Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici
| |-+  Ověření elektroinstalace, spotřebičů, nářadí
| | |-+  V jaké vzdálenosti je možné umístit zásuvku v blízkosti varné desky / sporáku?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: V jaké vzdálenosti je možné umístit zásuvku v blízkosti varné desky / sporáku?  (Přečteno 902 krát)
Tim Benčík
Neverifikovaný uživatel @1

« kdy: 24.07.2025, 22:27 »

Existuje nějaká norma na umisťování zásuvek v blízkosti varné desky?

Náš pan řemeslník, který nám provádí rekonstrukci (není elektrikář) zmiňuje 60cm.
Nikde jsem, kromě pochybných stránek na internetu, takovou informaci nenašel.
Naopak jsem se dočetl, že žádná jasně daná vzdálenost dle ČSN neexistuje.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Martin Pytlák
Neverifikovaný uživatel @2
*

« Odpověď #1 kdy: Včera v 07:21 »

O ničem takovém jsem neslyšel, 60cm je např. od hrany vany nebo sprchového koutu. Vzdálenost od varné desky je třeba řešit z ohledem na přenos tepla. Reálně když bude zásuvka cca 10cm od ní, vše by mělo být podle mě ok.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #2 kdy: Včera v 08:04 »

TO je zase vlákno. Ne-elektrikář nám dělá rekonstrukci, nezná normy a jen šíři nesmysly. Za rok tady bude zase dotaz jak na nepoctivého řemeslníka  podivej který mi pokazil elektroinstala ci v kuchyni. Jakou šanci mám se bránit? Velkou, hned na začátku to svěřím skutečnému elektrikáři a bastlíře k tomu nepustím.

Tato vzdálenost není určena jinak, než zdravým rozumem. Kdyby se mi chtělo hledat v archivech, našel bych mnoho fotek nevhodně umístěných zásuvek, na kterých jsou patrny známky deformace teplem, nebo u kterých bylo nutno vyměnit vrchní kryt, který by tak ulepený od mastnoty že to byla pro kuchařku velká ostuda a nedalo se to umýt. Také stékající vlhkost do zásuvky (po obkladech za kuchyňskou linkou) během dlouhého vaření vývaru a podobně, elektrice příliš nesvědčí. Přeberte si to jak chcete  na zdravi angel poklona

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Milan Hudec
*

« Odpověď #3 kdy: Včera v 08:58 »

Popletená 332130 se o nějakém prostoru vs.vaření zmiňuje.
Martin Pytlák
Neverifikovaný uživatel @2
*

« Odpověď #4 kdy: Včera v 10:59 »

Z té 33 2130 to chápu tak, že pokud je zásuvka pod 1,2m musí být 20cm od strany sporáku, pokud je nad může být těsně. Nikdy však nesmí být nad sporákem -  z pohledu před sporákem ke zdi.
je to odstavec 8.8.3 cituji:

"8.8.3 Pro umístění zásuvek a spínačů u sporáků (varných desek) se použijí stejná pravidla jako v 8.8.1 a 8.8.2.
Je-li pracovní deska s varnou deskou umístěna v prostoru místnosti tak, že nenavazuje na stěnu, která by mohla obsahovat zásuvky pro kuchyňské spotřebiče, umístí se zásuvky a spínače, jako součást kuchyňské linky pod okraj pracovní desky takovým způsobem, aby nemohlo dojít k jejich zasažení používanými kapalinami. Zásuvky a spínače by měly mít odpovídající ochranu krytem (IP)."
Jan Palička
*

« Odpověď #5 kdy: Včera v 12:32 »

...... že pokud je zásuvka pod 1,2m musí být 20cm od strany sporáku, pokud je nad může být těsně.
A teď si to spočítejte: varná deska je ve výšce 850 až 900 mm, digestoř cca 550 až 600 mm nad ní. Když na desku postavíte hrnec, jdou vám z něj mastné páry rovnou přes tu zásuvku, co je těsně.
Norma je norma a zdravý rozum je zdravý rozum, jak psal pan Franěk
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Aktuální slova (1)

Aktuální slova KUTIL (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.038 sekund, 22 dotazů.