Sym03
|
 |
« kdy: 27.03.2021, 20:52 » |
|
V koupelně mám klasický vypínač z kterého je veden kabel do prvního světla a z něj do druhého. Rád bych tímto vypínačem ovládal světla nezávisle, případně jej vyměnil za tlačítko. Hledal jsem různé bezdrátové moduly, kdy bych dal vysílač za vypínač a přijímač ke světlům. Např. nějakým dvoj-stiskem pak sepnul obě světla nebo jen jedno. Samozřejmě asi nejjednodušší je protáhnout druhý kabel a dát dvojvypinac, ale nechci sekat ve zdi. Na stropě mám sádrokarton, takže přijímač bych vložil nad něj.
|
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 28.03.2021, 16:21 » |
|
Doufám, že to není AC chránič. V takto upraveném obvodu by vám moc nechránil.
JJ, nejsnadnější cesta bastlem "uspat" AC chránič tak, aby nefungoval. Běžně k tomu využívám bezdrátových produktů. Jeden pod vypínač (nebo přímo bezdrátový vypínač) a pak ke každému světlu reléový modul, nebo stmívač. Podle potřeby. Je to čistější a lepší, jen dražší cesta. V nabídce je dostatek produktů různých výrobců. Tím myslím ty kvalitní a ne BAU krumply
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 30.03.2021, 12:08 » |
|
Nevypadl, byl vypadnut zdejším robotem! A opravit to po určitém čase už nejde.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 30.03.2021, 12:15 » |
|
Chránič je samozřejmě běžný, ABB F204A, 40A/0.03A,
Je to chránič typu A (tedy nikoliv AC). Ten půlvlnu vypnout musí. A to od 10 do 42 mA, takže vám reagoval správně. Sinusoidu musí vypnout mezi 15 a 30 mA.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 30.03.2021, 12:37 » |
|
Ten váš způsob ovládání dvou světel po jednom vodiči není až tak nic nebezpečného. Když rozsvítíte obě žárovky, tak se stejnosměrná složka v rozvodu odstraní - zatížené jsou obě půlvlny, při provozu jen jedné žárovky tam nějaká stejnosměrná složka je, ale mizivá, příkon úsporek je malý, pokud přes chránič jde více okruhů, tak jak píšete, tak se malá stejnosměrná složka přebije střídavým odběrem na ostatních obvodech.
Problémy typu zablokování chrániče stejnosměrným proudem (uspání) způsobují takové spotřebiče jako např. fény, kdy při provozu "na poloviční výkon" jde topné tělísko s příkonem kolem 1000W přes diodu. Tam se jedná o proud v řádu několika Amper, v případě úsporek je proud asi stokrát menší. Toto zapojení by fungovalo i s obyčejnými žárovkami, pouze by svítily slaběji a jas vlákna by se viditelně třepal - bylo by vidět chybějící půlvlny. Je třeba používat úsporky, které jsou nestmívatelné a obsahují elektronický zdroj se zpětnou vazbou, ty si výkon upraví podle síťového napětí a poradí si i s touto variantou napájení. LED žárovky typu Filament vám tam fungovat nebudou.
P.S. V 80. létech se dodával dokonce oficielně vyráběný dvojvypínač (nejstarší provedení velkoplošných vypínačů) se spořící funkcí, kdy přes jednu klapku bylo osvětlení zapojené také přes diodu. Oblíbené to moc nebylo, protože se světlo třepalo, jak jsem již napsal před chvílí. Už jsem ho mnoho let nikde zapojený neviděl.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|