Jozef Haris
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 07.03.2007, 21:41 » |
|
Mám na hranici pozemku rozvadeč ze kterého bych chtěl dočasně pro hrubou stavbu vytáhnout kabel na který bych připevnil 16A zásuvku.
Zásuvku bych umístnil na antoníček z boku. Tato zásuvka může být 4 kolík nebo už musí být 5 kolík? pokud by musela být 5 kolík tak musím to uzemnit ?
|
|
|
|
|
Josef Haris
|
|
« Odpověď #2 kdy: 08.03.2007, 13:13 » |
|
na tuto zásuvku bych samozřejmě připojil stavební rozvadeč. Nechci ho tam nechávat.
|
|
|
|
|
|
|
Černý Hynek
|
|
« Odpověď #5 kdy: 08.03.2007, 19:57 » |
|
není žádný důvod proč nepoužít 4-kolíkovou zásuvku. Distribuční společnosti ( PRE,E-ON,ČEZ) z pochopitelných důvodů neuznávají pětivodičovou soustavu TN-S ale pouze čtyřvodičovou TN-C . Pokud tedy k elektroměru vede kabel CYKY 4x10 a od elektroměru také CYKY 4x10 , můžete na tento kabel namontovat zásuvku 400V 4 kolík. Budete se pohybovat pouze v soustavě TN-C .
|
|
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary
Chránič je chránič!
|
|
« Odpověď #8 kdy: 08.03.2007, 20:28 » |
|
není žádný důvod proč nepoužít 4-kolíkovou zásuvku. Distribuční společnosti ( PRE,E-ON,ČEZ) z pochopitelných důvodů neuznávají pětivodičovou soustavu TN-S ale pouze čtyřvodičovou TN-C . Pokud tedy k elektroměru vede kabel CYKY 4x10 a od elektroměru také CYKY 4x10 , můžete na tento kabel namontovat zásuvku 400V 4 kolík. Budete se pohybovat pouze v soustavě TN-C .
TO: Černý Než začnete šířit takové nesmysly a bludy, tak zvažte slova!
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
Černý Hynek
|
|
« Odpověď #9 kdy: 08.03.2007, 21:40 » |
|
pane Beláň , nenapsal jsem bludy a už vůbec né nesmysl !!
Nejsem zastánce 4p zásuvek , klasické provedení 5p a chránič je dokonalé, jen si myslím že zapojit zásuvku 400V do soustavy TN-C je proveditelné !!
|
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary
Chránič je chránič!
|
|
« Odpověď #11 kdy: 09.03.2007, 07:18 » |
|
TO: pane Beláň , nenapsal jsem bludy a už vůbec né nesmysl !!
Nejsem zastánce 4p zásuvek , klasické provedení 5p a chránič je dokonalé, jen si myslím že zapojit zásuvku 400V do soustavy TN-C je proveditelné !!
TO: Černý Jistěže je to proveditelné! Zde se ale nevede diskuse o tom, co je teoreticky proveditelné, ale co je v souladu s platnými předpisy. To co jste navrhl je v s platnými předpisy v rozporu. Proto jsem takto reagoval. Omlouvám se, pokud se vás to dotklo.
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ
Znojmo (JM)
|
|
« Odpověď #12 kdy: 09.03.2007, 07:22 » |
|
V našem kraji (JM) je zvykem rozdělit PEN už v elektroměrovém rozvaděči a z něj tedy dále pokračovat pětižilový kabelem. Připadá mi to výhodnější i levnější. Kabel CYKY 5Cx 6 je o něco levnější než CYKY 4Bx 10. Navíc v elektroměrovém rozvaděči je obvykle jednodušší přizemnit rozdělení PEN než v podružné rozvodnici. Nicméně jiný kraj....
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
Georgis Fasulis
Nepij, nekuř, cvič a zakrátko budeš zase chlapík.
|
|
« Odpověď #13 kdy: 09.03.2007, 09:22 » |
|
To Jozef Haris: S 5. drátem si nedělejte starosti, elektrikář si s tím poradí. (Z PEN přípojnice elektroměrovéh o rozvaděče odvede k zásuvce 2 dráty - N i PE - z jedné strany připojí společně na PEN v elektroměrovém rozvaděči, z druhé strany je pak ukončí v 5-kolíkové zásuvce). Řešení pana Hasaly je sice opravdu nejlepší, ale z hlediska ceny a praktičnosti ne nejideálnější. Rozumím vám - Antoníček se jen půjčí po dobu výstavby. A na noc se bude schovávat a zamykat a na to je nejideálnější řešení, které jsem nastínil já. Námitka, že nemám jistotu, že tam někdo nestrčí něco přímo do té zásuvky si myslím neobstojí. Vždyť se nejedná o stavbu haly ale RD, vy budete jako stavebník odpovědný za to, že se zásuvka bude používat pouze jako přívod pro Antoníčka a po odpojení Antoníčka prostě vypnete hlavní jistič v rozvaděči. Přeji hodně štěstí při výstavbě. :-)
|
G.F
|
|
|
Jozef Haris
|
|
« Odpověď #14 kdy: 09.03.2007, 13:30 » |
|
O to mco napsal pan Karvánek budu uvažovat. Zásuvkovou skříň bych potom mohl použít v garáži. Kabel CYKY 5cx6 je sice levnější, ale mne se podarilo sehnat 4bx10 o hodně levněji. Nicméně všem za jejich názory.
|
|
|
|
Jozef Haris
|
|
« Odpověď #15 kdy: 23.03.2007, 16:11 » |
|
Tak už jsem si koupil skřínku s jističem a ochranou a mám na ní 2x230 a 1x 400 zásuvku na 5 kolík. V pondělí mi zapojí hodiny a ted jsem zvědavej až mi na ni někdo připojí míchačku jestli mi to ochrana nevypne. Mohl by mi někdo poradit jak zapojit přechodku na ze 5 kolíku na 4 kolik ? Myslím že bych to zvládl sám.
|
|
|
|
|
|