|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #1 kdy: 14.08.2017, 14:24 » |
|
Zásuvka je ze starých spínacích hodin, takže....
Tomu nějak nerozumím A jak to koresponduje s tímto? ... a řeším, zda je podle norem.......
Jestli to chápu správně, jde o nějaký bastl? Nejrozumnější je jistě vypínat oba pracovní vodiče. Sice se občas potkávám s výrobky, kde se poloha vodičů L a N neřeší, tedy že některé vypínají vodič N, ale domnívám se že to není moc dobré. Problém pak může vzniknout tam, kde je za podobným spínačem více zapojených spotřebičů najednou.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
|
« Odpověď #3 kdy: 14.08.2017, 15:34 » |
|
Vypínat všechny pracovní vodiče doporučuje (ale nenařizuje) norma na pohyblivé přívody (ČSN 34 0320 ed. 2, čl. 5.3.5). V ostatních případech doporučení neznám.
Jde o to, že fáze i nulový vodič jsou vodiče pracovní, takže je jedno, který z nich přerušíte.
Vypínat oba je samozřejmě nejlepší a nejčistší řešení.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #4 kdy: 14.08.2017, 16:06 » |
|
Je celkem běžné u přístrojů "z dovozu", ať jsou to různé časovače, dálkové spínané zásuvky,... že se spíná jen jeden pól a je to ten, který je v zásuvce vpravo, takže podle našich zvyklostí N.
Nemělo by to ničemu zásadnímu vadit, pokud je to "funkční spínání". Pokud by to chtěl někdo řešit z hlediska bezpečnosti, tak je správné vypínat oba (všechny) pracovní vodiče.
Jeden problém, který to může přinést, jsem pomáhal vysvětlit - spínací hodiny, které v jistou dobu odpojily "N", a LED řetěz na vánočním stromku nezhasl úplně, ale LEDky nepatrně svítily...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Martin Bauer
živnostník
|
|
« Odpověď #5 kdy: 14.08.2017, 21:54 » |
|
"Jelikož dnes může být fáze vlevo i vpravo......."
Kde berete tu jistotu? viz. ČSN 332180 čl. 6.2.2 Sice starší, ale stále platná norma. Je pravda, že na funkčnost je jedno zda je fáze vlevo či v pravo, ale dle normy je to jednoznačně dáno.
|
RT E1/B, EZS, CCTV, elektromontáže, projektování slaboproudu
Říkali nám: elektrika jsou dva drátky, jeden tam a druhý zpátky, prý to občas kope.....
|
|
|
|
Martin Bauer
živnostník
|
|
« Odpověď #7 kdy: 14.08.2017, 22:21 » |
|
Schuko dobrý, ale u nás v podstatě nemá co dělat, česká zásuvka odpovídá francouzskému typu, to znamená s kolíkem....
|
RT E1/B, EZS, CCTV, elektromontáže, projektování slaboproudu
Říkali nám: elektrika jsou dva drátky, jeden tam a druhý zpátky, prý to občas kope.....
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #9 kdy: 15.08.2017, 11:08 » |
|
Schuko dobrý, ale u nás v podstatě nemá co dělat, česká zásuvka odpovídá francouzskému typu, to znamená s kolíkem....
Co jsem absolvoval školení (TIČR, Kříž) může být Schuko ale v celém objektu!!I u nás. Údajně to tolerují při insp. kontrolách? Řeší se tak obydlí u nás pro cizince, kteří chtějí své zásuvky.(domy,hotely) Nesmí být mix (schuko-francouz)..... Už jsem to viděl, ale nikdy jsem to tak nemontoval.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #10 kdy: 15.08.2017, 11:31 » |
|
Co jsem absolvoval školení (TIČR, Kříž) může být Schuko ale v celém objektu!!I u nás. Údajně to tolerují při insp. kontrolách? Řeší se tak obydlí u nás pro cizince, kteří chtějí své zásuvky.(domy,hotely) Nesmí být mix (schuko-francouz)..... Už jsem to viděl, ale nikdy jsem to tak nemontoval. Pouze u objektu nespadajícího pod SZ.
|
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
|
« Odpověď #11 kdy: 15.08.2017, 11:32 » |
|
Co jsem absolvoval školení (TIČR, Kříž) může být Schuko ale v celém objektu!!I u nás. Údajně to tolerují při insp. kontrolách? Řeší se tak obydlí u nás pro cizince, kteří chtějí své zásuvky.(domy,hotely) Nesmí být mix (schuko-francouz)..... Už jsem to viděl, ale nikdy jsem to tak nemontoval. V roce 1995 se v Brně zkolaudoval celý Globus v Řečkovicích se zásuvkami Schuko. Od té doby se nemohu ubránit dojmu, že TIČR je cesta jak obejít u nás platné ČSN. Ať již zásuvky nebo hromosvody. I když ne vždy. Třeba zaorávání vn kabelů si u nás muselo počkat na vyjití nové ČSN několik roků. K věci:Sám bych vždy odpínal oba póly. Pokud pouze jeden, pak L. Určitě ne N.
|
Elektrika NENÍ časopis!
|
|
|