Aleš Vrzal
|
 |
« kdy: 24.11.2009, 15:49 » |
|
Lze zapojit aut. pračka k el. časovému spínači (Cyber TM-6) ? V návodu mě zarazila věta: K programátoru se nesmí připojovat zařízení s pohyblivými mechanismy.. Z dokumentace vyplývá, že spínač vypíná buď fázi nebo střed, mohla by se poškodit pračka nebo dojít k jiné závadě? Díky. Aleš V. #uft# Pokud Vaše pračka umí třeba tohle, tak je obava z připojení na místě, neočekávané spuštění mechanismu může přinést lecjaká překvapení 
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 24.11.2009, 16:06 » |
|
Jakékoliv zařízení nesmí začít vykonávat pohyb bez pokynu obsluhy. Mohl by v tom někdo mít ruce. Časový spínač pustí pračku v okamžiku, kdy to třeba nebudete čekat (nebyl jste to třeba vy, kdo ho nastavil). Pokud jste si jistý, že se to stát nemůže (pračka se nezapne s otevřenými dvířky), pak problém zřejmě nebude.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 24.11.2009, 16:13 » |
|
Lze zapojit aut. pračka k el. časovému spínači (Cyber TM-6) ? V návodu mě zarazila věta: K programátoru se nesmí připojovat zařízení s pohyblivými mechanismy.. Z dokumentace vyplývá, že spínač vypíná buď fázi nebo střed, mohla by se poškodit pračka nebo dojít k jiné závadě?
Co měl autor (překladatel) návodu na mysli těmi "pohyblivými mechanismy" se lze jen domnívat, ale vzhledem k tomu, že se zde připouští připojení indukční zátěže o max.odebíraném proudu do 2A, tak byste potřeboval vědět jaký příkon má motor vaší pračky.  Viz ZDE. BTW: O "kvalitě" návodu svědčí i toto : Programátor je určen ke spolupráci se zařízeními, která jsou v I. třídě elektrické ochrany...Připojení čehokoli ve II.tř. se tedy nedoporučuje ?  Pokud Vaše pračka umí třeba tohle, tak je obava z připojení na místě, neočekávané spuštění mechanismu může přinést lecjaká překvapení Jestliže jsou buď ta paní nebo majitel vozu pojištěni u té správné pojišťovny, alespoň to nemají daleko... Edit :Díky kol. Svejkovskému bychom ony mechanismy měly vyřešené. 
|
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví. působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
|
|
|
|
|
Aleš Vrzal
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 24.11.2009, 17:29 » |
|
Bohužel naše pračka (AWT 5108, stará 8 let) nemá možnost odloženého startu. Jaksi se mi nepodařilo zjistit hodnoty max.odebíraném proudu (nemáme manuál). Pouze jsem zjistil, že má příkon 2,3 kw, že hodnota pojistek má být 10 A - viz příloha.. . Abych se přiznal, tak se v té tabulce vůbec nevyznám. Takže nevím, jestli pračka splňuje požadavek na max. indukční zatížení 2A...
|
|
|
|
|
Martin1548
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 25.11.2009, 09:58 » |
|
Lze zapojit aut. pračka k el. časovému spínači (Cyber TM-6) ? V návodu mě zarazila věta: K programátoru se nesmí připojovat zařízení s pohyblivými mechanismy.. Z dokumentace vyplývá, že spínač vypíná buď fázi nebo střed, mohla by se poškodit pračka nebo dojít k jiné závadě?
To tam píšou proto, že lidé jsou schopní do toho zapojit mixér a podobně, tak aby byli z obliga. Tyto spínače se na pračky používají běžně a nic mimořádného se neděje.
|
|
|
|
IM
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 25.11.2009, 13:58 » |
|
K čemu ten časový spínač bude, když se pračka spouští tlačítkem?
