Jiří Kappler
|
 |
« kdy: 10.10.2021, 12:05 » |
|
Při stavbě domu v 90. letech jsem se s elektrikáři domluvil, že v patře výhledově může být plnohodnotná kuchyně s elektrickým sporákem a troubou. Připravili tam na to kabel a podotýkám, že to bylo odborníci - přímo z mého tehdejšího zaměstnání u Metrostavu.
Teď už je aktuální oživení kuchyně a podle elektrikáře, kterého přivedli kuchyňáři, není možné kabel použít, protože má 4 vodiče, kdežto on jich potřebuje 5. A jediné řešení vidí v rozsekání celého domu a natažení nového kabelu od pojistek. To je samozřejmě nereálné a znamenalo by to, že se kuchyň prostě dělat nebude.
Zaráží mě, že by to tenkrát profesionální elektrikáři (kteří dělali elektriku i v pražském metru) udělali špatně, nebo nemám věřit elektrikáři od dodavatelů kuchyně?
|
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 10.10.2021, 17:33 » |
|
Pánové, při vší úctě k vám, to se mi nezdá. Elektroinstala ce se vždy reviduje podle norem platných v době jejího vzniku. Nebo chcete říci, že když babička před několika lety přešla z elektriky na levnější plyn a přípojka ke sporáku tak zůstala ukončena ve sporákové kombinaci a následně se dnes rozhodla, že se plynu bojí a chce zpět elektriku, že jí elektrikář kvůli tomu rozseká půl bytu, aby vyměnil kabel?
To asi ne, že?
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 10.10.2021, 17:50 » |
|
S Metrostavem mám zkušenosti mnohaleté, ne ze stavby metra ale jiných akcí ..... Že jsou odborníci - za to jim hlas nedám v žádném případě!  Montáž v 90. letech.....Ano ... Napojit to jde!  Víte kolik je takových připojených nových sporáků?? Tisíce až desetitisíce!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 10.10.2021, 19:27 » |
|
Za prvé: Je to třeba vidět, rady po telefonu a internetu jsou ošemetné.
Za druhé: Není třeba být papežštější než papež. Je-li příprava stará 30 let a vedení měděné - jaké hrozí nebezpečí? Ono i na tom kabelu odborník pozná, že není nový.
Za třetí: Jak je v přízemí připojen sporák? Určitě čtyřvodičově. Pokud se to udělá stejně, kdo to může napadnout? Vždyť tam ten sporák (nebo alespoň přívod) mohl být (je) už od novostavby a připojit chybějící sporák nebo ho vyměnit za nový lze na jakémkoliv přívodu, když to přeženu, tak i na hliníku z 50. let.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 11.10.2021, 10:35 » |
|
Zase zde chybí reakce tazatele, který by se měl přihlásit, aby se mohl zúčastnit diskuse.
Ještě na adresu dodavatelů kuchyní a jejich montážníků. Bohužel se dost často vidí, že velice zruční truhláři jsou doprovázeni "odborníkem" elektro, který mi připomíná cvičenou opici. Pokud nemá vše připravené na chlup přesně, nedokáže si poradit.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 11.10.2021, 11:14 » |
|
Do obvodu sporáku by se dal šikovně vřadit proudový chránič,
Do přívodu TN-C asi nedal. Sú dneska výrobcovia šporákov ktorí myslia aj na staršie prívody...
Výrobce na vašem obrázku právě na starší přívody moc nemyslí. Teda ne, že by se to nějakou tou klemkou nedalo zrealizovat.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 11.10.2021, 14:53 » |
|
to Peter Munka: A nemáme kam připojit troubu! Do přívodu TN-C asi nedal
Proudový chránič by se musel dát např. místo sporákového spínače, kde by se provedlo rozdělení PEN/PE+N a další vedení realisovat pomocí 5C x 2,5. Výrobce na vašem obrázku právě na starší přívody moc nemyslí. Teda ne, že by se to nějakou tou klemkou nedalo zrealizovat.
Principielně úplně stejně byl vyráběn i sporák před 50 léty. Svorkovnice je trochu jiná, modernější, ale PE a N bylo oddělené již tehdy, protože se počítalo s různými možnostmi zapojení stejně jako dnes. Naši výrobci dodávali navíc klemy na propojení v dostatečném množství, protože předpokládali připojení TN-C.
|
Václav 3
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 11.10.2021, 21:28 » |
|
Osobně bych to připojil L1, L2, N a PE, hnědý přeznačit na modrý na obou koncích, v rozvaděči jej přepojit na N svorkovnici, jestli tam teda nějaká je... Je dost možné že není. Začátkem devadesátek se s TN-C sítěmi koketovalo, ale rozhodně to nebyl standart.
Myslel jste asi TN-C-S Já bych to nekomplikoval, celý dům je zřejmě TN-C, viz můj příspěvek #6.
|
Václav 3
|
|
|