Tonda Vrtal
|
 |
« kdy: 12.01.2016, 14:05 » |
|
V panelovém bytě mám pět 16A okruhů s PEN provedením a potřebuji zapojit 6,5 kW varnou desku a 2,5 kW troubu. Varná deska má L1, L2, N a PE výstup, trouba je na jednu fázi. Je nějak možné napojit varnou desku na fáze z různých bytových okruhů?Propojil jsem všechny N a PE výstupy z obou spotřebičů a připojil je k PEN z jednoho bytového okruhu. L1, L2 varné desky a fázi trouby jsem potom připojil k fázím ze třech nezávislých okruhů. Po zapojení pojistek fungovala ale pouze trouba, která byla fází i PEN připojena ke stejnému okruhu, varná deska nefungovala (jedná se o moderní desku s dotykovou regulací http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/10222821/). Jiné kombinace zapojení jsem radějio nezkoušel. Varná deska umožňuje jak zapojení do 3f, tak na 1f. Po připojení do jednoho okruhu bez problému funguje (avšak předpokládám, že jistič neutáhne plný výkon).
|
|
|
|
Jiří Novotný- Stryker
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 12.01.2016, 16:32 » |
|
V panelovém bytě mám pět 16A okruhů s PEN provedením a potřebuji zapojit 6,5 kW varnou desku a 2,5 kW troubu. Varná deska má L1, L2, N a PE výstup, trouba je na jednu fázi. Je nějak možné napojit varnou desku na fáze z různých bytových okruhů?Propojil jsem všechny N a PE výstupy z obou spotřebičů a připojil je k PEN z jednoho bytového okruhu. L1, L2 varné desky a fázi trouby jsem potom připojil k fázím ze třech nezávislých okruhů. Po zapojení pojistek fungovala ale pouze trouba, která byla fází i PEN připojena ke stejnému okruhu, varná deska nefungovala (jedná se o moderní desku s dotykovou regulací http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/10222821/). Jiné kombinace zapojení jsem radějio nezkoušel. Varná deska umožňuje jak zapojení do 3f, tak na 1f. Po připojení do jednoho okruhu bez problému funguje (avšak předpokládám, že jistič neutáhne plný výkon). Když pominu to, že se velice těžkopádně technicky vyjadřujete a jde vidět, že jste elektrem nepolíben, tak vás vyzývám, zanechte svého jednání, pud sebezáchovy, váš, tak jak i té varné desky by měl převládnout nad Vašimi kutilskými choutkami. Je to samozřejmě blbě, proč, tak nad tím nepřemýšlejte. Ke spotřebiči jak jednomu tak druhému natáhněte samostatné kabely, CYKY-J 5x2,5 (var. deska) a CYKY-J 3x2,5 (trouba), zbytek nechť připojí kvalifikovaný elektrikář. Hodně zdaru při vaření a spousty hezkých chvil s rodinou 
|
|
|
|
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 12.01.2016, 23:23 » |
|
..., ale bude to zatracene drahe pri instalaci a pak na fakture od dodavatele elektriny a jinak pro Vas uplne zbytecne.
Co je to zatracene drahe? To je nesmysl. Bud chci indukcni desku, tedy s tim souvisi nejake investice. Nebo je me jednona cem varim a netouzim po indukci. Takze resitelne je vse, jen to stoji penize. Ale pod pojmem zatracene drahe si predstavuji neco uplne jineho.
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 12.01.2016, 23:34 » |
|
Odpověď je jednoduchá NELZE! Dvoufázové i třífázové spotřebiče musí být jištěny spřaženým jističem vypínající všechny póly společně a najednou. Tak o čem je diskuze? 
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 13.01.2016, 06:29 » |
|
Autorovi dotazu doporučím, ať do elektroinstala ce nezasahuje. Za prvé je to VTZ a pokud nemá patřičnou kvalifikaci (a z dotazu vyplývá, že nemá), tak do ní zasahovat nesmí. Za druhé si s největší pravděpodobnos tí zařízení zničí. A za třetí je vysoká pravděpodobnos t, že ublíží sobě nebo někomu z rodiny.
