|
|
|
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 17.02.2014, 10:53 » |
|
Kabel 4B (dnes 4J) se samozřejmě vyrábí pro napájení asynchronních motorů. Cirkulárka obvykle vodič N nepotřebuje.
Čisté řešení je vyměnit zástrčku na cirkuli (nebo podobném stroji) za pětikolík s tím, že kolík N zůstane nezapojen. Pak jí můžete napájet z kterékoliv 5P zásuvky.
Poznámka: nepředpokládám, že stroj s 4P zástrčkou obsahuje vodič PEN. To by bylo špatně celé (a padal by ten chránič).
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Petr M
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 17.02.2014, 10:56 » |
|
Nad redukcí jsem zprvu uvažoval, ale její zakoupení by mi pomohlo pouze v jednom případě a u dalších bych musel povyměňovat koncovky, kvůli jejich odlišným fyzickým velikostem a tvarům. A mít zapojený stroj přes redukci a další dvě prodlužky není úplně ideální.
Áha, vesnická džungle. 10 strojů, 15 koncovek Než si nechat starý hrušky a čápovky vyměnit, tak člověk raděj kupuje prodlužky, ztrácí čas hledáním po bazarech, na zdi má X typů zásuvek pro strýčka příhodu. Ono je fakt levnější a jednodušší mít sbírku prodlužek s různýma zásuvkama za tisíce, než za pár stovek vyměnit koncovky... Doma mám všechno na CEE 5P. Přes to jejede vlak. U domácích strojů jsou vyměněný koncovky. Kam to zabodnu, tam to jede a neřeším, že zrovna nemůžu najít prodlužku z CEE na hrušku. A když přijedou nějací řemeslníci s ejjich nářadím, tak jsou jasně daný pravidla: 1. Zapojení do 5P CEE s PCH 30mA, jištění C16. Je to "obytný standard" pro 400V podle norem, takže s čímkoliv jiným u mě mají smůlu. Před dělňasama otestuju PCH, aby měli jistotu. 2. Nezasahovat do instalace, jinak jim strhnu prachy na opravu a revizi. Jsou na to dopředu upozornění. 3. Jejich nářadí, jejich riziko. Předpokládám, že revizní zprávu a někoho zodpovědnýho ve firmě mají. Když to firma neakceptuje, tak to jednoduše dělá někdo jiný.
|
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...
|
|
|
Václav Veselý 2
Neverifikovaný uživatel @2

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 17.02.2014, 12:48 » |
|
Bylo mi řečeno, dokonce je možno to vyčíst i zde v diskusích, že dle normy musí být v nové instalaci kabel pětižilový, jinak to neprojde revizí. Tedy mé řešení a nebo redukce jsou "totožná" zapojení pohledově, ne však podle normy. Původní zásuvka byla na nevhodném místě a musel by se táhnout prodlužovák, který velice chutná pejskům.
Stroje, prodlužky a koncovky jsem takto zdědil, takže investice prakticky nulová. Jde jen o dočasné řešení z mých zásob (kde některé věci jsou nové a nepoužité), protože stroje budou využívány jen do doby, než odejdou věkem. Četnost jejich použití je malá a na většinu věcí si vystačím s ručním nářadím.
Původní přívod byl v mědi, starý jen několik let a s 4P zásuvkou. Jsem laik, normy neznám a o nutnosti 5P zásuvky jsem se dozvěděl, když už byl původní rozvod odstraněn, takže se už nedal prodloužit.
Pokud rozumím tomu, co zde bylo napsáno, tak mé řešení fungovat bude, jen se mi pod to nikdo nepodepíše.
|
|
|
|
|
|
Jan Palička

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 17.02.2014, 13:34 » |
|
Stroje, prodlužky a koncovky jsem takto zdědil, takže investice prakticky nulová. Jde jen o dočasné řešení z mých zásob (kde některé věci jsou nové a nepoužité), protože stroje budou využívány jen do doby, než odejdou věkem. Četnost jejich použití je malá a na většinu věcí si vystačím s ručním nářadím.
Proboha - CEE zásuvka na zeď 5P/32A/400V IP44 od ABL Sursum stojí zhruba kilo a půl. max. 2 (slovy 200,- Kč). CEE vidlice 5P/32A/400V IP44 lehce přes stovku. Kabel CYKY 5x2,5 stojí od 30 do 35 korun za metr. Kabel si natáhnete sám, hodina práce elektrikáře k tomu. Kolik ušetříte bastlem?
|
|
|
|
|
Václav Veselý 2
Neverifikovaný uživatel @2

