Zeck
|
 |
« kdy: 13.09.2010, 15:48 » |
|
Odpoved k teme: AKo správne zapojit svietidlo s s barvami vodicov čierna, modrá, žltozelená? Konečne som sa dostal k tomu a dufam ze spravne som zapojil svetlo. Elektrikar mi v krabicke poskrucal kable a zaizoloval paskou, ja som to radsej vymenil za vencek a urobil to nanovo, vsetky skrutky som dotiahol na max, vodiče okolo skrutiek su ohnute do tvaru O, aby ich hlavička skrutky lepsie pritiahla. Chcel by som Vas poprosit o kontrolu, ci uz to mozem nechat tak. Ak by ste potrebovali este nejake info, pokojne sa pytajte.
|
|
|
|
tatahub
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 13.09.2010, 17:35 » |
|
Vyměnte elektrikáře,příště nedávejte "drátky do O" nýbrž rovně ve směru dotahování, přicházíte tak o přítlačný efekt "KŘIVĚ DOTAŽENÉHO ŠROUBU"
|
|
|
|
|
|
Zeck
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 13.09.2010, 19:28 » |
|
co je tam zle? jedina vec, akurat ze som urobil ocka na vodičoch pod skrutkami, ale tie ocka su take nedotiahnute, takze efekt "krivo dotaiahnuteho srobu" funguje. kazdopadne lepsie, ako to bolo predtym. a toho elektrikara, ktory to robil by som najradsej nevidel...  siet je tnc, tie kable, ktore tam trcia su nezapojene, potom som ich odstrihol a zaizoloval.
|
|
|
|
Prudky Lubos
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 13.09.2010, 19:39 » |
|
můžete mě vysvětli co uděláte s modrým vodičem na třetí fotce??
|
|
|
|
Zeck
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 13.09.2010, 19:42 » |
|
můžete mě vysvětli co uděláte s modrým vodičem na třetí fotce?
odstrihol som ho a zaizoloval, nie je zapojeny ani v krabicke, tak co s nim.
|
|
|
|
Zeck
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 13.09.2010, 20:21 » |
|
nevím co tím váš elektrikář chtěl říci jsou tam blbě barvy, ale patrně jsou to dráty od vypínače, ten modrej má jí samozrejmě na světlo, krabička je asi pod světlem
modry nema ist nikam, lebo ide o siet tnc, je nezapojeny. 
|
|
|
|
Zeck
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 13.09.2010, 20:38 » |
|
tie kable su trojzilove iba v danej miestnosti, pretoze prave take som mal k dispozicii, tak take sa nainstalovali. vsade inde mam dvojzilove hlinikove kable. ak by som chcel tns, musel by som rozrypat cely dom. nechajte to tak, dakujem. 
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 13.09.2010, 20:42 » |
|
nechajte to tak, dakujem.  Ale vy to tak nenechte. Jestli si z nás neutahujete (no, trošku mám ten dojem) a opravdu to dělal elektrikář, nechte ho to předělat. Je to paskvil. Doufám, že jste mu za to nezaplatil.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Zeck
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 13.09.2010, 20:45 » |
|
Ale vy to tak nenechte. Jestli si z nás neutahujete (no, trošku mám ten dojem) a opravdu to dělal elektrikář, nechte ho to předělat. Je to paskvil. Doufám, že jste mu za to nezaplatil.
ano, robil to pred rokom elektrikar na dochodku, myslim ze peniaze ziadne nepytal, pretoze islo iba o zapojenie toho svetla.
|
|
|
|
Zeck
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 13.09.2010, 20:52 » |
|
ten váš elektrikář asi nebyl uplně při smyslech, celá ta rekonstruovaná místnost měmla být udělána TNS a to pospojení by jste udělali na přívodu do oné místnosti, do budoucna určitě bude chtít dělat rekonstrukci i dalších místností
ono to je tazko, ja by som urobil tns v celom dome aj hned, ale kto to zaplati? 
|
|
|
|
Přemek Koch

