Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici
| |-+  Plánování, úvahy, vysvětlení, pochopení principu, rozhodování o tom, co si přeji, potřebuji, chci ...
| | |-+  Lze dát lomenou pákovou baterii (pot filler) nad/za sklokeramikou varnou desku?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Lze dát lomenou pákovou baterii (pot filler) nad/za sklokeramikou varnou desku?  (Přečteno 1144 krát)
Lenka R92
Neverifikovaný uživatel @1

« kdy: 11.09.2024, 12:10 »

Jsme ve fázi projektování kuchyně a chtěla bych mít za sklokeramickou varnou deskou (ne indukci),která bude umístěna v úhlopříčce přes roh, lomenou pákovou baterii (tzv. pot filler) se dvěma ventily - hlavní a pojistný. Byla by ve zdi v rohu za varnou deskou. V zahraničí se dává nad plynové sporáky,ale i sklokeramické varné desky. Nevím ale jestli to u nás v ČR projde revizí? Cílem je plnit/doplňovat těžké hrnce vodou přímo na sporáku. Na starém bytě jsme měli vysouvací hlavici od dřezu, ale to je k ničemu,hadice se pořád zasekávala a teď to bude ještě dál.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B

« Odpověď #1 kdy: 11.09.2024, 19:53 »

Jen se zeptám...jak často vaříte v prádelním hrnci, že zvažujete to, co je běžné např. ve velkokapacitní ch kuchyních?  V domácích podmínkách se mi to nějak nezdá.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E2A, E2B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: horac@podborany.cz
Milan Hudec
*

« Odpověď #2 kdy: 12.09.2024, 07:28 »

Jen se zeptám...jak často vaříte v prádelním hrnci, že zvažujete to, co je běžné např. ve velkokapacitní ch kuchyních?  V domácích podmínkách se mi to nějak nezdá.
U sporáků není ani tak riziko vody dopadající na desku, jako vody tekoucí na záda sporáku, s ventilačními otvory bez krytí.
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

« Odpověď #3 kdy: 12.09.2024, 12:33 »

U sporáků není ani tak riziko vody dopadající na desku, jako vody tekoucí na záda sporáku, s ventilačními otvory bez krytí.

Asi takhle...v domácích podmínkách by mě tato rádoby vychytávka nikdy ani nenapadla. Na to jsem poměrně dost duševně zdráv a Tebou popisované riziko je samozřejmě jedním s klíčových argumentů proč takto NE.

Revizní technik E2A, E2B
Jiří Kantner
Neverifikovaný uživatel @7

« Odpověď #4 kdy: 12.09.2024, 13:54 »

Jedna věc je sporák po kterém vždy voda nějak poteče po stěnách když se přelije a druhá věc je  zabudovanaá  varná deska do linky která je v místech kde se dotýká zdi třeba zatmelená silikonem takže z tohoto pohledu bezpečná. Pak zbývá dořešit případné ventilační otovry tak aby shora kapající voda nemohla zatéct do částí které jsou pod napětím.
Jsem přesvědčený o tom, že projektant má v první řadě plnit přání zákazníka a hledat jak to udělat v souladu s normami a ne vysvětlovat jak má hospodyně v kuchyni vařit.
Rizika  tu existují a důležitý je výběr vhodných komponent do kuchyně. Když nevidíme onu kuchyni ani rozpracovaný projekt, nemá cenu vynášet kategorické soudy. Spousta věcí je o komfortu a zvyku.  Co projektant zamítne, to  si pak  zákazník nechá namontovat na svou vlastní pěst a výsledné řešení může být opravdu nevyhovující. 
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

« Odpověď #5 kdy: 13.09.2024, 07:43 »

Máte jistě pravdu, nicméně ze mě hovoří dlouholeté neoddiskutovat elné praktické zkušenosti. Už jsem viděl několik prasklých varných desek a co pak způsobilo zatečení vody do jejích útrob.  zle
Schválně, co způsobí přetečení hrnce umístěném ve dřezu a co na plotně?

Já jako projektant nejprve nastíním zákazníkovi možná rizika, která on jako laik není schopen rozpoznat, natož vyhodnotit jejich ochranu a pokud je neoblomný a stojí si stále za svým, pak samozřejmě navrhnu nejlepší bezpečnostní řešení. To vše samozřejmě v rámci normativních a zákonných požadavků.

Každopádně tu spolu debatují odborníci a tazatelka zatím nebyla schopna jakkoli reagovat a třeba mi i odpovědět na můj dotaz z 11.9. To je dobře?

Revizní technik E2A, E2B
Jiří Kantner
Neverifikovaný uživatel @7

« Odpověď #6 kdy: 13.09.2024, 08:19 »

No každé sklo může prasknout a náchylnější je samozřejmě u těch desek s odporovým ohřevem, u indukcí není takový teplotní rozdíl. Ale mechanické poškození tam je to bez rozdílu. Pokud má paní ruce, co občas něco mimoděk upustí, (nechci se tazatelky nijak dotknout ale sem tam se to stává i mladším) tak může takové rameno na napouštění vody do hrnců být spíš prvek zvyšující bezpečnost. S přetečením  hrnce na indukční desce mám také blbou zkušenost ale na vině bylo špatně provedené těsnění pod deskou. V normálním případě to skončí louží na podlaze. Jde o to, aby firma co montuje a navrhuje kuchyň, přemýšlela a brala ohled na ochranu těchto spotřebičů. Diskuze nad projektem se zákazníkem je základ.  Pomáhá k tomu aby si zákazník uvědomil že existují určitá nepřekročiteln á pravidla za kterýma povětšinou stojí fyzikální zákony.
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

« Odpověď #7 kdy: 13.09.2024, 10:22 »

Naprostý souhlas. K tomu nemám co dodat.  na zdravi

Revizní technik E2A, E2B
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Aktuální slova KUTIL (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.027 sekund, 22 dotazů.