TOMÁŠ K
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 08.11.2008, 16:27 » |
|
Jaké máte zkušenosti se zapojováním bezšroubových zásuvek ve starém dvouvodičovém systému s klemováním PE a N svorek?
|
|
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 09.11.2008, 05:27 » |
|
Novou zásuvku se tam někdy dát musí podařit, ne vždy se může udělat okamžitě celková rekonstrukce, ale určitě ne bezšroubová provedení. vhodný je Klasik z Jablonce.
Pokud se Tomáš K. snaží provést update elektroinstala ce tím, že se tam pokusí namontovat nové zásuvky všechny, koleduje si o velký průšvih, do starých instalací z hliníku je nejvhodnější zasahovat co nejméně a jen v nutných případech.
|
|
|
|
|
|
|
zbyněk nowotný
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 27.12.2008, 22:07 » |
|
Takže dnes poprvé..... Je to humpolácké,ale snesitelné řešení. V Krab. spojíš wago svorkami AL kabel+ Cu kabel-"vytáhneš" TNC+S (zelenož.,modrý,+fázový vodič) do zásuvky 230V a dáš záruku 12 let  . Jinak se to nedělá Al +Cu-všichni víme o problému,nebo cupalových podložkách,že jsou ty vánoce!!! (zle  S pozdravem.
|
|
|
|
llep
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 28.12.2008, 19:27 » |
|
Al ve wagovce 12 let ??
|
|
|
|
bu
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 29.12.2008, 20:00 » |
|
Všichni odpovídající se opírají o hliníkové vedení, přičemž tázající nic takového neuvedl.Můj názor k původnímu dotazu - šroubek je pro tento účel vhodnější z hlediska montáže pro Al i Cu vodiče.
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 29.12.2008, 20:28 » |
|
Ani šroubek, ani klecovka není na hliník vhodnější. Hliník (ne ten z Humpolce) pod trvalým tlakem "teče". Na to je lepší klecovka, ta si udrží trvalý přítlak, ale už jsem viděl přestřihnutý Al vodič právě tou pružinou. U starého Al (TN-C) rozvodu to neřeším. Namontuju co je a upozorním na krátkou životnost. Myslím tím výměnu zásuvky kus za kus.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
bu
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 29.12.2008, 21:24 » |
|
Každý drátek, který byl už jednou použit, je oslaben a u Al to platí daleko více než u Cu. Lze osadit "šroubkovou zásuvku" a drátky, vytažené ven připojit. U zásuvky "bezšroubkové" musím tyto drátky připojit vně krabice a pak zásuvku s drátkama do krabice strčit.V této fázi se většinou drátek ulomí. A v té krabici obvykle nemám 10cm rezervy.
|
|
|
|
Merick Kir

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 29.12.2008, 22:28 » |
|
Hliník je hliník. Hliník bych do zásuvky dnes už nezapojoval vůbec. Ovšem spojovat staré hliníkové vodiče je bezpečnější a trvanlivější v klecové svorce. Spoj se nevyhřeje a je na něj stále stejný tlak. U hliníku kontaktní vazelína zamezí korozi a hotovo. O tom zde již bylo psáno dříve a ještě i bude. Ale jak píše černoušek BU stejně jako v Africe (tam drátky) i u nás (vodiče) lámou. A jak bylo napsáno zkraje zapojovat nové zásuvky na hliníkové nulování je masochismus.
|
|
|
|
černoušek BU
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 29.12.2008, 23:56 » |
|
Znovu připomínám, že tazatel neuvedl, v jakém drátku (Cu,Al,mm²) instalace je. Pokuď by měla být instalace podle norem, tak ten drátek by měl být v Al 4mm² nebo Cu 2.5mm² při jištění 16A. Dost dobře si neumím představit, jak bych Al 4mm² strkal do "bezšroubkové" zásuvky.
|
|
|
|
|
černoušek BU
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 30.12.2008, 00:47 » |
|
TO p.Kamil Novák Máte pravdu.4mm² Al v zásuvce jsem nikdy neviděl. Zato jsem viděl v zásuvce 2,5mm² Al i 1,5mm² Al jištěné 16A příp.15A. Ale to jste viděl někdy asi také.
|
|
|
|
Jan Alin

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 30.12.2008, 22:47 » |
|
TO p.Kamil Novák Máte pravdu.4mm² Al v zásuvce jsem nikdy neviděl. Zato jsem viděl v zásuvce 2,5mm² Al i 1,5mm² Al jištěné 16A příp.15A. Ale to jste viděl někdy asi také.
1,5mm² Al ? to jste asi měl dost štěstí, Al 1,5 někteří elektrikáři nepotkali celý život.
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 30.12.2008, 23:08 » |
|
Tak 4mm se dělal třeba například starý KNV v HK ale na Ulricháku už vše v mědi....rok 1974-5
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 31.12.2008, 07:13 » |
|
Hliníkové vodiče o průřezu 1.5qmm se u nás vyráběly snad jen v průběhu druhé světové války a ve velmi malém množství.
|
|
|
|