Jirka58
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 04.02.2010, 19:30 » |
|
Potřeboval bych poradit jak vyvést další vývod ze stávající průchozí zásuvky. Zásuvka má na každém kontaktu dva šroubky, kde jsou zapojeny příchozí a odchozí vodiče. Je nějaký povolený způsob řešení, třeba použitím speciální svorky nebo nějak jinak?? Nechce se mi tam na jeden šroubek připojovat dva vodiče.
#112#
|
|
|
|
Janský Petr
|
|
« Odpověď #1 kdy: 04.02.2010, 20:27 » |
|
ŘEMESLO BRAŃ SE!
|
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
|
« Odpověď #2 kdy: 04.02.2010, 20:38 » |
|
|
Elektrika NENÍ časopis!
|
|
|
|
|
Radilll
|
|
« Odpověď #4 kdy: 04.02.2010, 21:22 » |
|
Nenech se otrávit těmi přihloupl. názory. Prostě pod zásuvku dej čekoládu a z ní zapoj zásuvku, pokračující kabel i ten k nové zásuvce. Jestli tedy krabice pod zásuvkou je dostatečně hluboká. Což určitě bude jinak by jsi tam ten třetí kabel nedostal. Práci J
|
|
|
|
|
Jirka58
|
|
« Odpověď #6 kdy: 04.02.2010, 21:38 » |
|
Díka panu L. Jindra i Radilovi. Na nepřítele je třeba jít lstí. Akorát by mi zajímalo proč tady otravují ty rádoby chytrolíni.... .viz Janský a Minařík
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
|
« Odpověď #7 kdy: 05.02.2010, 07:10 » |
|
Akorát by mi zajímalo proč tady otravují ty rádoby chytrolíni.... .viz Janský a Minařík
Teď jste si docela naběhl. Ty "chytrolíni" se vám snaží naznačit, že úpravy elektrické instalace má dělat elektrikář a ne "kutil". Jste na špatném fóru. Musíte hledat nějaké s názvem "Elektroinstala ce svépomoc" nebo podobně. Tady je silná averze proti rádobykutilům, kteří loví informace o instalaci, aby ušetřili několik stokorun za elektrikáře.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
Jirka Š.
|
|
« Odpověď #8 kdy: 05.02.2010, 09:29 » |
|
...jste na špatném fóru. Musíte hledat nějaké s názvem "Elektroinstala ce svépomoc" nebo podobně... Klub sebevrahů, například
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #10 kdy: 05.02.2010, 21:07 » |
|
Nenech se otrávit těmi přihloupl. názory. Prostě pod zásuvku dej čekoládu a z ní zapoj zásuvku, pokračující kabel i ten k nové zásuvce. Jestli tedy krabice pod zásuvkou je dostatečně hluboká. Což určitě bude jinak by jsi tam ten třetí kabel nedostal. Práci J Nejsem právník a tak nedokážu dostatečně posoudit zda se v tomto případě nedopouštíme nějakého trestného činu, třeba navádění k činnosti, která vede k obecnému ohrožení...? Wago svorku beru, čokoláda, především pokud by to bylo v síti TN-C na Al vodičích, to je "pokus o vraždu". Občas mi to připadá jako kdyby jeden človíček bez řidičáku radil druhému, taky bez řidičáku, jak se má chovat u dopravní značky s červeným rámečkem a obrázkem...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Valter Mayer
|
|
« Odpověď #11 kdy: 05.02.2010, 22:09 » |
|
Je mnoho způsobů jak toho dosáhnout.
nejsnnažší - nahraďte zásuvku věnečkem. Ten má o jeden šroubek víc. - nevýhoda: přijdete o zásuvku v tomto místě
nejbezpečnější (alespoň teoreticky) - pozvěte si kvalifikovného elektrotechnik a - nevýhoda: bude to dražší
|
|
|
|
Kombinak
|
|
« Odpověď #12 kdy: 05.02.2010, 22:10 » |
|
jedna firma v Bečově nad teplou vyrábí již řadu let takové šikovné průchozí svorky, které lze nasadit po odizolování vodiče bez jeho přerušení. Dříve byly svorky tmavé bakelitivé, kdežto v dnešní době jsou světlé plastové. Léta je používám a vždy mám dobrý pocit, že jsem nepřerušil zbytečně vodič a nevytvářel zbytečný spoj.
|
|
|
|
|
Tomáš Jarovec
|
|
« Odpověď #14 kdy: 06.02.2010, 21:23 » |
|
Wago svorku beru, čokoláda, především pokud by to bylo v síti TN-C na Al vodičích, to je "pokus o vraždu".
Akorát pozor na vodiče v trubkách, kde hrozí pohyb. Stalo se, že elektrikář napojil v krabici WAGO svorkami (bylo na nich logo) odbočku. Byly to nové měděné dráty, síť TN-S vedená ve starých asfaltových trubkách. Zřejmě prací v sousední krabici došlo k napnutí drátu N a vytržení ze svorky. Naštěstí se na to brzy přišlo.
|
|
|
|
IM
|
|
« Odpověď #15 kdy: 06.02.2010, 21:54 » |
|
... takže 3 x Waga jak již popsáno výše.
Ale jsou i jiné značky, např. WAPRO, takže krabicová svorka.
|
|
|
|