Petr_P
|
|
« kdy: 09.05.2012, 11:11 » |
|
V dílně mám 1f zásuvky, které mají svůj přívodní kabel 3x2,5 z rozvaděče v domě, dále přívod 4x 2,5 na 4. kolikovou 16A zásuvku. Doteď na ní byl zapojen pouze motor (cirkula), takže to stačilo, ale já potřebuji nyní provozovat 3f spotřebič, který má v sobě řídící elektroniku takže potřebuji připojit N vodič (např. cívka stykače) kvůli FI. Byla by velká "prasárna" nainstalovat 5. kolikovou zásuvku 16A a proklenovat N vodič z 1f zásuvky? Dle mé úvahy ten 3f spotřebič nebude N vodič příliš zatěžovat (cívky stykačů, řídící elektronika).
|
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
|
|
« Odpověď #2 kdy: 09.05.2012, 12:15 » |
|
Toto řešení nelze použít!!! Takhle se šetří, kde se rozhodně šetřit nevyplácí. Lze namontovat do stroje oddělovací trafo 400/230V na napájení stykače, nebo 400/xxxV potřebného napětí. Tím se stáváte výrobcem zařízení atd....
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
|
|
Khun Václav
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #4 kdy: 09.05.2012, 13:07 » |
|
Najlepsie riesenie - vymena kabla za 5x..
Je to nejspíš trošku pracnější ale mnohonásobně spolehlivější řešení, které uvádí kolega Hudzík.
|
|
|
|
Petr_P
|
|
« Odpověď #5 kdy: 09.05.2012, 14:13 » |
|
Predstsavte si situaciu, ze odpojite privod 1f zasuviek (kvoli udrzbe napriklad) a tym dojde k preruseniu N vodica aj v 3 fazovej.
To máte pravdu, toto bych tedy spolehlivě eliminoval FI chráničem těsně před zásuvku. Dokonce myslím, že jsou 5. kolikové zásuvky i s chráničem. Že to nevyhovuje normě, to je mi taky jasné, proto bylo v otásce jestli je to velká "prasárna" nebo ne. Protože teoreticky by to šlo. Ovšem teoreticky jde hodně věcí, ale praxe bývá jiná. Je mi jasné, že nejlepší řešení je vyměnit kabel. Proto píši na toto fórum, jelikož si myslím, že jsou tady elektrikáři, kteří mají s instalatéřinou zkušenosti. Je mi jasné, že mi tady žádný RT nenapíše "jo klidně to tak zapoj" to by bylo asi trochu kontraprodukti vní Mimochodem elektrikář jsem a živím se tím, ale v jiném odvětví, proto vím že teoreticky to jde, ale nevím jak moc velká "prasárna" to je.
|
|
|
|
|
Petr M
|
|
« Odpověď #7 kdy: 09.05.2012, 17:03 » |
|
To máte pravdu, toto bych tedy spolehlivě eliminoval FI chráničem těsně před zásuvku. Dokonce myslím, že jsou 5. kolikové zásuvky i s chráničem.
Chránič reaguje na unikající proud, na na přerušený vodič !! Pozvěte si odborníka, ať vám vymění kabel. Bude to nejlepší, nejbezpečnější a možná i nejlevnější řešení. S vaší znalostí elektrotechnik y si totiž při svépomocné úpravě čehokoliv koledujete o přehlídku aut s modrýma majáčkama před vaším domem.
|
|
|
|
Vít Rotrekl
|
|
« Odpověď #8 kdy: 09.05.2012, 17:37 » |
|
Situaci bych vyřešil budto výměnou kabelu, což je někdy problém, nebo přechodem do místní TT.
Co vy s tou sítí TT pořád máte?? Nicméně toto by teoreticky šlo, ale byl by tam nutnost chrániče, že. A nevím jak by se v tom kabelu CYKY 4x2,5 přeznačoval ZŽ vodič na modrý. Vzhledem k průřezu 4mm z něho PEN udělat nepůjde...
|
Mírně pokročilý RT
|
|
|
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #13 kdy: 09.05.2012, 19:28 » |
|
Proto se mají kabely uložit pro "strýčka Příhodu" do patřičně dimenzované Kopoflexky To máš pravdu, dokud nepoužiješ Draka a jejich vyjádření o vodě (a že ji někdy v trubkách je). Ještě pro kolegu Rotrekla: jak řešíte u kombi sporáků v paneláku zamezení tečení proudu plynovou hadicí, osobně jsem na žádné jiné řešení, než jeho napájení v TT nenašel.
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
|
« Odpověď #14 kdy: 09.05.2012, 19:51 » |
|
Jestli máte na tom zásuvkovém obvodu FI, velmi brzo pochopíte, proč je to prasárna.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #15 kdy: 09.05.2012, 20:01 » |
|
Nějak tu nevidím argument, že když použiji jeden N vodič pro více okruhů, může za jistých okolností dojít k jeho přetížení, i když fázové vodiče přetížené nebudou a jištění na to reagovat nebude.
Když už tady část diskusního vlákna je zaměřena na to, jestli síť TT ano nebo ne, jak je to v případě, že je v síti přepětí a je tam více než 230V? Počítá se "jmenovité nebo skutečné" napětí sítě? Protože pro napětí nad 230V je tam dost velký požadavek na rychlost automatického odpojení (4-41, ed.2 požaduje 0,07 vteřiny!)
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #16 kdy: 09.05.2012, 20:16 » |
|
Nějak tu nevidím argument, že když použiji jeden N vodič pro více okruhů, může za jistých okolností dojít k jeho přetížení, i když fázové vodiče přetížené nebudou a jištění na to reagovat nebude.
Když už tady část diskusního vlákna je zaměřena na to, jestli síť TT ano nebo ne, jak je to v případě, že je v síti přepětí a je tam více než 230V? Počítá se "jmenovité nebo skutečné" napětí sítě? Protože pro napětí nad 230V je tam dost velký požadavek na rychlost automatického odpojení (4-41, ed.2 požaduje 0,07 vteřiny!)
Někteří jsou hrozní šťouralové, že Jirko Nicméně taky mne to dříve napadlo-odpověd je v tabulce oné normy-jedná se o jmenovité.
|
|
|
|
Petr_P
|
|
« Odpověď #17 kdy: 09.05.2012, 21:14 » |
|
Jestli máte na tom zásuvkovém obvodu FI, velmi brzo pochopíte, proč je to prasárna.
Pardon, tomu nějak nerozumím, já mám FI v bytovém rozvaděči, tzn., že jsou jím chráněny jak 1f zásuvky tak 3f zásuvky v dilně, tak co je zde za problém co máte na mysli. Síti TT moc nerozumím, ale asi to myslíte tak, že bych v bytovém rozvaděči PE vodič přeznačil a zapojil na N za FI, a pak nevím jakým způsobem udělat zemění v dílně? Jako třeba nabouchat tyč do země? Zkuste mi to vysvětlit. Zřejmě to takhle dělat nebudu, ale zajímá mě to. Očividně dle příspěvků to vypadá, že si nainstaluji zásuvku na domu a budu tahat prodlužku
|
|
|
|