Tomáš Mrázek
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 04.09.2006, 14:55 » |
|
<p>Koupil jsem si konvertor z 12V z autozapalovače na 230V 50Hz ~ , tento výstup je resen jako normalni zasuvka se dvema koliky, videl jsem i se tremi,jako s uzemnovacim.. ale v tu dobu jsem to nepotreboval. Ted potrebuji dostat kabel od laptopu, ktery ma prave kulatou zastrcku se vsemi tremi koliky, do tohoto konvertoru, abychnotebook mohl pouzivat i v aute na cestach. poradite mi prosim jakou soucastku si mam koupit nebo jak to mam vyresit?</p>
|
|
|
|
Hynek Bureš
OSVČ

projektant elektro nn, vn, slaboproudy
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 04.09.2006, 16:16 » |
|
Má-li to být řešení po technické stránce správné a bezpečné, pak vám radím poohlédnout se po jiném notebooku, jehož originální síťový napáječ má zástrčku 230V~ dvoupólovou (spotřebič tř. II). Zkuste mrknout na značky HP, IBM nebo DELL, u některého z nich jsem viděl síťový adaptér s plochou dvoupólovou vidlicí, jen si nevzpomínám, který z nich to byl.
|
Jednoduchá zadání mívají často komplikovaná řešení. Jednoduchá se zdají být jen proto, že komplikace si žádný zadavatel nechce připustit. Řečeno česky: vyřeš to jednoduše norma nenorma, hlavně ať je to skoro zadarmo.
|
|
|
|
|
Pavel Rotrekl.

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 04.09.2006, 17:47 » |
|
Nejsem elektrikář, ale dovolím si přidat radu. Především vám doporučuji podívat se po adaptéru, který se připojuje přímo mezi zásuvku 12 V (14 V při běžícím motoru) v autě a notebook. Vyřešíte tím váš problém a navíc ušetříte energii, která by, při delším používání na autobaterii, se mohla stát vzácnou - při startování. To samozřejmě záleží na míře používání. Domnívám se, že můžete problém řešit tak, že si vyrobíte redukci, takovou prodlužovačku, která bude začínat plochou vidlicí a končit klasickou zásuvkou používanou u prodlužovaček. Ten kolík u zásuvky pak spojíte s kostrou automobilu - spoj musí být kvalitní a mechanicky odolný. Vím, že se teď do mne pustí revizní technici. Já si ale myslím, že tak se to používat dá, a je to bezpečné.
|
|
|
|
Milan Karvánek
ČESKÝ ELEKTRIKÁŘ

RT E2A
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 04.09.2006, 19:07 » |
|
No v podstatě totéž se zde již řešilo v provedení u elektrocentrál . Jestliže výrobce zdroje napětí 230V (a je jedno jestli malého konvertoru, nebo elektrocentrál y) má zdroj odzkoušený na určité použití, v tomto případě na spotřebiče II. třídy, je nutné to tak dodržet. Nejsem si zrovna jistý jestli připojením dobastleného kolíku PE na kostru auta opravdu získám síť TN-S, s parametry uzemění dle ČSN nebo snad ano? že by vodivé pneumatiky?  Před 15 lety jsem revidoval řadu přestaveb autobusů, které se vybavovaly zdroji 24/230V, tam to bylo řešeno jako izolovaná soustava.
|
|
|
|
Martin Bruzek
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 04.09.2006, 19:27 » |
|
Izovana soustava to pravdepodobně je. Ja jsem ve svem připadě splnil požadavky vyrobce. Ale když sedite v aute, tak se take země dotýkate take pres pneumatiky:-). Když vystupujete, tak vam uškodit muže jen statika. Konvertor zustava v aute:-)
|
|
|
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary

Chránič je chránič!
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 04.09.2006, 21:44 » |
|
Domnívám se, že je jedná o izolovanou síť IT bez ochranného vodiče. Další podstatnou věcí je zkratový proud na výstupu 230V. Myslím si, že se jedná o velice měkký zdroj, odolný proti zkratu, s maximálním jmenovitým proudem cca 1A. Při zkratu bude proud asi 0A. Chtělo by to katalogový list nebo prospekt od výrobce.
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
Viktor Klemon

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 05.09.2006, 15:22 » |
|
Sám mám takýto menič, a je prekvapivé že účinnosť sa pohybuje hodne nad 90 % - sú aj typy s 60 %. kľudový prúd je len 200 mA pri 12 V. Čo sa týka zdroja pre NB tak tam je vodič PE použitý len pre prepäťové ochrany ( pri napájaní meničom nepotrebné), nikde nepokračuje, a ani nie je prístupný. Preto by som kľudne urobil redukciu s tým, že sa nebude dať použiť nikde inde ( tretia "guľatá" ku klasickej rozdvojke). Bude sa tak ako tak jednať o izolovanú sústavu. S účinnosťou je to trocha horšie ako pri priamom pripojení špec. meniča pre NB, ale je to variabilnejšie, môžem si nabiť mobil bez špec. nabíjačky, holiť sa, svieťiť úsporkou, vŕtať a pod. s normálnymi spotrebičmi.
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 18.09.2006, 08:39 » |
|
Zdroje u notebooků dělají někteří výrobci s dvoužilovým přívodem, jiní s třížilovým. Nejde ani tak o ochranu před NDN, ale dvě jiné záležitosti: - rušení - aby měnič nerušil, dělá se kolem plechové stínění a to se spojuje na PE vodič stejně jako vstupní filtr. - vyrovnání potenciálů - výstupní napětí zdroje může splňovat požadavky na zdroj SELV, ale přesto díky parazitním kapacitám může téci při spojení výstupu s uzemněným zařízením proud několik desítek až stovek mikroampérů. Pro obsluhu to je proud naprosto bezpečný, ale při připojování periferií může dojít k poškození portů, pokud se podaří spojit dříve pracovní vodiče než společnou "zem" GND. Zvlášť citlivé jsou na to porty LPT. Jinak se přopojuji k názoru že je nesmysl dělat z 12V DC 230 AC, abych ze získaných 230V AC okamžitěl udělal 14-16V DC.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|