J.BBB
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 15.07.2013, 11:31 » |
|
Děláme rekonstrukci kuchyně a prosil bych o radu jak nelépe rozdělit zapojení zásuvek pro spotřebiče.
K místu kuchyňské linky je přiveden 5x2,5CYKY a 3x2,5CYKY
Po předběžné poradě s elektrikářem by jsme pro vestavěné spotřebiče použili ten kabel 5x2,5 s tím že by rozdělili fáze: H/L1 - plynová varná deska (minimální odběr, jen pro jiskru zapalování) C/L2 - horkovzušná trouba 3,3kW B/L3 - parní trouba 2,2kW Přívodní kabely u všech spotřebičů jsou ze zástrčkou takže pod linkou za šuplikem by pro ně byly zapojeny tři zásuvky.
Samostatný přívod 3x2,5 by se použil pro samostatné zásuvky nad linkou.
V rozvaděči by byly 3ks jednofázových jističů 16A pro L1,L2,L3 z kabelu CYKY 5x2,5 a 1ks 16A pro L z kabelu kabelu 3x2,5 Spojovací krabice pod linkou ve které by to bylo propojeno přes WAGO svorky by se označila 400V/16A.
Můžete mi prosím někdo říct zda je to vhodné řešení?
|
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 15.07.2013, 16:05 » |
|
No asi to není úplně nejlepší řešení, ale už jsem viděl i daleko horší. Ale asi bych spíše volil variatu, že z kabelu 5x2,5mm udělat dva okruhy asi takhle: L1 (černý drát) - N1 (modrý drát) - Pe (ZŽ) -> 2 zásuvky, pro jednu troubu a sporák L2 (hnědý) N2 (šedý - přeznačit na modrý na obou koncích) - Pe ZŽ (drát) -> zásuvka pro tu druhou troubu. Tohle řešení by se mě líbilo více, než Vámi navrhované.
!! Nicméně pokud je to ve stádiu uvažování a ještě se neseklo do zdi, tak bych volil dva samostatné okruhy 3x2,5 + 1x 5x2,5 (kdyby byl někdy el. sporák).!!
A co se týče toho dalšího okruhu 3x2,5, tak dva by taky byly lepší než jeden. Kde máte např. vývod pro myčku? Jo ona vlastně nebude. A nebude i za 5 let? Nebo budete kuchyň přebourávat?
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
J.BBB
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 15.07.2013, 16:51 » |
|
díky za reakci ... no je to rekonstrukce linky a co je dáno, jsou ty dva kabely vedoucí z rozvaděče do krabičky pod linkou do prostoru varné desky ten třífázový kabel 5x2,5 je právě jako varianta pro případ kdyby někdy byla elektrická varná deska, a to už by se ty trouby museli zapojit jinak, jinam nebo by třeba nebyly dvě nicméně vyhrála plynová deska plus dvě trouby tady se bavíme o jedné straně kuchyně (je to takové učko) a na druhé straně u vody a odpadů je ještě k dispozici to stejné a bude to sloužit pro druhé samostatné zásuvky a taky pro myčku, kdyby nebylo zbytí dovedl bych si přestavit ještě zapojení např. jedné trouby z této druhé strany prodlužovacím kabelem položeným dole za linkou nicméně já jsem požadoval spíš variantu zapojení v rámci těch dvou kabelů co jsou k dispozici u varné desky jen bych si rád prostřednictví m vašich připomínek ověřil, jestli je správné to navržené řešení: 1) že bude 5x2,5 zapojen třífázově a rozdělen do tří zásuvek a budou použity tři jednofázové jistič nebo (a to přiznávám že jsou moje laické nápady na další kombinace) 2) jestli by tam nepustit třikrát stejnou fázi a tři jedofázové jističe 3) a nebo tři různé fáze ale třífázovy jistič ?!?  za reakce
|
|
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 15.07.2013, 18:10 » |
|
Ale asi bych spíše volil variatu, že z kabelu 5x2,5mm udělat dva okruhy asi takhle: L1 (černý drát) - N1 (modrý drát) - Pe (ZŽ) -> 2 zásuvky, pro jednu troubu a sporák L2 (hnědý) N2 (šedý - přeznačit na modrý na obou koncích) - Pe ZŽ (drát) -> zásuvka pro tu druhou troubu.
Tak ještě jednou...
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
Robert Jedek