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 17.02.2014, 15:07 » |
|
Proboha - CEE zásuvka na zeď 5P/32A/400V IP44 od ABL Sursum stojí zhruba kilo a půl. max. 2 (slovy 200,- Kč). CEE vidlice 5P/32A/400V IP44 lehce přes stovku. Kabel CYKY 5x2,5 stojí od 30 do 35 korun za metr. Kabel si natáhnete sám, hodina práce elektrikáře k tomu. Kolik ušetříte bastlem?
Mám jak nové 5P zásuvky, mám nový kabel CYKY 5x2,5. Pouze chci na jedno místo přidělat 4P zásuvku, abych mohl využít stávající zařízení bez dalších vícenákladů, které jsou pro mé účely zbytečné, pokud je navrhované zapojení "správné". Mám Vašemu příspěvku rozumět tak, že připojení jedné zásuvky do krabice je větší bastl, než výměna osmi vidlic a případně i kabelů na stroji? Pokud se chcete bavit o ceně, pak mé řešení vyjde pouze na cenu práce, protože materiál mám. Vaše řešení vyjde na 8x něco málo přes stovku, jednou za dvě kila, 20-30m kabelu kolem 700-1000 a asi 2500 za 50m prodlužovák. K tomu všemu ještě nějaká práce a doprava a když si odpustím pětkrát do měsíce hovězí steak, tak mám novou nebo mírně jetou cirkulárku s pětikolíkem a potom je tato diskuse naprosto zbytečná. Jiří Schwarz: Jeden radí to a druhý to, elektrikáři jste všichni, pak komu tedy věřit? Pak se objeví třetí, který za vším vidí jen šetření a čtvrtý, který má potřebu jen kritizovat, ale k věci se nevyjádří. Možné řešení: I. Krabice - L1, L2, L3, PE, N - zapojeno L1, L2, L3, PE do 4P zásuvky. Nezapojen vodič N. II. Redukce 5P > 4P - Nezapojen vodič N. III. Zásuvka 5P > Zástrčka 5P na stroji bez zapojení vodiče N. Které zapojení je správné a proč?
|
|
|
|
Petr M
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 17.02.2014, 15:23 » |
|
Nejčsitší je zapojení III. Minimum kontaktů (kontakt navíc = přechoďák + potenciální porucha). Všechno jede všude. Nejde mu nic vytknout.
Jako druhá volba je zapojení II. Všechno jede všude, stroj si může půjčit i soused vybavený 4P zásuvkou (i když osobně bych se bál, že mě zavřou), tuto výhodu vyvažuje redukce navíc. V případě, že mají stroje 4P vidlici z výroby, tak je to nejlepší řešení, nezasahuje se do výrobku.
Nejhorší z těch třech je I. Sloužit to bude, ale když už teď počítáte stroj "na dožití" a nevíte, co se bude po něm, může se N hodit a pak chybějící N můžete ocenit. Ztratíte tím i možnost na místě použít 5P spotřebič, pokud není 5P zásuvka hned vedle.
Nezapomeňte na správný sled fází podle norem!!
|
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 18.02.2014, 04:21 » |
|
Protože mám takový pocit, že pán si to vyřeší stejně po svém, dovolím si doporučit řešení, které je nejméně v rozporu se zdravým selským rozumem i normami. K oběma zásuvkám natáhnout pětižilový kabel a ve čtyřpólové se střední (nulový, modrý) vodič zakončí, zaizoluje a zůstane jako rezerva pro případnou budoucí výměnu zásuvky za pětipólovou.
Dovolím si připomenout, že všechny motorové zásuvky jednoho okruhu (jištěné společným jističem) musí být stejné proudové hodnoty a musí být jištěny jističem maximálně do této hodnoty (t.j. např. pro dva kusy zásuvek 16A nelze použít jištění vyšší než 16A).
Pokud jsou zásuvky různých proudových hodnot, je třeba natáhnout z rozvaděče dva samostatné kabely, každý jistit vlastním jističem a chránič se zapojí na přívod před jističe.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|