Tomáš Votrubec
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 19.07.2012, 03:26 » |
|
U babičky jsem objevil v kuchyňce v rozbočovací krabici dvě svorky (čokolády) vadí to něčemu?
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #1 kdy: 19.07.2012, 06:52 » |
|
Z různých používaných spojů bych čokoládu zařadil mezi ty horší - dost tam záleží na správném dotažení, při silnějším se vodič poškozuje, už jsem to zažil i upálené těsně u šroubku... Kdybyste měl alespoň nějakou kvalifikaci pro práci na EZ, asi byste se na tohle neptal. A pokud kvalifikaci nemáte, proč zkoumáte elektrický rozvod? Je to srovnatelné jako kdybyste chtěl jezdit autem bez autoškoly, bez řidičáku, a ptal se na úplně základní věc, která by "řidiči" měla být jasná.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
wilix
|
|
« Odpověď #2 kdy: 19.07.2012, 07:04 » |
|
závada to není, ale dnes jsou k dispozic řešení mnohem vhodnější,
|
|
|
|
|
wilix
|
|
« Odpověď #3 kdy: 19.07.2012, 07:10 » |
|
Samozřejmě jiná situace nastane pokud je v jedné svorce nacpáno 5 vodičů a to ještě různých průřezů a podobné podivnosti.... .
|
|
|
|
Karel Přistoupil
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #4 kdy: 19.07.2012, 14:26 » |
|
Pozvěte si elektrikáře, ať se na to podivá. U takovýchto spojů hrozí, že se vymačkají a začnou se vyhřívat. U starších rozvodů ( hliníkových ) dochází k lámání vodičů za šroubky a vyhřívání. Pokud je takovýto obvod zatížen větším odběrem, může dojít i k požáru.
|
Dokud máš respekt z elektriky, jsi živej. Až ho přestaneš mít, budeš brzy mrtvej.
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #5 kdy: 19.07.2012, 14:35 » |
|
Hlavně záleží jakou funkci plní vodiče, které jsou spojené pomocí lustrsvorek. Pokud se jedná např. o přívod z vypínače k lustru nebo o korespondenční vodiče od vypínačů č. 6 popř. 7, tak bych si z toho hlavu nedělal, to je u starých instalací normální, tehdá nic jiného k dispozici nebylo a zátěž bude také poměrně nízká, max. několik žárovek. Pokud je tak sesvorkován zásuvkový obvod, nebo je v jedné svorce více vodičů jak dva, tak je to špatně.
|
|
|
|
|
Daniel Reiský
Neverifikovaný uživatel @5
|
|
« Odpověď #7 kdy: 19.07.2012, 23:51 » |
|
Těch bludů je u spojovacího materiálu víc než dost. Shodou okolností jsem slyšel od jednoho elektrikáře - skutečně elektrikáře, že "wagovky" jsou na h...o, že vodiče z nich se nedají vytáhnout a musí se ucvaknout za svorkou a proto všude dodnes používá spojovací krabice nad vypínači a zásuvkami a v těch "věnečky". Viděl jsem před týdnem takovou jeho instalaci v novém RD. V prvním podlaží 25ks spojovacích krabiček, někde i v hnízdě třech kusů elegantně vytvořených do trojúhelníku z nichž jedna byla většího provedení apod. nádhery. Jo a taky říkal, že proudový chránič je nesmysl pro pracháče, že udělal už stovky instalací a nikomu se nic nestalo. Tak jsem se procházel a v duchu se bavil představou, jak byl asi překvapen investor, když to uviděl, než jsem došel do kotelny. Za dveřmi cca 1m od kotle na tuhá paliva rozvodnice. Když jsem se podivoval nad umístěním, řekl ten investor, že pan elektrikář argumentoval tím, že mu nebude k....t interiér nějakou plastovou obludou. Rozvodnice pro dvoupodlažní RD, celých 12 modulů. Řekli byste tak rok 1980. Omyl, 2012. Je to neuvěřitelné, ale se svolením majitele nemovitosti to zkusím vyfotit, protože to už zavání totálním kolapsem sebevzdělávání v oboru elektro a absolutním zmrazením kvalifikace před 25 lety. Revizi mu prý udělá kamarád, taky odborník. Toť k bludům v elektrotechnic e obecně. Omlouvám se za malou odbočku.
|
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #8 kdy: 20.07.2012, 08:27 » |
|
... Revizi mu prý udělá kamarád, taky odborník....
No vidíte, a nakonec budou všichni spokojeni, cena za instalaci i s revizí byla skvělá, dokumentace bude v pořádku a dům zkolaudován. Taky vídám podobné věci (i když tohle je extrém) a jediná věc, která se k tomu dá říct, je: Komu není rady, tomu není pomoci...
