Pavel Frebort
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 25.01.2012, 10:19 » |
|
Mám dotaz ohledně třífázového napájení. Jezdím zvučit akce a dost často je k připojení aparatury potřeba třífázová přípojka. U 5p to mám vyřešeno, lze zakoupit malý přenosný rozvaděč, který má pětikolíkovou vidlici a 6 zásuvek 230V, vždy 2 na jednu fázi. Obsahuje i proudový chránič a jističe pro 230V zásuvky (výrobce Eurolite). Avšak ve spoustě kulturních domů a starších podnicích je ještě 4 vodičový rozvod. Vyhláška mi sice umožňuje připojit 5p vidlici na 4P zásuvku, ovšem pouze ve složení 3xL + PE, takže z toho tedy tři 230V zásuvky samozřejmě nelze vytvořit. Existuje nějaký způsob, jak tento problém vyřešit, popřípadě pokud lze nechat vyrobit nějaký obdobný rozvaděč, jako mám u pětikolíkového připojení?
|
To je dobrý, to je nulák.
|
|
|
|
Pavel Frebort
|
|
« Odpověď #2 kdy: 25.01.2012, 12:53 » |
|
Výkon by měl být uzpůsoben 16A zásuvkám. Oddělovací trafo se pak zapojí mezi fáze, pokud to dobře chápu, takže budu potřebovat 3 oddělovací transformátory?
|
|
|
|
|
Jan Kelbich
|
|
« Odpověď #3 kdy: 25.01.2012, 16:28 » |
|
Výkon by měl být uzpůsoben 16A zásuvkám. Oddělovací trafo se pak zapojí mezi fáze, pokud to dobře chápu, takže budu potřebovat 3 oddělovací transformátory?
Stačilo by jedno autotrafo zapojené do Y nebo ještě lépe do Z. Přivedete na něj fáze a z uzlu vyvedete střední vodič (N). Musí být ale náležitě dimenzováno (podle zátěže) a jištěno, nejlépe i proti přetížení středního vodiče.
|
IC layout design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechnik u
|
|
|
Pavel Frebort
|
|
« Odpověď #4 kdy: 25.01.2012, 16:35 » |
|
moc za rady, tyto informace by měly být dostačující k vyřešení problému.
|
|
|
|
Pavel Frebort
|
|
« Odpověď #5 kdy: 25.01.2012, 16:44 » |
|
Tak na internetu jsem našel autotrafo akorát pro laboratorní účely Spíše pokud to je možné, dal bych 3 oddělovací trafa v tomto složení: T1 - mezi L1 a L2 T2 - mezi L2 a L3 T3 - mezi L1 a L3 Jištění a další věci už vím, ale tímto přechodem ze 4p na 5p jsem si nebyl jist jak ho provést. Jsem sice elektromechani k a dokonce s platnou vyhláškou 50, ale přece jen v ne úplně obvyklých věcech si rád nechám poradit od odborníků.
|
|
|
|
Vít Rotrekl
|
|
« Odpověď #6 kdy: 25.01.2012, 17:21 » |
|
Tak na internetu jsem našel autotrafo akorát pro laboratorní účely Spíše pokud to je možné, dal bych 3 oddělovací trafa v tomto složení: T1 - mezi L1 a L2 T2 - mezi L2 a L3 T3 - mezi L1 a L3 Tohle nepovažuji za příliš šťastné řešení... Spíše bych šel do trafa, které bude na primáru mít 400V mez L1-L2 a na sekundáru 230V. Vyhledejte si firmu eximet trafo. Výkon by měl být uzpůsoben 16A zásuvkám. Oddělovací trafo se pak zapojí mezi fáze, pokud to dobře chápu, takže budu potřebovat 3 oddělovací transformátory?
