Ač se to muže jevit podezřele, každý z nás umí něco líp, něco hůř. Pokud vezmu za příklad HH, pak asi jeho normové DNA nebudou jiné normy, než ČSN 34 1390 soubor ČSN EN 62 305. A samozřejmě JK také.
A co ty? Řekl bys, že nějakou ČSN znáš zpaměti?
MM položil otázku k zamyšlení.
ad.1 Člověk se stává tím, na co se dívá, kým se obklopuje a čím se zabývá
ad.2 Elektrotechnik
a má spoustu "předmětů", komnat a odvětví a proto i množství norem
ad.2 Když jsem byl ve funkci mistra servisu na velké válcovně, tak jsem vystačil s 343100
ad.3 Jako projektant v době bez digitalizace jsem měl k disposici všechny normy a manuály
ad.4 V roce 1983 zkoušky na RT na tehdejším IBP a najednou desítky ČSN a 1600 otázek
......
ad.10 25 roků v důchodu a v knihovně je stále elektrotechnic
ká literatura a spousta norem. Ale přibyla obrovská knihovna v počítačích a ve vyhledavačích. Prostě celý život se učíme a důležité je a bude, kde najit další informace
A tak by šlo pokračovat jak se v životě elektrikáře mění předměty jeho profese a podnikání, tak se i mění potřebné soubory zákonů, nařízení a norem. A proto některé normy známe podrobně a máme k nim i vlastní "manuály" a některé jen okrajově. A až přijde ta správná chvíle na příklad při projektování, anebo při revizní činosti, potřebujeme se "doškolit" a seznámit více s problematikou.
A znalost ČSN z paměti?
Zase v době funkce zkušebního technika strojů ČSN 34 1630/1966, 33 2200/1985, 60204/2006
a revizního technika 34 3800/1967 a 33 1500/1991
Elektrotechnik, projektant i revizní technik elektro bez nejaké "normy", etalonu nemůže navrhovat a posuzovat elektrickíé zařízení ve shodě s tímto normativem. Proto jdsou normy nedílnou současti elektrotechnic
ké kvalifikace a života elektrotechnik
a.