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #10 kdy: 20.07.2012, 14:26 » |
|
Já osobně upřednostňuji waginovy svorky :-) a když už čokoládu tak aspoň "drazší" variantu, která nemá přímý kontakt šroubku s vodičem(je v ní ještě přítlačný plíšek). Každopádně na nedávné zakázce -LPS na ČOV- mi elektrikáři realizující silnoproud říkali že na celé zakázce nesmí být ani jedno wago - dle přání investora :-( a pak že závislost na čokoládě je blud :-D
Správně instalovaná čokoláda je spoj na stejné úrovni jako Wago (dokonce bych řekl mírně lepší, jelikož vlhkost a s ní spojená oxidace způsobují u Waga potřebu "prvotního" průrazu, kdežto čokoška vede pořád stejně) alespoň tak hovoří můj dlouhodobý testík spojování, další měření budu provádět v listopadu.
|
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #12 kdy: 21.07.2012, 16:16 » |
|
To je docela možné, ale do rozbočovací krabice, tedy k napojení více než dvou vodičů se nehodí. V tom jsou podle mne wagovky nepřekonatelné . Myslím, že rovněž u AL vodičů by wago svorka se stálým přítlakem vyhrála nad šroubovou "čokoládou" viz známé vlastnosti Al vodičů (nejenom) menších průřezů - tečení. Pravdou však zůstává, že "čokoláda" je univerzálnější např. při napojování slaněných a pevných vodičů, kdy u wagovek je toto provedení (s mechanickou páčkou) dražší a v tomto provedení i nepoměrně rozměrnější.
Nijaká pružící součástka, nemůže mít z principu stálý přítlak, ten se musí po letech zákonitě snižovat. Při odpovědi jsem záměrně neuvažoval ani cenu, ani pracnost, pouze prostou vodivost spoje (mimochodem po čtyřech letech testů v tomto s přehledem stále vede spoj pájený).
|
|
|
|
Ižák Ctibor
|
|
« Odpověď #13 kdy: 21.07.2012, 18:12 » |
|
Podľa mňa za určitých okolností nie! V činžiakoch kde sú rozvody pod omietkou plochými vodičmi sa mi často stáva , že je upálený vodič v krabici tak krátky, že ledva dokážem nasunuť čokoládku na koniec vodiča, aby som nemusel vysekávať celú stenu a robiť novú inštaláciu. Nevidím v tom nič zlé, pokiaľ sa jedná o opravu . Nová inštalácia by čokoládky mala zažiť len pri pripojovaní svetiel. Mimo to, čokokádky nové už majú vnútri pliešok, ktorý zabraňuje prestrihnutiu vodiča a spoj je spoľahlivý.
Ja osobne mám takto napojený byt už 35 rokov bez problémov a nehodlám na tom nič meniť. Môžem Vás ubezpečiť, že aj ja mám bežné spotrebiče v domácnosti, ako napr, pračka, mikro vlnka ,el trúba , atď. Inštaláciu zatiaľ pôvodnú. Nie som totiž zástancom názoru, že akonáhle sa objaví niečo nové, musím to mať a hneď prerábať celú inštaláciu, len k vôli tomu, že sa na trhu objavili nové chrániče, alebo niečo podobné. To patrí do nových inštalácií .
|
Najkrajší pocit je hrejivý pocit pri srdci z dobre vykonanej práce.
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
|
|
« Odpověď #14 kdy: 21.07.2012, 18:29 » |
|
To Ižák Ctibor: Nové čokolády už nemají uvnitř plíšek. To měli staré bakelitové a už nejsou, ale bylo s nimi občas trápení - vypadával plíšek. Na Al byly dobré. A jsou nyní v podstatě 2 druhy: 1 / plechové v plastu to je šunt - rezatí a jsou levné, ale osobně je nepoužívám 2 / mosazné v plastu a jsou dobré
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
Ižák Ctibor
|
|
« Odpověď #15 kdy: 21.07.2012, 18:44 » |
|
To Ižák Ctibor: Nové čokolády už nemají uvnitř plíšek. To měli staré bakelitové a už nejsou, ale bylo s nimi občas trápení - vypadával plíšek. Na Al byly dobré. A jsou nyní v podstatě 2 druhy: 1 / plechové v plastu to je šunt - rezatí a jsou levné, ale osobně je nepoužívám 2 / mosazné v plastu a jsou dobré Máte pravdu. Je pravda, že z čokoládkami treba vedieť robiť, že naraz povoľujem len jednu stranu, že strážim , do akej hĺbky dávam vodič do svorky, že tam nebudem tlačiť nasilu niekoľko vodičov, atď. V každom prípade si myslím, že sú za istých podmienok bezproblémovo použiteľne. Chcel som len podotknúť, že nemusí sa vždy a za každým presadzovať nové, ako napr, VAGO, a iné spoje.
|
Najkrajší pocit je hrejivý pocit pri srdci z dobre vykonanej práce.
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #16 kdy: 21.07.2012, 18:48 » |
|
To Ižák Ctibor: Nové čokolády už nemají uvnitř plíšek. To měli staré bakelitové a už nejsou, Právě ty nejnovější typy (velmi kvalitní) již plíšek zas mají, bohužel jsem plíšek nezažil u keramických, tam by se hodil kvůli Al vodičům ke svítidlům.
|
|
|
|
|