Mildis
|
 |
« kdy: 18.03.2011, 21:05 » |
|
Jak mám zapojit stolní okružní pilu, která má zástrčku 400V/16A, když máme je zásuvky 400V/32A?
Je to vůbec reálné?
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary

Chránič je chránič!
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 19.03.2011, 11:10 » |
|
Jak mám zapojit stolní okružní pilu, která má zástrčku 400V/16A, když máme je zásuvky 400V/32A?
Je to vůbec reálné?
TO: Mildis Reálné to je, ale je to také špatně.  Redukce se všeobecně mohou používat obráceně, tj. z 16A na 32A, z 32a na 63A...atd. Obráceně to může být problém s předřazeným jištěním. V případech, kdy potřebujete redukci z 32A na 16A, je nutné použít redukci (rozvodnici) s jištěním 16A a pochopitelně s chráničem 30 mA. 
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 19.03.2011, 18:40 » |
|
TO: Mildis Reálné to je, ale je to také špatně.  Redukce se všeobecně mohou používat obráceně, tj. z 16A na 32A, z 32a na 63A...atd. Obráceně to může být problém s předřazeným jištěním. V případech, kdy potřebujete redukci z 32A na 16A, je nutné použít redukci (rozvodnici) s jištěním 16A a pochopitelně s chráničem 30 mA.  Pokud by motor v zabrzděném stavu neodebíral více než oněch 16A, nebyla by další ochrana proti přetížení nutná (předpokládám, že ochrana proti zkratu je zajištěna tak, či tak).
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 19.03.2011, 18:54 » |
|
Ochranu před přetížením neřešíme, tu by měla mít pila v sobě. Pojistka 16A gG udrží rozběh motoru do cca 1,5kW. Problém vidím hlavně v tom, že zásuvky do 20A musí být chráněny chráničem. A to zásuvka 32A určitě nebude. Další problém je v provedení přívodu k pile, který není dimenzován na proud 32A a tudíž není jištěn. Zamyslel bych se nad tím, zda je možné přívod vyměnit i s vidlicí.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 19.03.2011, 19:17 » |
|
Ochranu před přetížením neřešíme, tu by měla mít pila v sobě. Pojistka 16A gG udrží rozběh motoru do cca 1,5kW. Problém vidím hlavně v tom, že zásuvky do 20A musí být chráněny chráničem. A to zásuvka 32A určitě nebude. Další problém je v provedení přívodu k pile, který není dimenzován na proud 32A a tudíž není jištěn. Zamyslel bych se nad tím, zda je možné přívod vyměnit i s vidlicí.
Pokud se shodneme na tom, že pila "nemůže" obvod zatěžovat více než 16A, není potřeba měnit zástrčku ani kabel. Stolní lampička s vidlicí 2,5 do 16A zás. - běžná věc.
|
|
|
|
Zdeněk Pernica

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 19.03.2011, 19:23 » |
|
Další problém je v provedení přívodu k pile, který není dimenzován na proud 32A a tudíž není jištěn.
Znamená to tedy, že 1f přístroj s eurozástrčkou (2,5A), který se běžně zapojuje do zásuvky s jističem B16, musí mít nutně v sobě pojistku, aby nedošlo k přetížení vidlice/šnůry ?
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 19.03.2011, 19:36 » |
|
Neznamená. Přísně podle pravidel, výrobce určil předjištění na 16A. Já bych vyměnil vidlici za 32A a pokud by cirkule neměla další jištění, instaloval bych motorák ve skříňce. Přecejenom stojí míň, než převinutí motoru.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Rudolf Šála

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 19.03.2011, 19:42 » |
|
Pokud se shodneme na tom, že pila "nemůže" obvod zatěžovat více než 16A, není potřeba měnit zástrčku ani kabel. Stolní lampička s vidlicí 2,5 do 16A zás. - běžná věc.
Naše cirkulárka v sobě mívala speciální 10A jistič s rozpínací 400V cívkou. Vedení jištěno 16A a pila 10A, tak si myslím jestli by nestačilo přidat jenom ten chránič a vyměnit vidlici?  Znamená to tedy, že 1f přístroj s eurozástrčkou (2,5A), který se běžně zapojuje do zásuvky s jističem B16, musí mít nutně v sobě pojistku, aby nedošlo k přetížení vidlice/šnůry ?
Pozor na přetížené a praskající žárovičky
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 19.03.2011, 19:43 » |
|
Znamená to tedy, že 1f přístroj s eurozástrčkou (2,5A), který se běžně zapojuje do zásuvky s jističem B16, musí mít nutně v sobě pojistku, aby nedošlo k přetížení vidlice/šnůry ?
Tohle by měl řešit výrobce. Pokud na takový spotřebič dá výrobce prohlášení o shodě, jako uživatel bych očekával, že spotřebič má vlastní vestavěné jištění nebo je proveden tak, že je minimalizováno poškození při nějakém přetížení, používá se taková šňůra u spotřebiče, kde výrobce nepředpokládá větší pravděpodobnos t poškození šňůry,...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary

Chránič je chránič!
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 19.03.2011, 19:59 » |
|
Pokud by motor v zabrzděném stavu neodebíral více než oněch 16A, nebyla by další ochrana proti přetížení nutná (předpokládám, že ochrana proti zkratu je zajištěna tak, či tak).
TO: Hudec Já jsem neodpovídal, zda v tomto konkretním případě dojde k nějakému nebezpečnému stavu. Odpovídal jsem pouze na to, že je všeobecně zakázané zhotovovat redukce z 32A na 16A. 
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 19.03.2011, 20:20 » |
|
TO: Hudec Já jsem neodpovídal, zda v tomto konkretním případě dojde k nějakému nebezpečnému stavu. Odpovídal jsem pouze na to, že je všeobecně zakázané zhotovovat redukce z 32A na 16A.  O.K., snažil jsem se odpovědět k tomuto konkrétnímu příp., vy jste odpověděl obecnou platnou zásadou.
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 19.03.2011, 20:38 » |
|
Přileju trošku oleje do ohně. Není to zakázané, protože zakazovat (ukládat povinnosti) může pouze zákon. Je to proti selskému rozumu (což nás zajímat nemusí) a hlavně proti požadavkům výrobce. V případě vážného úrazu a následovného soudního sporu se právníci opřou o zákon 22/97, který sice nezakazuje použití přechodek, ale dává výrobcům právo určit, za jakých okolností je výrobek bezpečný. 
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 07.12.2020, 05:38 » |
|
Myslím, že za cca 10 let už ani ta pila neexistuje :-D
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|