Igor Nováček

Prý vítězí zdravý rozum a pravda!
|
 |
« kdy: 12.06.2024, 08:02 » |
|
Pračky původně do koupelny, či kuchyně nepatřily Proč nejsou pračky určeny do koupelny? Co musíme udělat, když máme pračku v prádelně? Co se změnilo s moderními pračkami? Kam můžeme umístit moderní pračku? Proč se pračky často dávají do koupelny? Je koupelna pro pračku ideální? Co by měl udělat uživatel, když má pračku v koupelně? Co když je pračka součástí projektu? Související ... ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde! Jak byste reagovali na tuto související otázku vy? Jaká jsou nejčastější nevhodná místa umístěných praček?
|
|
|
Zaznamenáno
|
Bývalý projektant, dnes jen pomocná vědecká síla jednoho elektromontážn ího démona!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 14.06.2024, 07:17 » |
|
V malých koupelnách nastává ještě další problém, pračka často stojí vedle WC a to aby zde byl stanoven vnější vliv AF3-4 .
Pokud si u vykonávání jakékoli potřeby sednete na prdel, bude tu rázem AF1. Stačí, když to uvedete do prováděcího předpisu  Vše se dá řešit bez ztráty kytičky
|
|
|
Zaznamenáno
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 14.06.2024, 12:58 » |
|
Zkusme se od "elektrické bezpečnosti" posunout ještě i k jiným vlivům.
Např. otřesy a vibrace. Dnes je jsou pračky lépe dělané než staré Tatramatky, ale může se stát, že se prádlo tak nějak setřese na jednu stranu a pračka především při odstřeďování může trochu skotačit. Kromě poškození pračky, nábytky, obložení... to také může pěkně dráždit někoho v jiném bytu
Nebo závada - nestává se to často, ale vyloučit se to nedá, něco se ucpe nebo nefunguje jak má, něco praskne... A pak je výhoda mít pračku v místnosti, kde je na podlaze odpad, aby to nevyplavilo celou místnost nebo i další,... Nepředpokládám, že sedíte u pračky a sledujete jak funguje...
|
|
|
Zaznamenáno
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Jan Palička

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 14.06.2024, 13:42 » |
|
A pak je výhoda mít pračku v místnosti, kde je na podlaze odpad, aby to nevyplavilo celou místnost nebo i další,... Nepředpokládám, že sedíte u pračky a sledujete jak funguje...
Ano, v domu mohu mít pračku ve své místnosti, pod ní kanálek, na zdi záplavové čidlo a na přívodu vody servoventil. Proč ne. Ale takový obyvateli činžovního nebo panelákového bytu 2+kk s koupelnou 4m2, kuchyňskou linkou v koutě obýváku a jednou ložnicí si moc vybírat nemůže - v zásadě jen tu koupelnu. Kde je pračka ne z jeho svobodné vůle, ale z donucení...... . Což je moje odpověď na autorovu otázku Proč se pračky často dávají do koupelny?
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 14.06.2024, 14:18 » |
|
Např. otřesy a vibrace. Dnes je jsou pračky lépe dělané než staré Tatramatky, ale může se stát, že se prádlo tak nějak setřese na jednu stranu a pračka především při odstřeďování může trochu skotačit. Kromě poškození pračky, nábytku, obložení... to také může pěkně dráždit někoho v jiném bytu
K problému stačí shoda náhod a jedno klasické triko. Naposledy, když měla naše pračka chuť skákat, tak se polovina praného obsahu naskládala do prachobyčejnéh o trička a vytvořila kouli. Nevyvážení bylo silně vidět i slyšet. Ano, v domku mohu mít pračku ve své místnosti, pod ní kanálek, na zdi záplavové čidlo a na přívodu vody servoventil. Proč ne. Ale takový obyvatel činžovního nebo panelákového bytu 2+kk s koupelnou 4m2, kuchyňskou linkou v koutě obýváku a jednou ložnicí si moc vybírat nemůže - v zásadě jen tu koupelnu. Kde je pračka ne z jeho svobodné vůle, ale z donucení...
Ve starém činžovním domě z I. rep. jsem viděl pěkné řešení problému. Koupelna měla vyvýšenou podlahu o jeden schod. Když jsem do ní vstupoval poprvé, tak jsem se o něj málem natáhl a říkal si, co je to za blbost. Pak jsem se rozhlédl a bylo hned jasné. Koupelna byla vyspádovaná k podlahové vpusti. Když jsem o tom pak hovořil s majitelem, tak to právě udělali jako ochranu proti vyplavení pračkou.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Jan Palička

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 14.06.2024, 14:30 » |
|
Ve starém činžovním domě z I. rep. jsem viděl pěkné řešení problému. Koupelna měla vyvýšenou podlahu o jeden schod. Když jsem do ní vstupoval poprvé, tak jsem se o něj málem natáhl a říkal si, co je to za blbost. Pak jsem se rozhlédl a bylo hned jasné. Koupelna byla vyspádovaná k podlahové vpusti. Když jsem o tom pak hovořil s majitelem, tak to právě udělali jako ochranu proti vyplavení pračkou.
Problém bývá ovšem v tom, že staré činžovní domy mají trámové stropy s celkovou únosností max 300, ale spíše 250 kg/m2. Sečteme-li zatížení konstrukční + zatížení užitkové (pračka má cca 80 kg), jsme tak často na hraně. 1 cm betonové desky 1 m2 váží 16 až 18 kg, pokud bych dal 10 cm, je to skoro 200 kilogramů navíc. I když schod udělám z něčeho lehčího, tak to prostě stovka bude. A s tím časem oslabené trámy mohou mít problém......
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 14.06.2024, 14:53 » |
|
Problém bývá ovšem v tom, že staré činžovní domy mají trámové stropy s celkovou únosností max 300, ale spíše 250 kg/m2. Sečteme-li zatížení konstrukční + zatížení užitkové (pračka má cca 80 kg), jsme tak často na hraně. 1 cm betonové desky 1 m2 váží 16 až 18 kg, pokud bych dal 10 cm, je to skoro 200 kilogramů navíc. I když schod udělám z něčeho lehčího, tak to prostě stovka bude. A s tím časem oslabené trámy mohou mít problém......
Jak to bylo udělané netuším, já jsem tam byl řešit jakousi poruchu v době, kdy byl byt již hotový delší dobu. Do koupelny jsem se šel jen umýt a jak jsem psal, o schůdek jsem zakopl, protože jsem ho nečekal. Samozřejmě nosnost stropů je limitující.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
|