|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 11.02.2019, 20:34 » |
|
Varianta 1
- rekonstrukce elektriky. Osobně nejsem úplně přesvědčený že vaše elektrika je úplně v pořádku, ale možná sepletu.
Varianta 2
- Vyměňte ženu za nějakou kterou nebude taková prkotina velmi obtěžovat
Na prodlužováky které jste zde popsal bych si dal moc velký pozor. Často jsou jen na proud cca 6 ampér a jak bojler, tak pračka jej budou přetěžovat. Dle mých zkušeností právě tyto prodlužováky jsou nejčastějším půvocem problémů s elektrikou, nebo bývají příčinou zahoření díky nízké kvalitě a tomu že lidé nechtějí číst co je na nich napsáno.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 11.02.2019, 20:38 » |
|
Oni si to možná přečtou, ale stejně tomu nerozumí.... Argument: vždyť to funguje!!
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
|
Admiva
Neverifikovaný uživatel @2

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 12.02.2019, 02:02 » |
|
Varianta 1 - rekonstrukce elektriky. Osobně nejsem úplně přesvědčený že vaše elektrika je úplně v pořádku, ale možná sepletu. Podle čeho tak usuzujete? Každopádně  za odpověď, byť je mi divné, že se taková maličkost neprodává? Napadlo mě, kdybych použil rozdvojku a do každé zásuvky strčil zvlášť zásuvku s vypínačem, zapojil kabely a vždy měl zaplou jen jednu, fungovalo by to? zásuvkou s vypínačem myslím něco takového: https://www.expert.cz/emos-p0027-zasuvka-s-vypinacem/
|
|
|
|
|
Radim Strycharski

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 12.02.2019, 08:52 » |
|
Každopádně  za odpověď, byť je mi divné, že se taková maličkost neprodává? Protože by se tahle maličkost, pokud by měla být bezpečná, musela prodávat za cenu, kterou cílový segment zákazníků neočekává. Pokud se přes tuhle zásuvku připojí pračka, tak se ta zásuvka spolehlivě rozteče, v horším případě se s ní rozteče i okolní prostor.
|
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 12.02.2019, 10:21 » |
|
V koupelně mám jednu zásuvku se samostatným jističem 16 A, k níž byl doposud připojen bojler. Potřeboval bych zde navíc zapojit pračku, ale oba spotřebiče mi jistič neutáhne. Řeším to (resp. žena) přehazováním kabelu, ale velmi jí to obtěžuje.
Jakým způsobem zapínáte ten boiler? Zapíná se automaticky na "noční" proud, anebo je zapnutý trvale?
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
|
Jan Franěk

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 12.02.2019, 11:24 » |
|
Podle čeho tak usuzujete?
Z praxe. Ale mohu se klidně plést, jak od začátku přiznávám. 1-instalace zásobníkového ohřívače vody (bojleru), má svá pravidla. Od blokace během VT po připojování k instalaci. I když řekněme že zapojení pomocí zásuvky není úplně vhodné, i když úplně zakázané není. To že není během VT blokován, znamená ztrátu většiny jeho ekonomických vlastností. Vlastně se chová jako zásobníkový průtokový ohřívač, když po každém odpuštění teplé vody dohřívá. 2-kde je bojler instalován? Jsou místa kde zásuvka nebude v souladu s předpisy. Dále by mě zajímalo zda je u něj připojené pospojení. 3- máte v koupelně použitý proudový chránič? Jaké rozvody tam máte? Ještě Al, nebo už Cu? 4-Proč si pořád trváte na nebezpečných výrobcích na které jsme vás už upozornili? Chcete degradovat 16A zásuvku na 10A a přitom takto využívané (přetěžované) zásuvky mají sami problém s řádnou životností Striedavo tam strkaju vidlicu z bojlera a pracky, tak pochybujem, ze by to bola spinana zasuvka. Asi klasika, kde nad vanou visi bojler a vedla stoji pracka, zasuvka v zone XY, IP 44 a viac ani nahodou.
Jo, toho bych se také obával  PS: je zajímavé že jste nezohledil vůbec variantu 2  vlastně ani variantu 1. Jen si trváte na svém nebezpečném řešení které mi stále nedává žádný smysl.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
|
Admiva

