|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #2 kdy: 02.07.2021, 08:14 » |
|
Zásuvka č. 4 je 16A, takže ji nemůžete jistit 25A.
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #7 kdy: 02.07.2021, 19:37 » |
|
... Následne by musela byť vymenená aj zásuvka č. 4 zo 16A na 32A a k nej ...
Tady je ještě otázkou jak to je zapojené, jestli to je originál výrobek nebo už nějaký bastl Nechce se mi to hledat, ale myslím, že na jednom okruhu, za jedním ochranným prvkem, nemohou být 3f zásuvky pro různé proudy (důvodem je možná právě to, co se tu řeší - navýšení jističe podle "silnější" zásuvky a pak možné přetěžování té "slabší")
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
telefon +420 604791991
|
|
« Odpověď #8 kdy: 02.07.2021, 19:38 » |
|
A opět debata čistě akademická. Pokud tazatel neuvede všechny relevantní informace, tak je to o ničem. Co tak například uvést příkon toho šelmostroje???
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #9 kdy: 02.07.2021, 20:18 » |
|
Nechce se mi to hledat, ale myslím, že na jednom okruhu, za jedním ochranným prvkem, nemohou být 3f zásuvky pro různé proudy
Ano, správně!Jak jsem toto téma otevřel, tak si říkám, že dvě různé 3F zásuvky na jednom jističi, který sice odpovídá té slabší, není v souladu s normou. Kdo vyrobil takovou "bedýnku" (rozvaděč to není, byť se tak tváří) netuším, ale nesvědčí to o řemeslných znalostech a dovednostech autora nic dobrého. Správné řešení jsou dva 3F jističe, pro každou zásuvku samostatný. Co tak například uvést příkon toho šelmostroje?
Copak příkon, zejména záběrový proud strojů tohoto typu bývá dost velký. Několikrát jsem zákazníkům řešil dočasnou výměnu hl. jističe stavební přípojky za vyšší až do B40A, protože ani B25A nestačil na rozběh stroje s maltou.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #11 kdy: 03.07.2021, 08:02 » |
|
Vyššie uvedené o zásuvkách rôzneho max. prúdu nalepených pod jedným ističom som videl zaujímavo riešené aj v inej podobe - 32A zásuvka ide priamo na chránič, takže sa spolieha na predradený istič. 16A zásuvka má svoj 16A istič a 230V zásuvky tiež. Myslím, že šlo o SCAME 633.3122-011F2.
Ano, je to celkem standardní zapojení některých podobných rozvaděčů. Ale je potřeba číst návody těchto výrobků. Každý výrobek má své určení výrobcem. Pokud návod není, je to problém. Občas se stane každému RT, že něco vyhodnotí jako závadu, ale stačí stránka z návodu a zjistí, že je to v pořádku. To samozřejmě platí i o vašem případě. Může to být v pořádku, ale i problém. Osobne mi to je proti srsti, no dá sa čakať argument výrobcu, že ide o plne osadenú rozvodnicu a pochopiteľne sa predpokladá jej zapojenie na max. 32A istený prívod.
Ano, jak jsem psal. Ale nesouhlasím s tvrzením že jde o argument výrobce. Výrobce určuje k čemu má být jeho výrobek určený a jaké je správné zapojení, aby ručil za bezpečný a dlouhý provoz produktu. Tedy není to nějaký argument, ale zcela jasné podmínky, pro správné a bezpečné použití. Prostě on určuje pravidla. Zvěrstva pak vznikají především proto, že jsme národ ignorující návody a předpisy.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
telefon +420 604791991
|
|
« Odpověď #13 kdy: 03.07.2021, 13:12 » |
|
Ano, správně!
Copak příkon, zejména záběrový proud strojů tohoto typu bývá dost velký. Několikrát jsem zákazníkům řešil dočasnou výměnu hl. jističe stavební přípojky za vyšší až do B40A, protože ani B25A nestačil na rozběh stroje s maltou.
Copak ten rozběhový proud se dá změřit. Ale co to ostatní? Průřezy vodičů nebo kabelů před tou zásuvkovou skříní?
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #14 kdy: 03.07.2021, 13:56 » |
|
Proudový ráz se změřit dá, to dnes není problém, ale většinou se přívod připravuje v době, kdy jsou k dispozici pouze minimální informace od provádějící firmy a pak se přiveze stroj, který se chová jinak než bylo řečeno a rozdíl bývá také při provozu na prázdno a s maltou.
Přívod k elektroměru a výstup z něj bývá obvykle průřezem 10mm2, což stačí při běžných délkách bez problémů na 40A, potíže začínají teprve s přívodem ke stavebnímu rozvaděči - zásuvkové skříni a s jističi a zásuvkami uvnitř.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
|
|