ggggggggggggggggggg
|
|
« kdy: 27.05.2006, 14:17 » |
|
Otec používá různé zahradní elektrické spotřebiče a má je připojené prodlužovacím kabelem na 400V/3x16A zásuvku ve sklepě domku. Všechny spotřebiče jsou ve skutečnosti jednofázové - ten prodlužovací kabel si samozřejmě vyrobil sám tím, že dal 400V koncovku na běžnou prodlužovačku. Elektroinstala ce je z 50.let, takže TN-C a hliník.
Mým cílem je zvýšit bezpečnost toho obvodu. Chci v místě současné zásuvky dát krabici a prodloužit třífázové vedení ven ze sklepa do místnosti u východu na zahradu. Tam chci dát už normální 230V zásuvky - na každou fázi jednu. Chci tam přidat také proudový chánič a není mi jasné, zda pro toto zapojení použít trojfázový chránič, nebo tři jednofázové (což je podstatně dražší). Taky nevím, zda ten chránič umístit raději do sklepa v místě ukončení starého 4žilového vedení a pokračovat dál 5žilovým kabelem, nebo raději až k zásuvkám, kde přecijen není tak vlhké prostředí (narozdíl od sklepa - i když ta vlhkost není nijak zásadní, je to oproti bytu rozdíl).
Nikde jsem nenašel popis, jak ten třífázový chránič vlastně funguje - což mě taky zajímá už ze zvědavosti, bez ohledu na to, zda mě otec vůbec nechá na jeho domek sahat ;-) Vysvětlí prosím někdo? Ještě bych dodal, že ten obvod má 3 keramické pojistky po 16A v rozvodné skříni umístěné ve sklepě a je veden ve sklepě 4žilovým kabelem na omítce v délce cca 4 metry. Prodloužení by bylo asi o 8 metrů, takže bych použil kabel CYKY 4x25 nebo 5x25 (podle toho, kde by byl chránič - jestli se tedy dá 4x25 vůbec ještě normálně koupit).
|
|
|
|
|
|
|
« Odpověď #2 kdy: 28.05.2006, 03:06 » |
|
za vynikající radu.
Ještě jsem našel v jiné diskuzi tady někde vedle, že při rozdělení 3f na 3 obvody hrozí nebezpečí přetížení společného PEN v té původní 3f sekci při případném posunu fáze způsobeném nějakým spotřebičem. Nevím, jestli nějaký venkovní spotřebič (čerpadlo, sekačka, pila, ventilace/klimatizace) může tohle způsobovat, ale kdyby náhodou, tak v tom případě by asi bylo bezpečnější vyvést z toho stávajícího obvodu jen jedinou fázi, dát tam 1f chránič a za ním rozbočit do několika zásuvek. Sice tím snížím maximální možné zatížení, ale snad příkon 16A stejně ty spotřebiče nemají ani dohromady. ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
« Odpověď #6 kdy: 30.05.2006, 13:19 » |
|
Díky ještě jednou za cenné rady.
|
|
|
|
|
|
« Odpověď #7 kdy: 13.06.2006, 17:05 » |
|
Realizoval jsem to nakonec takto: V místě ukončení původního obvodu zásuvkou jsem dal krabici, odkud jsem pokračoval kabelem 5Cx4. V té krabici je i rozdělení PEN na PE a N. Nevím, jestli by se to tam mělo přizemnit - je to ve sklepě a šlo by to spojit třeba se starou bývalou vodovodní trubkou, která vede kamsi do studni. Po 9 metrech je ve stěně zasekaná rozvodnice, je to uvnitř objektu. V ní je nejprve 4pólový chránič 25A 0.03A a za ním tři jističe B16. Z každé fáze pokračuje vedení 3vodičové a na každém je jedna zásuvka - zásuvky jsou zkontrolovány a fungují. Jen nevím, jestli dodělat to přizemnění v místě rozdělení PEN v sklepě. Taky mě ještě překvapilo, že původní pojistky mají šedé věnečky na 15A a jsou tam nastrkané šedé pojistky na 16A. Doufám, že ten 1A rozdíl není závadou.
|
|
|
|
|
|
|
« Odpověď #9 kdy: 17.06.2006, 00:54 » |
|
Pointa celé akce je ta, že stávající vodní čerpadlo na studni nyní nefunguje - nový chránič totiž funguje a neustále vybavuje. Motor špatně těsní - poprvé chránič vybaví tak 5 minut po zapnutí, pak než to vyschne už to nejde vůbec zapnout. :hm: Otec odmítá akceptovat poruchu čerpadla a zapojuje si ho nyní na prodlužovačku z obýváku.
|
|
|
|
rostislav šašvata
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #10 kdy: 17.06.2006, 23:55 » |
|
Pane A.K.říká vám něco výraz "selektivita"?Při vašem popisu řešení uvádíte-původní pojistky 16A na ně navazují jističe 1/16A/B.Toto je naprosto nevhodné řešení,navíc neuvádíte jaký je průřez vodiče stávajícího do místa rozdělení TNC-TNS.
|
|
|
|
|
|
« Odpověď #11 kdy: 19.06.2006, 21:11 » |
|
Toto je pro mě už čistě teoretická debata.
Netuším, jakou vypínací charakteristik u mají běžné pojistkové vložky, ale je to tu celé řešeno 3x jednofázovým jištěním, takže jediný "problém" může nastat v tom, že v případě poruchy se vyhodí pojistka ve sklepě místo jističe na chodbě. Staré vedení odpovídá tomu jištění 16A.
Pokud jde o kabely, spíš mě zajímá, jaké průřezy tam mají správně být. Někdo mi tu radil přívod 5x4mm2, tak jsem o tom nediskutoval, ale zajímalo by mě to. Podle tabulky, kterou mám a která se odkazuje na normu, by konkrétně při vedení měděným kabelem CYKY měl stačit za elektroměrem průřez 1.5mm2 pro jedno i třífázové zásuvky 16A (zatímco vodiče v trubce musí být 2.5mm2). Tak na kolik je tedy teoreticky dimenzované to vedení kabelem o průřezu vodičů 4mm2?
|
|
|
|
Milan Karvánek
ČESKÝ ELEKTRIKÁŘ
RT E2A
|
|
« Odpověď #12 kdy: 19.06.2006, 22:03 » |
|
Pane A.K. , na úplném počátku jsem vám i já přispěl radou, v bláhové představě, že řešíte jeden dílčí problém se zásuvkami na zahradu, a poradil řešení nekomplikované a schůdné i pro laika. Jak tak sleduji Vaše další dotazy a vývoj situace, stejně jste si to udělal po svém a pouštíte se do dalších věcí, aniž byste věděl co pořádně činíte. Selektivita je pro vás "čistě teoretická úvaha" , zjistit sled fází značný problém. váš případ mi poskytl mnoho k osobnímu zmyšlení. Jak se vyvíjí Vaše elektrokutění, se i vyvíjí můj osobní názor na to jestli radit laikům. A došel jsem k názoru, že je to úplně jedno! I sebelepší odborná rada se míjí účinkem u lidí, kterým chybí základní znalosti, praxe, řemeslná zručnost a "odborná hrdost, že pod určitou úroveň prostě nelze jít". Změnil jsem svůj dosavadní názor. Čas který jsem dosud trávil raděním laikům budu nadále věnovat péči o své zákazníky, aby si nemuseli kutit elektriku sami.
|
|
|
|