|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #3 kdy: 18.11.2020, 13:57 » |
|
U 1F zásuvek v TN-C by měl jít PEN na kolík a pak vlevo
Nejste zubař? Ti si pletou vlevo a vpravo! Vždy a pouze se zásuvky zapojovaly: fáze na levý kontakt, vodič PEN nejprve na ochranný kontakt (kolík) a pak na kontakt v pravo. Vše uvažováno z pohledu zepředu, ochranný kolík nahoře.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
|
« Odpověď #5 kdy: 18.11.2020, 19:21 » |
|
Jako malý jsem byl diagnostikován jako dyslektik. Před nástupem do první třídy mě chtěla paní poradkyně poslat rovnou do zvláštní školy. To ale narazila na mojí maminku, která tam už deset let učila. Naštěstí. Nejsem dyslektik podle dnešních měřítek, jenom nejsem vyhraněný pravák. Mám obě ruce stejně důležité, umím psát i levou (i když daleko hůř, chybí tréning). Takže někdy říkám levá a ukazuju doprava. Dost mi "pomohlo" to, že na levé oko nevidím. To je můj maják. A správně psát malé "d" nebo "b" mě naučil programovací jazyk Pascal
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
|
Jan Kelbich
|
|
« Odpověď #7 kdy: 19.11.2020, 02:31 » |
|
... vodič PEN nejprve na ochranný kontakt (kolík) a pak na kontakt v pravo. Vše uvažováno z pohledu zepředu, ochranný kolík nahoře.
No, důležité je, aby to bylo z jednoho kusu vodiče bez přerušení.
|
IC layout design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechnik u
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #8 kdy: 19.11.2020, 06:09 » |
|
Ano, nepřerušeným vodičem se to mělo dělat, vždy to také nebylo pravda, zejména při opravách starých instalací a po kutilech, kteří kolík "pro jistotu" nezapojovali. Ono to také dost dobře u starých zásuvek se strojky 5020 nešlo jinak udělat. V těchto zásuvkách nebyly zdvojené šroubky, to přišlo až v 60. létech se zásuvkami určenými pro smyčkování.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #10 kdy: 20.11.2020, 07:22 » |
|
"Staré strojky" měly v řadě šroubky pro kolík a pravou dutinku.
To o čem hovoříte jsou strojky 5517, které jsou už určené pro smyčkování a jsou o 20 let mladší než typ 5020
|
Václav 3
|
|
|
|
|
Jan Alin
|
|
« Odpověď #13 kdy: 22.11.2020, 12:01 » |
|
Jak myslíte že vyřeší kutil výměnu smyčkované zásuvky, když si paní domácí vybrala bezšroubovou od ABB?
V mělké krabici v paneláku s hliníkovým rozvodem o hodně hůř než v hluboké . Otázkou je, jak to udělat opravdu správně.
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #14 kdy: 22.11.2020, 12:57 » |
|
Do mělkých krabic se některé dnešní zásuvky (dá se uvažovat, že většina) nevejdou. To jsou lištové krabice oválného tvaru ze 60. let, hranaté lištovky ze 70. a 80. let a krabice KP 2 do omítky. V těchto případech je výběr velice omezený, nebo je nutné předělat vše včetně krabice. Na lištové krabice nelze bezchybně namontovat novější zásuvky také kvůli tvaru.
|
Václav 3
|
|
|