Vilagos
|
 |
« kdy: 10.04.2008, 15:46 » |
|
koupil jsem varnou indukční desku Candy PVI 644.
Z varné desky vede pětidrát žlutozelená, modrá, hnědá, černá, šedá. Zdá se ale, že deska je "na dvě fáze", v návodu je nakreslený šedý a modrý drát spojený.
Elektrikář to zapojil na přívod tak, že zapojil všech pět drátů stejnou barvu na stejnou. Bum prásk a je po desce.
Výrobce tvrdí, že se to mělo zapojit podle návodu a že je to vina elektrikáře. Evidentně se to ale stává často, protože v servisu hned věděli, o co jde, jen jsem řekl, jakou desku mám.
Elektrikář tvrdí, že podle normy takhle spotřebič vůbec nesmí vypadat. Buď musí být šedý s modrým napevno sletovaný už z výroby, nebo platí zapojení barva na barvu.
Mohli byste mi prosím poradit, kde je pravda? Oprava rozhodně nebude zadarmo a zatím to vypadá, že ji budu muset zaplatit já, což mě docela štve.
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 10.04.2008, 16:22 » |
|
váš elektrikář se evidentně chce vykroutit z odpovědnosti. Musí respektovat návod (pokud se mu zdálo, že jde proti ČSN, neměl nic připojovat a poradit vám reklamaci). Pokud tak neučinil a svévolně zapojil sporák jinak, je dle mého názoru odpovědný za škodu, která takto vznikla a požadoval bych náhradu. Řeči o barvě na barvu nebo sletování jsou bludy. Mimochodem, zkuste vyhledávání a najdete o varných deskách velmi výživné čtení.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
Radek Červený
Žij a nechej žít

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 10.04.2008, 17:30 » |
|
Je pravdou, že šedý na modrý je prasárna prvního stupně  a je mi záhadou, jak tento výrobek mohl dostat atest a schválení k prodeji na evropském trhu. To zase dovozce fest odsypal, nebo se státní úředník ani na desku nepodíval, nebo je tam pouze znak CE s mezerou, který znamená China Export? Na druhé straně těžko soudit na dálku, čí je to vina. váš popis není dostačující na to, abychom zde dělali nezávislé soudy. Každopádně to může být vina i toho elektrikáře, a pokud jste si sjednal solidního elektrikáře, bude mít jistě i sjednanou zodpovědnostní pojistku pro tyto případy a neměl by být problém nechat pojišťovnu tuto škodu likvidovat. Otázkou ovšem je, kolik vám za tuto práci účtoval a zda z této ceny je vůbec ještě adekvátní platit zodpovědnostní pojištění. Každopádně solidní elektrikář vám i hloupé připojení desky neudělá za 400. Ale to je již jiná kapitola o českém trhu.
|
|
|
|
|
Zdenek 2752
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 10.04.2008, 17:59 » |
|
Musím se zastat toho elektrikáře. Jestli má spotřebič 5 vodičů, a to 1 ochranný, 1 nulák a 3 fázové, tak mi řekněte kdo z vás by se díval do návodu. Maximálně 1 z 10. Co kdyby v návodu bylo že žlutý/zelený je fáze a černý ochranný vodič! Nakopat výrobci do p..... !!
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary

Chránič je chránič!
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 10.04.2008, 18:16 » |
|
TO: Vilagos Také se zastávám elektrikáře a jsem přesvědčený, pokud by se to stalo mě osobně, určitě bych šel do sporu s výrobcem a spor bych musel vyhrát.  Je naprosto nesmyslné, aby bylo vyvedeno 5 barevně rozlišených vodičů jako pro třífázové napojení 3+PE+N, ale ve skutečnosti je připojení 2+N-PE.  V tomto případě měl výrobce vyvést pouze 4 vodiče a/nebo pět vodičů jasně označených 1x ze/žl + 2x sv. modrý + 2x černý nebo hnědý. Chyba je z 90% u výrobce a z 10% u elektrikáře!
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 10.04.2008, 20:15 » |
|
Ze strany výrobce jde o "past na elektrikáře" Podle mého soudu je to krásný případ pro příslušné kontrolní orgány.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
|
Miroslav Lampart
Neverifikovaný uživatel @1

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 10.04.2008, 20:28 » |
|
Kolego Beláň, hluboce smekám Vy vždy dokážete váš příspěvek doložit citací toho či jiného článku. Přeji hezký večer. Jo, až na to, že citovaná norma se tyká strojů. Fakt je varná deska stroj? 
|
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 10.04.2008, 20:29 » |
|
U dovozových přístrojů platí vždy: Důvěřuj ale prověřuj! Nelze věřit ani překladům návodů do ČJ, já se obvykle řídím raději návodem v originálu, pokud je v nějakém použitelném jazyce. Jinak použití vodiče ve fázové barvě na N je prasárna skoro stejná jako fáze na Z/Ž vodiči. Chtěl bych vědět, kde taková deska potkala CE.
|
|
|
|
|
|
Milan Karvánek
ČESKÝ ELEKTRIKÁŘ

RT E2A
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 10.04.2008, 21:06 » |
|
už jsem se setkal v návodu s upozorněním, že připojený přívodní kabel je jen zkušební od výrobce ale pro připojení na určené místo se má použít jiný kabel a správné zapojení - napsal výrobce a musím dodržet, pak navíc ve svorkovnici bylo schéma pro různé zapojení dle počtu použitých fázových vodičů
I já jsem se s tím již setkal. Na druhou stranu i když je kabel od výrobce očividně zapojen proti ČSN nezbývá než se vždy řídit heslem starých cestovatelů "nikdy nevěř domorodcům" a pak prvního dělnického presidenta "důvěřuj, ale prověřuj"! Pokud někam přicházím jako odborník něco zapojit, a je jedno jestli vypínač k lampičce, nebo výrobní linku, buď přesně vím co dělám a pak to dělám, nebo radši uteču. Suveréni, kteří bez přečtení návodu a mrknutí oka připojí zařízení, které vidí prvně v životě jsou než diletanti a za své potíže si mohou sami a majitelé poškozených věcí by je měli právem žádat o náhradu škody.
|
|
|
|
|
Milan Karvánek
ČESKÝ ELEKTRIKÁŘ

RT E2A
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 10.04.2008, 21:17 » |
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 10.04.2008, 21:21 » |
|
Nevím jestli se zastat elektrikáře. Nikdo z nás není dokonalej a neví vše. Proto výrobce musí psát návody a odborník zapojovat podle nich.  Argument elektrikáře je jen alibismus. Měl zapojovat dle návodu.Proto ač většinou souhlasím s kolegy z tohoto portálu, tak si dovolím oponovat. Vždy se pro jistotu seznámím s návodem a provedu zapojení dle něj. Jinou stránkou věci je použití barevného značení na spotřebiči. Na podobné vylomeniny výrobců a dovozců je potřeba dávat pozor a řešit je přes státní orgány. Dále souhlasím s pojištěním na způsobené škody. I když jsem je nemusel zatím chvála bohu použít, tak jsem také pojištěn ,jako většina z nás.(nepočítám meloucháře) 
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|