Karel Fajmon
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 18.09.2008, 20:19 » |
|
V uvedeném ohřívači jsou tři svorky: dvě fáze a zemnění. Vydrží dvoupólový proudový chránič napětí 400V?
|
|
|
|
František Leopold
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 18.09.2008, 20:37 » |
|
A jste si jistý, že ony tři svorky jsou opravdu L1, L2, PEN? Přijde mi divné, že by to bylo jen na dvě fáze a ne na L1, L2, L3,N, PE..Obzváště při výkonu 9kW..A zapojení L1, N , PE se mi zdá nesmyslné. Rozhodně by to chtělo použít chránič 4 pólový, tj.L1, L2, L3, N...
|
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 19.09.2008, 02:21 » |
|
Průtokové ohřívače s příkonem nad 3,5 kW bývají z důvodu zjednodušení spínače top. tělíska v provedení na 2 fáze. Je třeba se orientovat podle štítku a označení vstupních svorech v přístroji samotném. Použití dvoupólového chrániče není vhodné, protože pól označený N spíná dříve než fázový a odepíná později, použijte čtyřpólový a můžete ho předřadit většímu počtu jističů a připojit tak přes něho např. další obvody v koupelně, zásuvku pro pračku, zásuvku na holící strojek, osvětlení. Nezapoměňte, že tyto rozvody musí být zapojeny třívodičově, tzn. že nesmí být použit společný vodič pro N a PE.
|
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary

Chránič je chránič!
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 19.09.2008, 07:07 » |
|
V uvedeném ohřívači jsou tři svorky: dvě fáze a zemnění. Vydrží dvoupólový proudový chránič napětí 400V?
Jsem přesvědčený, že se jedná o svorky L1, L2 a N. Uzemnění, neboli ochranný vodiče PE se připojuje přímo na neživou část, na šroub označený značkou uzemnění (obrácený stromeček). Jedná se o vícefázový spotřebič a proto jej nelze připojit na jednofázový (2pólový) chránič ale musíte požít klasický třífázový (4pólový). 
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 19.09.2008, 12:14 » |
|
Dvoupólový chránič by, pokud se skutečně jedná o svorky L1, L2, PE, v principu fungoval, ale:
- byl by zapojen v rozporu s doporučením výrobce (viz označení svorek na chrániči a schéma) - chránič je konstruován a zkoušen na napětí 230V~, nikoli na 400V~
Těžko byste tedy prokázal naplnění požadavku normy.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 19.09.2008, 12:45 » |
|
Zkušební tlačítko např. na OFI / odpor / je zapojen na 230V. Při zapojení na 400V by šlo použít asi jen jednou.  No, protože je ten odpor zatěžován jen dokud chránič nevybaví, a protože běžný odpor vede ještě i když je trochu ohořelý, tak by asi vydržel víckrát. Roční provoz (test 1x měsíčně) by ho ale nejspíš dorazil 
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 19.09.2008, 15:21 » |
|
Dvoupólový chránič by, pokud se skutečně jedná o svorky L1, L2, PE, v principu fungoval, ale:
- byl by zapojen v rozporu s doporučením výrobce (viz označení svorek na chrániči a schéma) - chránič je konstruován a zkoušen na napětí 230V~, nikoli na 400V~
Těžko byste tedy prokázal naplnění požadavku normy.
Tuto variantu bych opravdu nezkoušel. Přes dvoupólový chránič prostě nelze, viz. odpověď kolegy Beláně
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 19.09.2008, 23:24 » |
|
A jste si jistý, že ony tři svorky jsou opravdu L1, L2, PEN? Přijde mi divné, že by to bylo jen na dvě fáze a ne na L1, L2, L3,N, PE..Obzváště při výkonu 9kW..A zapojení L1, N , PE se mi zdá nesmyslné.
Zapojení L1, L2, PE je obvyklé u různých výrobců v rozsahu výkonů 4 - 10 kW, teprve u výkonů vyšších (12-15 kW) jsou použity L1,L2,L3,N a PE - vyhledal jsem starší dokumentace těchto výrobků od několika výrobců a všude je to zhruba stejné.
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary

Chránič je chránič!
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 20.09.2008, 10:28 » |
|
Zapojení L1, L2, PE je obvyklé u různých výrobců v rozsahu výkonů 4 - 10 kW.... TO: Václav 3 Obvyklé?  Osobě jsem se se s ohřívačem vody na 1x400V nesetkal.  Vždy se jednalo ohřívače 2x230V tj. L1+L2+N, a nebo 3x400V, tj. L1+L2+L3+PE. Bylo by vhodné, kdyby pan Fajman uvedl typ a výrobce (dtto i pan Václav 3). 
|
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 20.09.2008, 16:39 » |
|
Nedávno jsem připojoval dva kusy starších (někde zdemontovaných) ohřívačů ATMOR 6kW, oba dva stejné, odhadem asi desetileté kusy. Přívod L1, L2 a PE. Obě fáze vedeny ze svorkovnice na kontakty membránového spínače a dále na topné těleso, jeden vodič přes tepelnou pojistku. Vodič PE ze svorkovnice veden na kovovou část ohřívače a na vstupní a výstupní trubku. Co zde mám starší dokumentace, tak ty jsou Clage z let 91 až 96 a tam je zapojení obdobné.
V současné době je zájem o montáž průtokových ohřívačů minimální, ale v dobách největší slávy přímotopů se jich montovalo hodně. Nyní jsou nejžádanější malé umyvadlové typy s příkony kolem 3kW hlavně na chaty.
|
|
|
|
Karel Fajmon
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 21.09.2008, 22:25 » |
|
Upřesnění k mému problému: Průtokový ohřívač je od firmy MIRAVA, typ MMT 9.0kW, zakoupený v r. 2007 nový. Ke čtyřpólovému chrániči bych připojil ohřívač na L1+L2 a zásuvku L3+N??
|
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 21.09.2008, 23:24 » |
|
Za chráničem musíte v tomto případě použít samostatné jističe, jeden jednofázový pro zásuvku a další dva pro ohřívač ( tam by se měl použít dvojpólový - ovšem nikoliv provedení L+N nebo použít třífázový a třetí fázi nezapojovat)
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary

Chránič je chránič!
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 22.09.2008, 07:29 » |
|
TO: Václav TO: Václav 3 Obvyklé?  Osobě jsem se se s ohřívačem vody na 1x400V nesetkal.  Vždy se jednalo ohřívače 2x230V tj. L1+L2+N, a nebo 3x400V, tj. L1+L2+L3+PE. TO: Václav Ano, máte pravdu, je to obvyklé pro současné výrobky všech jmenovaných výrobců (Klage, Mirava, Atmor), takže L1+L2+PE. Přijměte mou omluvu. 
|
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 22.09.2008, 21:12 » |
|
to kolega Štefan Beláň:
Není se za co omlouvat, elektrotechnik a je tak rozmanitá, prudce se vyvíjí a my jsme jen lidi, tudíž nemůžeme vědět všechno.
Jinak samozřejmě s díky a úctou přijímám . Zdraví Václav 3
|
|
|
|