Martin Soukup
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 22.07.2005, 20:54 » |
|
Při rekonstrukci panelového bytu chceme do sádrokartonové ho podhledu umístit několik bodovek. Nemůžeme se shodnout, je-li povoleno umístit 12V bodovky (konkrétně s 20W halogeny) i přímo nad vanu. Podhled bude 240 cm od země, tedy asi 230 cm ode dna vany. Trafo bude elektricky oddělené, okruh s proudovým chráničem.
|
|
|
|
Karel Kosina
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 23.07.2005, 06:54 » |
|
Uvedený prostor nad vanou tj.výše než 225cm do 300cm od podlahy je již zóna 2.V této mohou být uvedená svítidla provozována.Na pojení přívodu transformátoru (krabice-vypínaná zásuvka)by mělo být provedeno v zóně 3.Tato zóna navazuje na zónu 2 v uvedené výši do vodovné vzdálenosti 60cm od svislého průmětu vany.
|
|
|
|
Oldřich Martinák
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 11.10.2005, 23:22 » |
|
Jo, dobré téma, zrovna řeším něco podobného, co se týče zón tak OK, ale co odpovídající krytí? Pokud se nemýlím, tak při neupevněné sprchové hlavici to je min. IPx4 a takovou bodovku sehnat za rozumné prachy,to vůbec není legrace...
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 12.10.2005, 07:46 » |
|
A proč by nemohla být bodovka na 12V umístěná bez krytí přímo ve sprchovém koutu ?
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Marián Nomilner
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 12.10.2005, 08:55 » |
|
To: Horský Podľa čl. 701.512.2 ČSN (STN) 33 2000-7-701 v zóne 1 a 2 elektrické zariadenia musia mať krytie min. IP x4 a v prípade neodoberateľne j sprchovacej hlavice (pevný nástenný vývod) sa môže použiť krytie IP x2. Bezpečné napätie 12 V v danom prípade nie je rozhodujúce, rozhoduje predovšetkým mechanická ochrana svetelného zdroja - viete si predstaviť, čo sa stane s horúcou žiarovkou, ak ju postriekate nap. studenou vodou?
|
|
|
|
Marián Nomilner
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 12.10.2005, 09:18 » |
|
Aby som bol "terminologicky" správny, krytie IP x4 a IP x2 predpisuje povinné krytie el. zariadenia z hľadiska ochrany pred vniknutím vody (2 - kvapkajúca pod uhlom do 15°. 4 - striekajúca). Ochrana pred vniknutím cudzích predmetov v tomto prípade je druhoradá.
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 12.10.2005, 09:28 » |
|
To:Nomilner A viete si predstaviť žiarovku s ochraným sklom? Podle mě je žárovka na 12V ve sprchovém koutu naprosto bez problémů (taky je tam montuji). Proč si myslíte,že je vyžadováno krytí el.předmětů a zařízení? U svítidel to určitě neni kvůli tomu,aby nám náhodou nepraskla žárovka,ale dozajista k tomu ,aby zabránil při případném vniku vody úrazu el.proudem dané osoby,která by v tu dobu např.držela hadici z níž by ta voda stříkala. A to bych u 12V žárovky považoval za bezpředmětné. Do dnešní doby si na to,že instaluji 12V svítidlo do sprchového koutu,zatím žádný rev.technik nestěžoval.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Marián Nomilner
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 12.10.2005, 10:03 » |
|
To: Horský Pán kolega, pýtali ste sa, prečo nemôže byť bodovka na 12 V bez krytia. Podľa citovanej normy akékoľvek el. zariadenie v zóne 2 nesmie byť v krytí nižšom ako je predpísané. Aby sme boli konkrétni, Vami uvádzaná "bodovka" je vlastne svietidlo, takže nehovoríme o krytí "žiarovky", ale svietidla. A "ochranné sklo" svietidla si viem predstaviť celkom dobre... Obávam sa, že ak revízny technik toleruje montáž el. zariadenia (svietidla bez požadovaného krytia) v sprchovacom kúte, robí veľkú chybu - svietidlo (aj 12 V) je pre užívateľa nebezpečné práve z dôvodu, ktorý som už uviedol: prasknutie voľnej žiarovky môže človeku spôsobiť vážny úraz (najmä, ak úlomky skla vniknú do oka). Čo Vy na to, pán Horský? Nechcel by som byť v koži človeka, ktorého pri sprchovaní zasiahnu sklené črepiny, ale ani v koži revízneho technika, ktorý si takýmto benevolentným prístupom koleduje o riadny malér!
|
|
|
|
|
|
Marián Nomilner
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 12.10.2005, 14:21 » |
|
To: Horský Mimochodom, citovaná norma v stati, ktorá pojednáva o "umývacom priestore", kde požiadavka na priestorové umiestnenie el. zariadenia je predsa len "mäkšia" ako pre sprchový priestor, pri zmienke o svietidle, umiestnenom nad umývadlom, vyslovene uvádza, že svetelný zdroj svietidla sa musí zakryť ochranným sklom. Čo myslíte, prečo asi?