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 25.11.2009, 15:30 » |
|
A co tak běžná funkce "odložený start?"...dnes ji má každá pračka...  A pokud ji nemá,tak už skoro nepatří ji zapojovat ani do zásuvky..?Protože bude energeticky náročná.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 25.11.2009, 16:27 » |
|
A co tak běžná funkce "odložený start?"...dnes ji má každá pračka...  A pokud ji nemá,tak už skoro nepatří ji zapojovat ani do zásuvky..?Protože bude energeticky náročná. Tahle rovnice rozhodně neplatí !  Vloni jsme domů pořizovali novou pračku a jestliže nemám dvoutarif, tak mne funkce odloženého startu vůbec nezajímá. A budete se divit, pračka v energetické třídě A+ touto funkcí rozhodně vybavena být nemusí. Ta totiž s energetickou náročností nijak nesouvisí. 
|
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví. působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 25.11.2009, 16:56 » |
|
To Aleš Vrzal: V návodu mě zarazila věta: K programátoru se nesmí připojovat zařízení s pohyblivými mechanismy.. Tuto větu bych chápal tak, že nemohu k hřídeli stávajícího programátoru další přípojit mechanické zařízení. Pokud použijete časový spínač na přívodu pračky pro odložený start vypínající oba pracovní vodiče , neviděl bych v tom problém. Můžete mít zásuvku spínanou na nízký tarif a do ní zapnout tuto pračku. 
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
IM
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 25.11.2009, 23:23 » |
|
Pokud Vaše pračka umí třeba tohle, tak je obava z připojení na místě, neočekávané spuštění mechanismu může přinést lecjaká překvapení  Právě proto ji nezapnete časovým spínačem, ale připojit ho lze.
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 26.11.2009, 00:33 » |
|
Myslím že i bez dvojtarifu by se nějaké využití našlo - příklady: ... - odjíždíte na celý den a zrovna přišel instalatér opravit kanalizaci ve sklepě (nebo třeba čistit potrubí)
Jo, to je zrovna koledování si o malér 
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 26.11.2009, 06:38 » |
|
Myslím, že zrovna u pračky to nevadí. Její provoz je uzpůsoben tak, že pokud je otevřená, tak se nespustí. Proto v případě, kdy majitel má tento požadavek na odložený start a nemá jej přímo v té pračce, nic nebání tomu to provést na zásuvce. Tedy pokud to pračka umožní. Půjde to zřejmě pouze na starších typech s mechanickým ovládáním. Doma mám pračku s tlačítkem a tam by to nebylo možné, takto udělat. Je ale potřeba vzít v úvahu ještě technické parametry spotřebiče. Spíše počítat s horší variantou, to myslím větší zatížitelností spínacích kontaktů, než je příkon pračky.
Takže, ano lze. Jen je potřeba to dotáhnout technicky. Pokud nejste elektrikář, tak nějakého oslovte a on vám pomůže a nebo alespoň poradí.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Aleš Vrzal
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 26.11.2009, 08:52 » |
|
Díky všem za reakce, vyřešeno, funguje to. Pro doplnění informace - naše pračka nemá fci odožený start. Takže naprogramuji spínač ( na čas s NT), manželka na pračcce nastaví program praní a zmáčkne spouštěcí knoflík. Po sepnutí spínače se pračka spustí...
Aleš Vrzal
|
|
|
|
Valter Mayer
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 15.12.2009, 10:27 » |
|
... Je ale potřeba vzít v úvahu ještě technické parametry spotřebiče. Spíše počítat s horší variantou, to myslím větší zatížitelností spínacích kontaktů, než je příkon pračky. Právě u praček s mechanickým programátorem a zapínáním pomocí mechanických spínačů lze pro vymezení času praní na dobu NT s úspěchem použít ovládání zásuvky pomocí instalačního relé a HDO. Samozřejmě za předpokladu, že přívod vyhovuje požadované zatížitelnosti a relé je určeno pro spínání dané zátěže.
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 15.12.2009, 13:08 » |
|
Někdy není možné brát některé "překlady návodů" do češtiny úplně vážně. Já jsem si kdysi koupil video, kde je v návodu upozornění, že se nesmí provozovat se sejmutým krytem, že hrozí ozáření laserem a poškození očí. Dodnes nevím, kam výrobce ten laser ukryl a k čemu je tam.
A pro pračky jsem se setkal už i s obvodem, který "počkal" na zapnutí levného tarifu, spustil pračku a pračka běželá dál již z neblokovaného přívodu, aby proces praní proběhl celý. Vycházelo to z principu, že největší odběr má ohřev na začátku.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|