Martin Demel
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 17.12.2006, 17:42 » |
|
Máme RD s jednou bytovou jednotkou a součástí domu je obchod. RD má samostatný 3f elektroměr, obchod jede na 1f elektroměr. Oba jističe 25A. Soustava TN-C. Nyní se obchod předělává na byt. Z původního rozvaděče chci vést kabel 2Bx6mm do nového podružného rozvaděče umístěného v bytě, kde bych provedl rozdělení na soustavu TN-C-S. Je vodič dostatečné dimenzován, když vzdálenost do podružného rozvaděče je cca 25m?
Nebo je ještě jedna možnost, na původní 1f elektroměr jsou připojeny 4 jističe a od nich vést 4 kabely do obchodu. Ale vést 4x25 m se mě nějak nezdá a počet jističů by stejně nestačil.
V bytě bude myčka, pračka, rychlovarná konvice apod. (klasika). Chci dát na samostatný jistič: -myčku -pračku -lednici -plynový kotel
Proudový chránič na osvětlení, kuchyň zásuvky, koupelna, pračka, plynový kotel.
Je to v pořádku a mám udělat doplňkové pospojování vodičem CY 6mm zásuvky v koupelně, voda a plyn a přivést tento vodič do podružného rozvaděče?? Jak připojit kabel CY 6mm na zásuvky v koupelně, když svorky jsou do 2,5mm?
|
|
|
|
|
|
|
|
Georgis Fasulis
Nepij, nekuř, cvič a zakrátko budeš zase chlapík.
|
|
« Odpověď #4 kdy: 14.05.2009, 21:26 » |
|
Ano, já bych prosím měl malou připomínku. Projekt, projekt, projekt! Aspoň rámcový, ale návrh od projektanta!
No a co se týká jakékoliv rekonstrukce, tak je nutno vše dělat podle nových norem tzn. TN-S! Chrániče na zásuvkách atd.... Vše vám řekne odborník, určitě ale ne 2Bx6!!!
Určitě 3f-přívod - tedy 5Cx6 a to i přesto, že budete mít zatím 1f-elektroměr.
A ty 4 kabely do obchodu jsem jaksi nepochopil - tak ruší se obchod nebo neruší? :-) V každém případě si nechejte udělat kvalitní rekonstrukci od kvalitních odborníků včetně kvalitního projektu. Jakýkoliv jiný postup je ..... raději bez komentáře. :-) Hodně štěstí.
|
G.F
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary
Chránič je chránič!
|
|
« Odpověď #5 kdy: 14.05.2009, 22:45 » |
|
... Jak připojit kabel CY 6mm na zásuvky v koupelně, když svorky jsou do 2,5mm?
TO: Demel Žádný vodič CY-6 mm2 se do zásuvky nepřipojuje. Zásuvku napojíte kabelem CYKY 3x2,5 mm2 z rozvaděč a vodič pospojování CY-6 mm2 připojíte do rozvaděče na společnou sběrnu ochranných vodičů PE.
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #6 kdy: 15.05.2009, 06:07 » |
|
TO:Georgis Fasulis V RD musí být síť /i po rekonstrukci/ TN-C-S.... Síť TN-S jsem ještě u RD neviděl.....
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary
Chránič je chránič!
|
|
« Odpověď #7 kdy: 15.05.2009, 07:41 » |
|
TO:Georgis Fasulis V RD musí být síť /i po rekonstrukci/ TN-C-S.... Síť TN-S jsem ještě u RD neviděl.....
TO: Šohajda Váše striktní napomenutí pana Fasulise jistě vychází ze studia nové ČSN 33 2000-1 ed. 2. Máte naprostou pravdu. Podle této nové ČSN je síť TN-S bez vyvedení středního vodiče N nebo PEN. Tímto bych se chtěl omluvit panu Illekovi za spor ohledně sítí TN-C-S, vedený v jiné diskuzi. PS: Pane Illeku měl jste pravdu.
|
|
|
|
Georgis Fasulis
Nepij, nekuř, cvič a zakrátko budeš zase chlapík.
|
|
« Odpověď #8 kdy: 15.05.2009, 10:13 » |
|
Máte naprostou pravdu. Podle této nové ČSN je síť TN-S bez vyvedení středního vodiče N nebo PEN.
Pane Beláni, nemáte pravdu. To, co uvádíte je jen jedna z možností. Patrně jste také ještě tuto normu neznal (stejně jako já ji právě vidím prvně). Podívejte se ale na obr. 31A1 obr.17 - tam je TN-S samozřejmě s vyvedeným N (přikládám obrázek do přílohy). Jinak díky za upozornění na normu, která platí teprve 15 dní. Jinak k problému: Pane Šohajda:1) Máte pravdu, název sítě TN-S je jen, když je N a PE oddělený už u zdroje , tedy u trafa, ALE: 2) Proboha, je naprosto ustáleným a rozšířeným zvykem - říkat třívodičové (5-vodičové) soustavě v běžné mluvě každého elektrikáře říkat TN-S ve smyslu NEZAPOMEŇ, rozvody jsou separé! Aby bylo jasné, že se jedná o rozvod s odděleným PE! Z mého kontextu je to jasné a myslím, že vaše "To jsem ještě neviděl" je naprosto neadekvátní a hlavně zbytečné. Kdybyste napsal: Ano, Fasulis sice napsal TN-S, ale správněji mělo být TN-C-S, ale všichni víme, co má na mysli. Pak bych neřekl ani slovo 3) Pokud se budeme chytat za slovíčka, přesto, že z kontextu je jasné, co má dotyčný na mysli, PAK TYTO DISKUSE ZTRATÍ PRO TAZATELE I PRO MNE SMYSL!