To je sice hezké, že jištění přizpůsobíte zásuvkám 16A, ale pokud budete mít trafo z příkonem 1000VA, věřte že na sekundáru z něho 1500W pro zesilovače a pododný volovinky nedostanete.
|
Mírně pokročilý RT
|
|
|
iksko
|
|
« Odpověď #7 kdy: 25.01.2012, 17:49 » |
|
No a co třeba rozvaděč se vstupem 4P, kde uvnitř rozvaděče bude PEN rozdělen na PE a N.
|
|
|
|
Jan Kelbich
|
|
« Odpověď #8 kdy: 25.01.2012, 18:03 » |
|
No a co třeba rozvaděč se vstupem 4P, kde uvnitř rozvaděče bude PEN rozdělen na PE a N.
Jak jsem pochopil, má to být připojeno přes zásuvku, takže PEN se nekoná.
|
IC layout design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechnik u
|
|
|
|
Pavel Frebort
|
|
« Odpověď #10 kdy: 25.01.2012, 19:06 » |
|
Ano, bude to připojeno přes zásuvku. Také už mě napadlo udělat rozvaděč s 4p vidlicí a uvnitř rozdělit PE a N, ale vyčetl jsem, že zásuvky jsou zapojené jako 3L + PE. Technicky to samozřejmě možné bude (pamatuji jednoho z kolegů, který měl převodník ze 400V na 3x 230V udělaný v acidurce, kdy vodiče PE a N jednofázových zásuvek spojil s přívodem PE třífázové). Elektricky to fungovat bude, nicméně je to v rozporu s normou a do takových akcí se rozhodně pouštět nehodlám. Zde totiž nejde použít systém bytových rozvodů, kdy PE a N je proklemováno v zásuvce. Jediné řešení, které mě napadá je sehnat někde starší rozvaděč se 4P přívodem, který byl udělán ještě postaru a měl PE a N proklemované, ovšem i kdybych ho sehnal, nejsem si jist, jestli ho budu moci použít. S tím přechodem ze 4p na 5p to je větší problém, než jsem si myslel :-( Polovina lidí má nové zásuvky, polovina má staré a jsou s tím jen problémy p. Rozmahel: Tam, kde jsem zatím byl a byla stará instalace, byla provedena bez proudových chráničů. Zatím jsem se setkal s 5p s chrániči, ale všechny staré sokolovny a kulturní domy co mají 4 kolíkové zásuvky jsou bez chráničů, vše je původní, několik desítek let staré.
|
|
|
|
Pavel Frebort
|
|
« Odpověď #11 kdy: 25.01.2012, 19:11 » |
|
Ještě doplním předchozí příspěvek. Je mi jasné, že u zásuvky s proudovým chráničem by rozvaděč zapojen postaru nefungoval. Ale tam kde chránič není, by to technicky šlo. Jde mi o to, jestli tím neporuším nějakou normu nebo nařízení. Aby z toho potom nebyl nějaký malér.
|
|
|
|
|
|
Pavel Frebort
|
|
« Odpověď #14 kdy: 25.01.2012, 19:39 » |
|
Tak konečně už v tom mám jasno. moc všem, kteří přispěli k této diskusi, zase jsem o kousek chytřejší a udělám to zřejmě nakonec z několika zásuvkových okruhů 230V. Přece jen se držím hesla bezpečnost nadevše.
|
|
|
|
|
Vít Rotrekl
|
|
« Odpověď #16 kdy: 25.01.2012, 20:55 » |
|
Tak konečně už v tom mám jasno. moc všem, kteří přispěli k této diskusi, zase jsem o kousek chytřejší a udělám to zřejmě nakonec z několika zásuvkových okruhů 230V. Přece jen se držím hesla bezpečnost nadevše. Ale u tohoto řešení může nastat problém s tím, že pokud je každý zesilovač napojen z jiné fáze a audio výstupy jsou nějakým způsobem propojeny, že se mohou objevovat různé brumy a šumy. Ale nechtějte po mě vysvětlení proč se tomu tak děje. Já si to jen pamatuju, že když jsem tvořili jedno školící centrum, kde bylo mnoho zásuvek 230V, datových zásuvek, Audio zásuvek, VGA konektorů atp. tak dodavetel řídícího systému AUDIO - VIDEO chtěl mít všechny zásuvky 230V napájené z jedné fáze, právě kvůli tomu aby se neobjevovaly šumy a brumy.
|
Mírně pokročilý RT
|
|
|
|