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 15.07.2013, 18:34 » |
|
Tak ještě jednou...
Doufám, že naposled  Nebo si myslíte, že je dobré hledat lepší ze špatných řešení?
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 15.07.2013, 20:46 » |
|
V některých zemí je celkem běžné mít rozvodnici právě v kuchyni nebo poblíž kuchyně. Má to i svou logiku, u běžného RD je nejvíce samostatných okruhů pravě do kuchyně.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
|
|
Petr M
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 16.07.2013, 09:56 » |
|
Pane J.BBB, to, co navrhuje váš "elektrikář", bude fungovat. Ale instalace musí být bezpečná při jedné poruše. V případě 3f+N v pětižilovým kabelu existuje situace, kdy tohle neplatí - přerušení N. Představte si, že upadne N, zapnete jednu troubu a na druhou a na sporák se vám, skrze zapnutou troubu, dostane plných 400V.
Takže buďto sekání, nebo to, co navrhuje p. Rotrekl - v případě poruchy N je pak druhý obvod bezpečný a funkční.
Ještě si pohlídejte zatížení kabelu, celkem jím půjde až 11kW. Musí sedět průřez vzhledem k délce a uložení...
|
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...
|
|
|
Maroš Klein

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 16.07.2013, 12:34 » |
|
...v místě u linky jsme namontovali podružný rozvaděč... No a ešte obidva káble doň použiť ako "hlavné prívody", odistiť každý 20A by šlo, rozdelenie zásuvkových vývodov podľa daných spotrebičov by mohlo byť od 6A do16A hoc aj 10ks (samozrejme zapojenie nechať na elektrikára) a vyššiu súdobosť možno vydrží aj hlavný istič pred elektromerom  .
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 17.07.2013, 19:51 » |
|
Kabel jsme odjistili jedním třífázovým jističem 16A, v místě u linky jsme namontovali podružný rozvaděč a z něho přes tři jednofázové jističe 10 A jsme rozvedli jednotlivé okruhy. MS
A ten rozvaděč s jističi 10A je ve skutečnosti na co?
|
|
|
|
Michal Šenkýř

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 17.07.2013, 20:35 » |
|
A ten rozvaděč s jističi 10A je ve skutečnosti na co?
Pětižilový kabel vede od hlavního rozvaděče do kuchyně. Tam byl ukončen v krabici, z níž byly vyvedeny tři okruhy. Takže jsme v hlavním rozvaděči zaměnili 3 jednofázové jističe za jeden 3 fázový a odjistili jsme jím kabel. Na místě krabice jsme udělali malý tříprvkový rozvaděč a jednotlivé okruhy odjistili zvlášt. 1. okruh - zásuvka na ventilátor krbu 2. okruh - ventilátor v koupelně 3. okruh - pomocná zásuvka na drobné spotřebiče JInak do kuchyně vedou tři samostatné okruhy (mikrovlnka, varná konvice a sporák). Ten odběr je vcelku malý a možné řešení by i bylo dvě žíly odpojit a napájet všechno z jedné fáze, ale takto to je aspoň lépe rozděleno. MS
|
Drážní energetika, vedení vn.
|
|
|
|
|
Robert Jedek

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 18.07.2013, 08:49 » |
|
Jsem spíše narážel na někdy křečovité se vyhýbání sdruženým okruhům, takže bych se optal pro koho by zde bylo zkousnutelné dle původního dotazu odjistit kabel třífázovým jističem 16A, pro jistotu využít z druhého kabelu N a PE paralelně k N a PE pětižilového do místa rozdělení v krabici, a z této rozvést tři okruhy?
Sdružené obvody mají svá přesná pravidla a jsem přesvědčen, že to nejde skousnout ani se zavřenýma očima, protože sdružený obvod a tazatelův návrh jsou dvě naprosto rozdílné věci.
|
|
|
|
|
|