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 13.09.2010, 21:45 » |
|
pospojování se prování v rozvodnici pokud máte třížilový kabel, to už se dělalo v 70letech(to by jste potom rozdělával všechny krabice při přechodu na TNS?)
Nechci tady rozdmýchávat negativní emoce, souhlasím s tím, že se jedná o fušeřinu. Nicméně bych se rád dozvěděl, jelikož to nevím a není mi to jasné, jak to tedy udělat správně. Pokud pominu ten kabel k vypínači s žílami Č+M+ZŽ (jak jinak si vysvětlit spojení "modrého" s "černým" v oné krabici), což mi je tedy proti srsti a sám bych takový kabel nepoužil, i když v těchto případech norma povoluje použití modrého vodiče na "spínanou" fázi ( ? i v TNC ?), nemám zcela jasno, jak naložit s těmi, v TNC nezapojenými modrými (""""středními"""") vodiči. Pokud vyjdu ze situace, která se zde řeší, byly použity třížilové kabely v instalaci TNC - a to tak, že takovýto napájecí kabel tohoto okruhu nevede až do rozvodnice, ale jen do nějaké nejbližší krabice např. někde na chodbě. Je tedy správné pokračovat od této krabice "na chodbě" k zde řešenému obvodu v topologii TNS s tím, že nedodržím pravidlo uzemnění bodu rozdělení PEN, nebo je správnější použitý postup, a to zachování topologie TNC - tudíž nezapojení modrého vodiče ? Pak se ještě nabízí dle mě zcela chybná a zavádějící varianta spojení všech "modrých" v řešeném obvodu, ale nezapojení "modrého" v krabici na chodbě - zde mi je ale jasné, že toto je naprosto špatně. Jak říkám, nechci prudit, ale zajímá mě to. Jinak z toho, co se zde na fóru dozvídám dostávám pomalu pocit, že jakýkoliv zásah v TNC rozvodu, aby byl udělán zcela správně, je o kompletní rekonstrukci na TNS (samozřejmě u těch typických bytových rozvodů). Chvála bohu, že do toho nedělám a vůbec vám tedy ty opravy panelákových bytů a starých barabizen nezávidím.
|
|
|
|
tatahub
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 13.09.2010, 21:54 » |
|
modrý coby fáze nejde 514.3.Z4 Česká republika Užití modrého vodiče pro jiné účely než je nulový vodič nebo střední vodič není dovoleno.
|
|
|
|
Přemek Koch

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 13.09.2010, 22:05 » |
|
modrý coby fáze nejde 514.3.Z4 Česká republika Užití modrého vodiče pro jiné účely než je nulový vodič nebo střední vodič není dovoleno.
No nevím, snad se mě tu někdo zastane - v některém vlákně zde na fóru se to řešilo a právě tam jsem se o této možnosti použití dozvěděl. Bohužel to těď již nemohu najít. Pokud je to tedy kravina, vypouštím tuto "poučku" z hlavy - bral jsem to spíš jako kuriozitku, jak jsem psal, sám bych to tak neudělal.... Každopádně bych se rád vrátil k jádru mého dotazu.
|
|
|
|
tatahub
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 13.09.2010, 22:18 » |
|
Plně souhlasím, TN-C má jednu výhodu,když se PEN přerušil hned něco přestalo fungovat,většina paneláků je tak dělaná, a že by každý den shořel byt, či by někdo přišel k úrazu se asi říci nedá,samozřejmě občas vypálená krabice,nicméně to je maličkost spravit proti celé rekonstrukci el. v bytě.
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 13.09.2010, 22:26 » |
|
Při různých částečných polorekonstruk cích bych doporučoval dělat nové části instalace v TN-S, s tím, že že se v místě napojení na starou instalaci (např. v rozvodnici) vodiče PE a N oba připojí na PEN. Po dokončení rekonstrukce bude samozřejmě celá instalace TN-S, jde tedy jen o nějaké přechodné období. Normy tyto případy přímo neřeší, není určen žádný "správný" postup. Nicméně je jistě jednodušší udělat novou část instalace TN-S, do již rekonstruované instalace není potom nutné zasahovat, pouze se přepojí přívod. Nepoužít modrý vodič v třížilovém kabelu a násilně používat zeleno/žlutý vodič jako PEN (například u zásuvek 230V) mě osobně připadá mírně řečeno nelogické, nenapadá mě k tomu žádný rozumný důvod. Nicméně někteří kolegové to vidí jinak a jak bylo řečeno, žádný správný postup při těchto poměrně častých případech není normami ČSN určen.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
Přemek Koch

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 13.09.2010, 22:27 » |
|
Plně souhlasím, TN-C má jednu výhodu,když se PEN přerušil hned něco přestalo fungovat,většina paneláků je tak dělaná, a že by každý den shořel byt, či by někdo přišel k úrazu se asi říci nedá,samozřejmě občas vypálená krabice,nicméně to je maličkost spravit proti celé rekonstrukci el. v bytě.
Omlouvám se, pokud jsem to napsal nesrozumitelně, ale pravděpodobně jste mne špatně pochopil (nebo já teď nechápů vaši reakci). 1. Já vůbec netvrdím. že má TNC nějakou výhodu, spíš mi připadá jako nevýhoda. Když se přerušil PEN, tak ano, hned něco přestalo fungovat, ale zároveň i spotřebiče I třídy začaly probíjet. 2. Právě že mi to jako maličkost nepřipadá - spíš mám pocit, že právě jediné správné jakékoliv řešení při odstraňování závady v TNC je rekonstrukce na TNS.
|
|
|
|