Petr Mužík

|
 |
« kdy: 18.03.2008, 13:07 » |
|
Zákazník po mě chce, aby bylo realizované elektrické podlahové topení v celé koupelně, nevyjímaje sprchového koutu (místo vaničky bude dlažba). Docela mě s tím zarazil, protože ať jsem si přečetl 7-753 a i 7-701 tak přiznávám  prostě si nejsem jistý jestli ANO nebo NE.
|
Revizní technik E2A,E2B - Jihomoravský kraj - Břeclavsko tel.: +420605/473004 email: petr.muzik@atlas.cz
|
|
|
|
Petr Mužík

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 18.03.2008, 13:50 » |
|
Dík za potvrzení mé doměnky  .Ale když teď budu trochu polemizovat - dle 7-701 čl. 701.520.1 Dále uvedená pravidla platí pro elektrické rozvody vedené po povrchu a pro elektrické rozvody uložené ve stěnách v hloubce nepřesahující 50mm. Vím, že podlaha není stěna...a to stejné je i v 702 .... Neříkám, že budu investora přemlouvat ať si to tam dá, mě osobně se to vůbec nelíbí....Ale když bude tu podlahovku mít 6 cm pod podlahou.... 
|
Revizní technik E2A,E2B - Jihomoravský kraj - Břeclavsko tel.: +420605/473004 email: petr.muzik@atlas.cz
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 18.03.2008, 14:25 » |
|
Takhle kategoricky bych to nezavrhoval. Otázku směrovat na výrobce, zda má atest na montáž do těchto zón, případně za jakých podmínek. Izolace živých částí toplné rohože kabelu je dvojitá, s uzemněným opletením a lze ještě doplnit kovovou sítí do podlahy. K tomu napájení přes proudový chránič (lze použít i citlivost 10mA), tj. několikanásobn ě pojištěná ochrana.
Souhlas. Někde na tzb-info jsem četl vyjádření technika od Fenixů, že v koupelně je ta uzemněná ochrana nad el. podlahovkou povinná.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary

Chránič je chránič!
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 18.03.2008, 14:33 » |
|
TO: Bureš Já v uvedených normách (33 2000-7-7xx) nevidím žádný prostor pro použití napětí 230V.  Jediné možné řešení je použít požadované napětí SELV, a/nebo hotový výrobek (vyhřívaná vana) schválený výrobcem a zkušebnou. ??
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
|
|
Miroslav Lampart
Neverifikovaný uživatel @1

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 18.03.2008, 15:55 » |
|
Podlahové vytápění určitě není určeno pro vyhřívání podlahy přímo ve sprše bez vany. Pro zónu 0 je požadavek SELV max. AC 12V nebo DC 30V. No, já nevím, jestli je to tak jednoznačné. Zóna "0" je od dna vany po její okraj. Nedočetl jsem se nikde, že by měla být i v podlaze, obzvlášť, když ta podlaha musí být od vody dobře izolovaná. Koukněte na ČSN 33 2000-7-701 obrázek 701.1 a hlavně na obr. 701.2, kde se řeší zóny ve sprchovacím koutě bez sprchové vany. El. topení v podlaze navíc řeší článek 701.753 a tam není nic o tom, že nesmí být v podlaze pod sprchovým koutem. Já bych řekl, že vodivé stínění topného kabelu a chránič by měla být dostatečná ochrana navíc - samozřejmě mimo základní, která musí být vždy. Co na to ostatní? 
|
|
|
|
Miroslav Lampart

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 18.03.2008, 16:01 » |
|
To: Jura Krikl Ale, ale, co tak si přečíst ČSN 33 2000-7-701 ed.2, článek 701.753, kde je výslovně uvedeno: "Pro elektrické podlahové vytápění není dovoleno využití ochranného opatření elektrické oddělení." 
|
|
|
|
Jura Krikl

Brno
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 18.03.2008, 16:21 » |
|
Ale, ale, co tak si přečíst ČSN 33 2000-7-701 ed.2, článek 701.753, kde je výslovně uvedeno: "Pro elektrické podlahové vytápění není dovoleno využití ochranného opatření elektrické oddělení."  Jj koukam - jen mě to tak napadlo bez patřičného nahlednuti do normy :-D A jaky k tomu maji normotvurci duvod? Princip nebezpeči z toho plynoucí ? Mně nic nenapada :-D proč ne :-D
|
Nic není nemožné, jen je to otázka peněz:-)
|
|
|
|
Rozmahel Vladimír
OSVČ

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 18.03.2008, 17:18 » |
|
Na věc se dá taky podívat z jiného úhlu pohledu. V čem je uložení topení pod půdorysem vany nebezpečnější oproti ostatní podlaze v koupelně, kde vlivem teplé podlahy se dá předpokládat to, že budou chodit všichni ven z vany bosí? Kabel má stínění spojené s PE. Pokud je ochrana doplněna Fi tak při zkratu v kabelu v podlaze zcela jistě dojde ke spojení na PE a zareagování chrániče. Těžko si lze představit, že fáze se nepozorovaně dotýká země mimo stínění kabelu. Totéž i při pouhém zemním spojení fáze s podlahou. Myslím si, že je lepší se takovým místům při kladení topení vyhnout, zejména pokud se jedná o sprchu bez vaničky. Ale nevím, jestli je tím zhoršena bezpečnost. Logický argument však je to, že se při montáži vany, čerpadla, kompresoru, lemování koutu, atd...může poškodit nějakým vrutem nebo hmoždinou již uložený kabel v podlaze. Z tohoto úhlu pohledu je pak jasné, že je lepší dodržet určitou bezpečnostní zónu.
|
|
|
|
Miroslav Lampart

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 18.03.2008, 17:50 » |
|
To: Rozmahel Vladimír Já vždycky zastávám názor, že úplně "blbuvzdorné" není nic. K poškození instalace kutilem může dojít kdekoliv, nejen v podlaze sprch. koutu. Předpokládám, že by v tom případě měl vybavit chránič. V původním dotaze ale bylo, že tam nic nebude, jen dlažba a z toho jsem vycházel. Jinak souhlasím s tím, že není nejšťastnější řešení mít el. topení v podlaze sprch. koutu. Teplovodní by bylo asi lepší a dalo by se to možná řešit i místně nějakým slabším průtokáčem a čerpadlem mimo koupelnu, nějaký vynálezce by to mohl vymyslet. 
|
|
|
|
|
Jura Krikl

Brno
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 18.03.2008, 19:05 » |
|
Juro, to je proto, že tady kombinace elektrického oddělení a proudového chrániče není vhodná - při elektrickém oddělení se předpokládá možnost provozu při poruše (zemní spojení), respektive by proudový chránič při zemním spojení nezareagoval.
Diky. To je pravda, ale otazka zustava. Pokud by to makalo i při zemním spojení, komu to uškodilo? Když by se defakto nemoh uzavřít poruchový obvod. Chapu že chranič by "chranil" pouze po primar trafa.
|
|
|
|
|
Jura Krikl

Brno
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 18.03.2008, 19:49 » |
|
Už jsem se lek, že mi nefunguje selský rozum :-D. Chapu to jako raděj ne, "bo co gdyby"  Některe věci jsou raději zakazane, aniž by byl dan argument.  Timto se omlouvám, za svou uvahu a ukladam si do hlavy poučku :  "Odělovací trafo na elektricke podlahove topení v koupelně prostě NE"  Diky
|
|
|
|