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 12.02.2019, 14:09 » |
|
a upozornění. Jakým způsobem zapínáte ten boiler? Zapíná se automaticky na "noční" proud, anebo je zapnutý trvale?
Zapíná se trvale. 2-kde je bojler instalován? Jsou místa kde zásuvka nebude v souladu s předpisy. Dále by mě zajímalo zda je u něj připojené pospojení. 3- máte v koupelně použitý proudový chránič? Jaké rozvody tam máte? Ještě Al, nebo už Cu? Jsa naprostý amatér vzdělání humanitního nedovedu odpovědět. Posílám fotky, ale nevím zda v něčem pomohou.    4-Proč si pořád trváte na nebezpečných výrobcích na které jsme vás už upozornili? Chcete degradovat 16A zásuvku na 10A a přitom takto využívané (přetěžované) zásuvky mají sami problém s řádnou životností
Díky, tento nápad tedy zavrhuji. Protože by se tahle maličkost, pokud by měla být bezpečná, musela prodávat za cenu, kterou cílový segment zákazníků neočekává. Pokud se přes tuhle zásuvku připojí pračka, tak se ta zásuvka spolehlivě rozteče, v horším případě se s ní rozteče i okolní prostor.
Díky. PS: je zajímavé že jste nezohledil vůbec variantu 2 Odpusťte, ale jak vás vůbec napadlo, že by výměna manželky pomohla? I kdyby nové ženě tato skutečnost nevadila (přičemž zkušenosti mých bližních nasvědčují spíše opak), vyskytla by se řada dalších neřešitelných problémů... ne, ne, to by bylo z louže pod okap. -- Jak jsem pročetl rady, skoro to vypadá, že situace nemá řešení, resp. ne takové, které bych očekával - tzn. zakoupení rozdvojky s přepínačem, který určí, do které zásuvky půjde proud. Jaké řešení byste mi tedy doporučili jako nejvhodnější?
|
|
|
|
|
Admiva

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 12.02.2019, 16:21 » |
|
Foto celej kupelne by bolo zaujimavejsie, kvoli polohe zasuvky vzhladom na vanu / sprchovy kut. Zasílám:  Ked sa vypne chranic, vypne to aj tu zasuvku "pracka" ? Ne, při vypnutí chrániče zůstala pojistka zaplá.
|
|
|
|
Jan Franěk

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 12.02.2019, 19:07 » |
|
Osobně bych si zachoval současný stav, protože zde jde o jasný problém už v návrhu řešení. Tedy nespolupráci dvou různých profesí, či špatná komunikace investora se svými požadavky na tyto profese. Jak jinak si vysvětlit že bojler je vidlicí zapojován do zásuvky na pračku. Na začátku se nemyslelo a ušetřilo pár korun, teď musíte holt přehazovat vidlice v zásuvce. Jedinou cestou by ještě mohla být obhlídka odborníka na místě, který by možná dokázal dle místních podmínek nějaké jiné řešení navrhnout. předpokládám ale že bez sekání to nebude  Navíc mi to připadá jako rekonstrukce koupelny našimi bratry z Ukrajiny, kdy pro ně není nic problém a všemu rozumí. Pak to končívá podobně, často i hůře. Po stavební stránce většinou OK, ale elektro, voda i odpady brzo ukáží že takhle se to nedělá  Bohužel to už bývá pozdě Odpusťte, ale jak vás vůbec napadlo, že by výměna manželky pomohla?.............. ..... ne, ne, to by bylo z louže pod okap.
Jo, souhlas. To bylo jen takové přátelské pošťouchnutí v reakci na infroamci že to vaší manželce vadí. Nebylo to míněno ani vážně, ani zle. Doufám že se to vaší manželky nedotklo 
|
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 12.02.2019, 19:30 » |
|
Jedinou cestou by ještě mohla být obhlídka odborníka na místě, který by možná dokázal dle místních podmínek nějaké jiné řešení navrhnout.
To je správná cesta, protože odborník potřebuje odpověď na některé otázky, které nejste schopen odpovědět. A možná najde nenáročné řešení, které se vám bude líbit. A bude to jak funkční, tak i bezpečné. Udělejte průzkum ve vašem okolí, určitě najdete firmy elektro a najdete někoho ochotného se s problémem zabývat. Zde již několik návrhu padlo a dále se to bude dostávat jen na akademickou diskusi.
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
|