, je tam přece jenom trafo. Já osobně to vidím na variantu, že kolík zapojovat prostě nebudu. Tak tá druhá fotka, to je snad vtip
|
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.
|
|
|
|
Mirek Vašák
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 21.10.2012, 19:53 » |
|
Proč se ptáte, když si stejně nedáte říct. Nezapojený kolíček je chyba a to dokonce velmi hrubá a zásadní. To co máte na druhé fotce bych sem ani nedával. No nic přeji hodně štěstí a zdraví vám i Vašim blízkým. Obojí budete velmi potřebovat. Jo a zapoměl bych, začněte spořit na novou televizi. Ne vždy dobrý elektrikář vychází draho.
|
|
|
|
Lukas Zapletal
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 21.10.2012, 20:00 » |
|
Dobrá tedy, nechám toho a zapojovat to nebudu. Díky za rady.
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 21.10.2012, 20:03 » |
|
Dobrá tedy, nechám toho a zapojovat to nebudu. Díky za rady.
Dobře děláte, to zapojení nebylo úplně košer.
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 21.10.2012, 20:05 » |
|
Myslite si, ze vyrobca dal na tu "plastovu" tv 3zilovy privod len tak pre srandu? Pocul ste niekedy o odrusovacich filtroch spinanych zdrojov a pod?
A co když budu takovou TV napájet z centrály, či použiji pro napájení oddělovací trafo?
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 21.10.2012, 20:11 » |
|
Já rozumím, že jako revizoři a profesionálové mi ani nemůžete radit jinak, nicméně situace není tak horká, jak se zdá. Na jedné straně mám klasickou vidličku (foto 1), druhý konec je zbastlený momentálně tak jako na fotce 2. https://lh6.googleusercontent.com/-fqkvk3JOq9c/UIQy2Lifs_I/AAAAAAAABKY/1vIBcwVsDtM/s518/20121021_192632.jpghttps://lh3.googleusercontent.com/-unUzDmGHf2s/UIQy2OLeUuI/AAAAAAAABKY/qgn2kNTR4SM/s518/20121021_192706.jpgJinak celý byt má ještě elektriku "postaru", takže vybouráním si absolutně nepomohu, to bych už mohl dělat elektriku rovnou komplet celou.Moc prosím o praktickou radu, samozřejmě si televizi po zapojení proměřím (mám takový ten svítíci šroubovák a pak dvě tyčinky co ukazují napětí), nicméně TV jako všechny ostatní plastová, takže by to mělo být v pohodě. Nezapojuju přece elektromotor, nebo něco podobného, je tam přece jenom trafo. Já osobně to vidím na variantu, že kolík zapojovat prostě nebudu. Pokud je to takto, asi by nebyl problém dodělat jednu pevnou zásuvku a ponechat v TNC, ale bastl, který tady předvádíte je životu nebezpečný!! No a pak bude nebezpečný spojivkám až jednou tu vidlici někdo vytáhne a otočí. I za doby 34 10 10 (doufám, že si pamatuju dobře) musely být všechny prodlužky a šňůry na 220V s plným počtem vodičů.
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
|
Lukas Zapletal
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 21.10.2012, 20:19 » |
|
Díky za vysvětlenou, dám novou prodlužku.
|
|
|
|
|
Ivan Polínek
OSVČ

Praha; působiště celá ČR
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 21.10.2012, 21:07 » |
|
Jen pro upřesnění pro pana Zapletala: - připojený kolík u dané dvoužilové prodlužky vás může zabít hned - nepřipojený kolík vás může zabít později 
|
RT - E1/B; pro laiky: revizní technik bez omezení napětí i v prostředí s nebezpečím výbuchu
|
|
|
|
Lukas Zapletal
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 21.10.2012, 22:43 » |
|
Jen pro mou informaci, jak to myslíte s tím později? (Připojený kolík na fázi je mi jasný, ale nepřipojený?)
|
|
|
|
Michal Lužný
Neverifikovaný uživatel @4

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 21.10.2012, 23:09 » |
|
...jak to myslíte s tím později? (Připojený kolík na fázi je mi jasný, ale nepřipojený?)
Když zůstane kolík nepřipojený, může se na kostře spotřebiče třídy I objevit napětí (vlivem poruchy uvnitř tohoto spotřebiče) a reakce ochran bude nulová. Bude otázka času, kdy si někdo sáhne. Nelze zaručit, že v zásuvce bude na věky věků jen TV s plastovým krytem a nikdy nic jiného. Nevím, jestli je otázkou diskuzí a dlouhých rozvah, přijít o život svůj či někoho z blízkých kvůli pár metrům mrzkého prodlužováku.
|
|
|
|