Ondřej Urban
|
|
« kdy: 12.02.2013, 13:05 » |
|
Ve starším domě (elektroinstala ce z r. 1979) mám zásuvkové rozvody sice tříkabelové, nicméně zapojeny jsou pouze dva: fáze a pracovní nula, na kterou byl připojen také ochranný kolík.
Po loňské rekonstrukci kuchyně jsem se od zedníka dozvěděl, že takto to prý být nemá (učili je to ve škole) a ochranné kolíky v místnosti odpojil.
Můj dotaz tedy zní, zda to mám nechat být a nebo opět propojit pracovní a ochrannou nulu tak, jako je to ve všech zbylých místnostech po domě? Přijde mi to logičtější, pokud už jsou jednou propojené, mělo by to tak být všude. Nebo se pletu? mohu požádat o stručná pro a proti obou řešení.
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #2 kdy: 12.02.2013, 19:01 » |
|
... Po loňské rekonstrukci kuchyně jsem se od zedníka dozvěděl, že takto to prý být nemá (učili je to ve škole) a ochranné kolíky v místnosti odpojil. ....
Rád bych znal podrobnosti o osobě "zedníka" a o škole, kterou absolvoval. Tohle již hraničí s trestným činem obecného ohrožení, zabití z nedbalosti,... Jak napsal kolega Hudec - velmi nebezpečný stav, urychleně sežeňte nějakého elektrikáře nebo revizního technika!
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
|
|
Lukáš Malík
Neverifikovaný uživatel @5
Montáže a opravy elektro do 1000V, §8
|
|
« Odpověď #5 kdy: 12.02.2013, 19:07 » |
|
Ve starším domě (elektroinstala ce z r. 1979) mám zásuvkové rozvody sice tříkabelové, nicméně zapojeny jsou pouze dva: fáze a pracovní nula, na kterou byl připojen také ochranný kolík.
Po loňské rekonstrukci kuchyně jsem se od zedníka dozvěděl, že takto to prý být nemá (učili je to ve škole) a ochranné kolíky v místnosti odpojil.
Můj dotaz tedy zní, zda to mám nechat být a nebo opět propojit pracovní a ochrannou nulu tak, jako je to ve všech zbylých místnostech po domě?.
Pozvěte si elekrikáře, ale opravdu ELEKTRIKÁŘE !
Na toho zedníka nejlépe podejte trestní oznámení pro obecné ohrožení a na ŽÚ oznámení pro nedovolené podnikání - určitě není elektrikář.
|
Domovní a bytové elektroinstala ce. Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT, specializace na STA stanice, TV a SAT rozvody bytových a rodinných domů TV a SAT technika - prodej, servis
|
|
|
Ján Garaj
|
|
« Odpověď #6 kdy: 12.02.2013, 20:11 » |
|
Rád bych znal podrobnosti o osobě "zedníka" a o škole, kterou absolvoval. Tohle již hraničí s trestným činem obecného ohrožení, zabití z nedbalosti,...
Jak napsal kolega Hudec - velmi nebezpečný stav, urychleně sežeňte nějakého elektrikáře nebo revizního technika!
Tak páni! neuplynuli ani dva dni, čo som navrhoval dotazovateľovi, aby si pozval na doplnenie jednej zásuvky najradšej RT, bol som spr..spacifiko vaný, že na drobné úpravy nie je potrebná revízia. Ani ja som jednoznačne netvrdil, že revízia musí byť, iba, že má byť. Pán Švejkovský sa ma povedal by som zastal, lebo som nenavrhol konzultáciu s projektantom. A tu vidíte následky šikovného zedníka. Ja sa dám k jasnovidcom.
|
|
|
|
Lukáš Malík
Montáže a opravy elektro do 1000V, §8
|
|
« Odpověď #7 kdy: 12.02.2013, 20:20 » |
|
Nevím, jak ostatní, ale proč mám v poslední době takový pocit, že čím dál víc zedníků na stavbách "všechno ví, všechno zná, od všeho má klíče" ?
|
Domovní a bytové elektroinstala ce. Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT, specializace na STA stanice, TV a SAT rozvody bytových a rodinných domů TV a SAT technika - prodej, servis
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #9 kdy: 12.02.2013, 20:41 » |
|
...Stálo by za to zisťovať, koľko barakov spadlo elektrikárom a koľko ľudí utrpelo úraz od elektriky zbastlenej-urobenej zedníkmi.