|
G.F
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #9 kdy: 15.05.2009, 11:01 » |
|
TO:Georgis Fasulis Já vás nechytám za slovíčka, jen jsem chtěl na toto upozornit /možná jsem to špatně napsal, ale nejsem spisovatel/....Kdyby toto /TN-S/ někdo řekl u ústních zkoušek na RT tak se loučí z možností dělat dále revize..jsou na to velmi hákliví.... Už pár RT na této "maličkosti" skončilo..... V praxi si s tímto pojmem hodně "podomlouváme" ve spojení s projekcí.....
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Petr Doležal
emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)
|
|
« Odpověď #11 kdy: 15.05.2009, 12:05 » |
|
To G.F. Taky to tak beru. Mějmež panelákové sídliště, kde je celá síť, t.j. včetně trafa i rozvodné sítě RZ v TN-C. Taktéž i instalace v bytech. A teď si někdo udělá ve svém bytě novou instalaci s rozdělením PEN na PE a N. Tím pádem změnil síť na TN-C-S a já to vůbec nevím. A pokud to vím a někomu řeknu, že jsem v síti TN-C-S, jak se pozná, zda mám PEN a nebo PE a N ? P.S. Snad jedině, "visím" na síti TN-C-S, ale v bytě mám instalaci TN-C a nebo TN-S.
|
Na zdraví a abychom byli lidmi to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary
Chránič je chránič!
|
|
« Odpověď #13 kdy: 15.05.2009, 13:06 » |
|
Pane Beláni, nemáte pravdu. To, co uvádíte je jen jedna z možností.....
TO: Fasulis Normu již mám (a dokonce v PDF ). Základní rozdělení sítí TN v článku 312.2.1 jsem přehlédl, jelikož v příloze A) se již síť TN-S s odděleným vodičem N neuvádí. Jsem naprosto přesvědčený, že se tato síť prakticky nedá použít a nepoužívá se, z důvodu propojených distribučních sítí. Podle mne je to pouze teoretická možnost pro ostrovní provoz jednoho zdroje v uzavřené síti, bez napojení na další zdroje.
|
|
|
|
Radim Strycharski
|
|
« Odpověď #14 kdy: 15.05.2009, 13:29 » |
|
To G.F. Taky to tak beru. Mějmež panelákové sídliště, kde je celá síť, t.j. včetně trafa i rozvodné sítě RZ v TN-C. Taktéž i instalace v bytech. A teď si někdo udělá ve svém bytě novou instalaci s rozdělením PEN na PE a N. Tím pádem změnil síť na TN-C-S a já to vůbec nevím. A pokud to vím a někomu řeknu, že jsem v síti TN-C-S, jak se pozná, zda mám PEN a nebo PE a N ? P.S. Snad jedině, "visím" na síti TN-C-S, ale v bytě mám instalaci TN-C a nebo TN-S.
Anebo obráceně. Jsem v síti TN a začnu revidovat s již rozděleným N a PE. Jak zjistím, jestli od zdroje k místu revize je TN-C-S nebo TN-S? Nezjistím. Proto označení TN-C, TN-S nebo TN-C-S používám k označení sítě jen v revidované instalaci.
|
|
|
|
IM
|
|
« Odpověď #15 kdy: 15.05.2009, 13:35 » |
|
Tím pádem změnil síť na TN-C-S a já to vůbec nevím. A pokud to vím a někomu řeknu, že jsem v síti TN-C-S, jak se pozná, zda mám PEN a nebo PE a N ?
Pokud si někdo v daném příkladě rozdělil PEN na PE a N, vzniklo mu za bodem rozdělení označení sítě TN-C-S, ale nezměnil síť v sídlišti, která je stále TN-C. V síti TN-C-S není PEN, jen PE a N. Označení TN-C-S mi říká, že od zdroje je veden PEN, který je někde dále rozdělen na PE a N, respektive, že vodiče PE a N v mé instalaci nevedou až ke zdroji, ale spojují se. Označení TN-S mi říká, že od zdroje jdou fáze, PE a N, tj. 5 vodič (používají Němci, viděl jsem od transf. 1600 kVA vést 5 vodič. soustavu).
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #16 kdy: 15.05.2009, 13:50 » |
|
Jak píše kolega Illek- síť TN-S /čistá/ existuje, ale u nás se moc málo používá... Možná v podniku, kde mají trafo- zdroj vn/nn...ale jsem to ještě neviděl.... Ale už jsem viděl v mnoha rev. zprávách napsáno ..."napojeno ze sítě TN-S" u RD a podobných budov.... A hodně lidí si to potom plete...
TO:Radim Strycharski Druh sítě by neměl být problém pro revizáka si zjistit ....
|
|
|
|
|