Pozvěte kvalifikovanéh o elektrikáře nebo ještě lépe rev. technika, ať zjistí situaci a provede patřičná měření a ten poté rozhodne, co je třeba udělat, aby bylo možno sporák bezpečně připojit.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Maroš Klein

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 13.01.2016, 07:29 » |
|
Odpověď je jednoduchá NELZE! Dvoufázové i třífázové spotřebiče musí být jištěny spřaženým jističem vypínající všechny póly společně a najednou. Tak o čem je diskuze?  Prečo nie sú poistky dovolené?
|
|
|
|
Michal Řepecký

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 13.01.2016, 14:38 » |
|
Co je to zatracene drahe? To je nesmysl.
Dle mne: Pokid cena za upravu pripojky aspon dvojnasobne prevysi cenu spotrebice. Pan na tom pak prakticky nic neusetri. Jen honto stalo penize navic. Nam to muze byt pochoipitelne jedno. Jen si mel tazatel pred nakupem overit moznost pripojeni.
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 13.01.2016, 16:01 » |
|
To Maroš Klein: Pojistky jsou povolené, ale tazatel píše o pojistkách, pak o jističi. Vyberte si pak, co je tak správně. No ještě jsem se nesetkal v paneláku s pojistkami, jen rozvaděče typu PL a tam jsou jističe. Na Slovensku to může být jiné...
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 14.01.2016, 07:29 » |
|
V panelákách jsem se s pojistkami též nesetkal, ovšem v činžácích z 50. let bývaly a dokonce na ně existovala bakelitová skříňka pro dvě nebo tři pojistky E27, kterou bych si dovolil nazvat předchůdkyní PL-ky
P.S. Tazatel se již neozývá, tak jsme mu to možná rozmluvili, nebo si řekl, že vymyslel něco geniálního a my mu nerozumíme a nepřejeme mu, jak ušetří.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 16.01.2016, 18:24 » |
|
Co je to zatracene drahe? To je nesmysl. Bud chci indukcni desku, tedy s tim souvisi nejake investice. Nebo je me jednona cem varim a netouzim po indukci.
Tonda Vrtal si ale indukční desku nekoupil.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 16.01.2016, 18:40 » |
|
Tonda Vrtal si ale indukční desku nekoupil.
Aha sklokeramickou ... ve finále je to jedno.
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 16.01.2016, 19:49 » |
|
........ ve finále je to jedno.
Přesně tak. Buď vyberu spotřebič který mohu doma připojit, nebo musím počítat s nutnými úpravami instalace, v horším případě s omezením provozu sklokeramické desky. Ale v obou případech je zapotřebí spolupráce s elektrikářem (nevím zdali by laik poznal správně možnosti jeho instalace). Jak při návrhu/výběru řešení, tak k vlastnímu připojení varné desky a to už vůbec nemluvím o případu potřeby změn v instalaci. Každá jiná cesta je špatná pro svoji nebezpečnost, nebo problematičnos t a dle platné legislativy navíc nezákonná. 
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 18.01.2016, 17:18 » |
|
Aha sklokeramickou ... ve finále je to jedno.
To bych neřekl, indukce a sklokeramika mají jinou křivku odběru.
|
|
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 18.01.2016, 22:13 » |
|
Ale nemeni to nic na tom, ze je potreba jisteni B16A/3f nebo B32A/1f BTW: Nekde jsem videl ze se ke sporaku vedou tri faze jistene B16A/3f - z toho sporak vyuzil faze dve a trouba byla na fazi treti. Nikdy jsem to tak nezapojoval. Bylo to v navodu u sestavy trouba + indukcni deska jednoho vyrobce. Navod vyrobce je vyse nez norma... Ale presto. Je mozne toto zapojeni?
Tady se o tomhle debatilo: http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,31815.0.htmla možná i ještě v nějakých vláknech
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|