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 12.10.2005, 16:27 » |
|
Ano,souhlasím s vámi.Jestliže praskne žárovka,pak je problém.Nikdy jsem nezkoumal,jak je tato žárovka,nebo vlastně sklo před ní horké.Určitě si to vyzkouším v praxi a po nějaké době provozu na ni nastříkám studenou vodu.Uvidíme.Z a pokus to stojí.Jinak jsem i nadále přesvědčený,že je 12V bezpečné napětí a tak v tom nevidím žádný problém.Námi montovaná svítidla do sprchových koutů jsou umístěna ve stropě,který není nikdy nižší než 225cm a to je snad v pořádku. To Tesař:zbytečně se nešokujte,berte život takový jaký je.O zásuvce v koupelně a proudovém chrániči tu nepadlo ani slovo.Když kolikrát vidím,čeho jsou schopní elektrikáři,kteří jako vy hlásají,že jim je z práce někoho jiného divně,je hodně divně mě(neberte to osobně).
|
|
|
|
Marián Nomilner
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 12.10.2005, 18:10 » |
|
Z hľadiska úrazu el. prúdom pri 12 V žiarovke napájanej z bezpečnostného transformátora skutočne nehrozí žiadne nebezpečenstvo . Ale aby nevzniklo nebezpečenstvo "iného druhu" - od črepín prasknutej žiarovky, treba bezpodmienečne rešpektovať požiadavku min. krytia svietidla IP x2/x4 ako už bolo spomínané. Inak je inštalácia zhotovená v rozpore s normou, a tento fakt by ste skutočne nemali ignorovať! Ak je v sprchovacom priestore namiesto 12 V svietidla použité svietidlo 230 V, musí byť napájané cez prúdový chránič 30 mA a takéto svietidlo je z hľadiska úrazu el. prúdom v zmysle normy rovnako "bezpečné" ako 12 V svietidlo. Nevyhnutnou podmienkou je však montáž svietidla iba v zóne 2, t. j. nie nižšie ako 2,25 m nad podlahou. Ten "pokus" s postriekaním horúcej žiarovky studenou vodou si rozhodne vyskúšajte - v každom prípade vám však doporučujem použiť ochranné okuliare - vyplatí sa to!
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 12.10.2005, 18:18 » |
|
O.K.Použiji ochranné pomůcky a pak vám dám vědět jak to dopadlo:-)
|
|
|
|
Oldřich Martinák
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 16.10.2005, 16:01 » |
|
No vida,jak se nám ta už starší diskuse hezky rozeběhla...a je to v duchu mých myšlenkových pochodů, také si říkám že napětí 12V je bezpečné, ale na druhou stranu to krytí asi taky nebude v normě jen tak pro srandu králíkům, napětí nenapětí, tak já nevím...nicmén ě jsem už potkal bodovku s odpovídajícím krytím, tuším že od Briluxu a není až tak drahá, cca 200,-...takže jí tam asi fláknu a fertik, aspoň mi nepoteče voda vnitřkem podhledu, až děti otočí hlavici nahoru...
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 16.10.2005, 17:17 » |
|
I já jsem viděl vestavné halogenové svítidlo od BRILUXU s hrdým nápisem IP44. Na první pohled na tom světle nebylo nic zvlášního, na bližší prozkoumání jsem neměl čas.
|
|
|
|
Jindřich Kovář
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 09.02.2007, 23:23 » |
|
Mám podobnou situaci, sprchový kout a vanu v místnosti, kde je podhled od podlahy vzdálen právě 225cm. Celý prostor nad vanou a koutem je tedy v zóně 1. Projektant mi vymlouval tam instalovat svítidla a navrhuje je dát do zóny 2, jenže pak by bylo osvětlení podle mého názoru dosti nepřirozené a s ohledem na výšku podhledu i dost ohrožené mechanicky. Pokud tomu rozumím dobře, smím do zóny 1 nainstalovat svítidlo IP X4, takže pokud se mi podaří sehnat montované do podhledu na 12V, neměl by být při zapojení přes chránič problém ? Musím mít trafo v tomto případě v provedení SELV ? Spínač bude v zóně 2. Považuje se SDK podhled za konstrukční oddělení a prostor nad ním za zónu 3 ?
|
|
|
|
taky odborník
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 11.02.2007, 23:40 » |
|
<p>A proč by nemohla být bodovka na 12V umístěná bez krytí přímo ve sprchovém koutu ?</p>
Nejedná se jen o "bodovku", ale i o cokoliv jiného. Podstatný je zdroj napájení!! PRO "ODBORNÍKA DOPORUČUJI ČSN 33 2000-7-701 A MIMO JINÉ I ČLÁNEK 701.471" Zdroj musí být samozřejmě zdrojem bezpečného napětí, nejen "nějaký" transformátor.
|
|
|
|