S takovou statistikou jsem se nesetkal. Když někdo, třeba zedník, umí udělat elektrický rozvod dobře, "pro sebe" ať si to udělá. Pro druhé to již není tak jednoduché. Je to trochu podobné, jako když budete jezdit autem po vlastní zahradě nebo vyrazíte na veřejnou pozemní komunikaci. Pokud jde o můj příspěvek na začátku tohoto vlákna a váš dojem, že je v rozporu s tím, co jsem tvrdil v jiném diskusním vlákně - ano, na jednu zásuvku doplněnou v běžném prostředí není třeba dělat revizi, pokud to elektrikář udělá správně, ví jak to vyzkoušet a kam to zaznamenat! A zedník, který nechápe rozdíl mezi dvoudrátovým a třídrátovým rozvodem a nechápe význam a funkci ochranného kolíku, by vůbec neměl vzít do pracek šroubovák!!
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Ján Garaj
|
|
« Odpověď #10 kdy: 12.02.2013, 20:48 » |
|
Až na to zapojenie by to mohol robiť. To som tu už niekde tvrdil, pri tej jednej zásuvke a pri nezapojenej FVE. Ale zapojiť to? Zedník? To si trochu protirečíme ja nie. To je predsa zásah do VTZ a to nesmie hocikto, ani ten najlepší zedník, ak nemá príslušný § z 50. Alebo sa mýlim? Tá štatistika, to neberte nijako vážne,to sú už len moje nervy, aby som sa z toho vybúril, keď občas niekto podporí zedníka v zapojení VTZ. A potom sa divíme, že nám zedníci berú prácu, keď ich ku tomu navádzame.
|
|
|
|
|
|
IM
|
|
« Odpověď #13 kdy: 12.02.2013, 22:53 » |
|
Na toho zedníka nejlépe podejte trestní oznámení pro obecné ohrožení a na ŽÚ oznámení pro nedovolené podnikání - určitě není elektrikář.
Vy jste asi takový právník, jako je ten zedník elektrikář.
|
|
|
|
Ondřej Urban
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #14 kdy: 13.02.2013, 07:45 » |
|
Díky za odpovědi. Jsem rád, že jste mi potvrdili, že můj laický pohled byl správný. Je smutné, když zedník "umí" udělat i elektriku a ještě o tom člověka přesvědčuje a dohaduje se s ním, že tak jak to má, to je špatně a že mu to "opraví".
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #15 kdy: 13.02.2013, 08:12 » |
|
Díky za odpovědi. Jsem rád, že jste mi potvrdili, že můj laický pohled byl správný. Je smutné, když zedník "umí" udělat i elektriku a ještě o tom člověka přesvědčuje a dohaduje se s ním, že tak jak to má, to je špatně a že mu to "opraví".
Já vždy říkám, elektrikář umí zeníka,instalatéra (mimo VTZ),stolaře,obkladače,PC technika,atd..... Ale nikdy tyto řemesla neudělají elektrikáře !
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Vašek10A
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #16 kdy: 13.02.2013, 09:05 » |
|
Ale to není první a bohužel ani poslední zedník opravář.Neděla l na stavbě s ukrajinskými elektrikáři? Pak bych pak začal chápat. Ale i to zde již bylo vzpomenuto v některém příspěvku.(uštípaný třetí vodič ).
|
|
|
|
|