oliveta
|
 |
« kdy: 22.01.2008, 15:18 » |
|
Hledam radu ohledne zapojeni lustru v kuchyni.
Ze stropu vykukuji tri kabely - zeleny, cerny a hnedy. Bohuzel po modrem kabelu se slehla zem. Proud je v cernem a hnedem kabelu. V pripade ze je zapojim do svitidla hnedy na hnedy a cerny na modry kabel, lustr nesviti, ackoliv proud je v objimce i ve stredni casti. Mohl by mi nekdo poradit, co vyzkouset?
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 22.01.2008, 16:11 » |
|
Ze stropu vykukuje zřejmě postarší elektroinstala ce. Ten zeleno/žlutý je PEN - připojit na modrý u lustru. Hnědý vodič je vypínač č. 1, černý vypínač č. 2. Mrkněte do vypínače, odchází z něj právě tyto dva vodiče, je to kvůli možnosti spínání po skupinách (dvojvypínač). Možná máte jedoduchý vypínač, pak jsou oba vodiče pod stejným šroubkem. Pokud máte lustr s jednou žárovkou, zapojte zeleno/žlutý/černý. Pokud jich máte víc, můžete je zapojit do svou skupin (dvojvypínač). Pokud vám z lutru čouhá zeleno/žlutý (nemusí), připojte ho společně s modrou. Před experimenty doporučuju vypnout jistič, pád ze židle po zásahu bývá nepříjemný. Ještě mě napadá, v kuchyni většinou takové zapojení nebývá, spíš v obýváku ...
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
oliveta
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 22.01.2008, 16:33 » |
|
 za odpoved. Mam lustr ze ktereho vede modry a hnedy kabel. Vyzkousim tedy zapojeni (zeleny-modry) a (hnedy-hnedy nebo cerny). Zkouseckou jsem vsak zjistila, ze v zelenem kabelu neni zadny proud, ma to tedy vubec smysl?
|
|
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 22.01.2008, 16:45 » |
|
 za odpoved. Mam lustr ze ktereho vede modry a hnedy kabel. Vyzkousim tedy zapojeni (zeleny-modry) a (hnedy-hnedy nebo cerny). Zkouseckou jsem vsak zjistila, ze v zelenem kabelu neni zadny proud, ma to tedy vubec smysl? zeleno/žlutý je v rozvaděči spojen se zemí, proto tam žádný "proud" nenaměříte. Taky se mu říká "nulák", protože je tam prostě nula voltů proti zemi. Nechci být zvědavý, ale trošku technicky zdatný manžel/přítel/soused by po ruce nebyl? Chlapi rádi předvádí svojí šikovnost před slabším pohlavím, ne? 
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
oliveta
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 22.01.2008, 17:02 » |
|
 za odpovedi. Na zapojeni si troufam docela dobre sama, vetsi cast muzu ma stejne o elektrine asi takove znalosti jako mam ja. Jsem zvedava zda to bude fungovat, vcera jsem to totiz zkousela zapojit vsemi moznymi zpusoby a porad to nesvitilo. Ted docela doufam, ze jsem tu jednu spravnou prece jenom vynechala...
|
|
|
|
|
Martin15645
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 24.01.2008, 14:34 » |
|
V pripade ze je zapojim do svitidla hnedy na hnedy a cerny na modry kabel, lustr nesviti, ackoliv proud je v objimce i ve stredni casti.
Zkouseckou jsem vsak zjistila, ze v zelenem kabelu neni zadny proud, ma to tedy vubec smysl?
Na zapojeni si troufam docela dobre sama, vetsi cast muzu ma stejne o elektrine asi takove znalosti jako mam ja.
Pri vsi ucte s takovymi znalostmi radeji vyckejte prijezdu elektrikare a rovnou ve dverich mu sdelte, kde vsude jste realizovala podobne pokusy, at to vezme najednou.
|
|
|
|
|
Edita
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 30.03.2008, 11:59 » |
|
potrebujem zapojiť luster, ktorý má označenie drôtov L, N a koliesko so zvislou čiarou a 3 horizontálnymi čiarami. Zo stropu trčia 3 drôty, želeno- žltý a 2 hnedočierne. Starý luster bol zapojený: biely - zelenožltý hnedočierny - tm. zelený hnedočierny - žltý Prosím poraďte. Ďakujem.
|
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 30.03.2008, 12:04 » |
|
to Edita: Byl starý lustr ovládán dvojvypínačem, t.j. šly žárovky rozsvícet po částech ?
|
|
|
|
Edita
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 30.03.2008, 12:25 » |
|
Starý luster sa dal zasietiť dvojvypínačom. .
|
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 30.03.2008, 12:35 » |
|
to Edita: Nový lustr je podle toho co píšete jednookruhový, tudíž jeho zapojení by mělo být následující: zeleno/žlutý vodič vycházející ze stropu se propojí na šroubek se značkou uzemění ( kroužek se svislou a třemi postupně se zkracujícími vodorovnými čárkami ) a na svorku označenou N a kterýkoliv ze dvou zbylých vodičů na svorku L. Zbylý vodič vycházející ze stropu se zaizoluje. Ve vypínači vám bude fungovat pouze jedna klapka, bylo by ho dobré vyměnit za jednoduchý a zbylý vodič též zaizolovat. Pokud nemáte nějaké zkušenosti s elektroinstala cemi, nechte toto udělat elektrikáře. Při všech pracech by měl být vypnut jistič na okruh světel, pokud si nejste jisti, který to je, vypněte hlavní jistič u elektroměru.
|
|
|
|
edita
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 30.03.2008, 13:58 » |
|
Pán Václav, zapojila som drôty podľa vášho návodu, ale luster nesvieti. Neviem, kde robím chybu. I tak vám ´dakujem za ochotu. Dovi.
|
|
|
|
Petr Kostacký
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 30.03.2008, 20:23 » |
|
že by závada na lustru nebo žárovce? ne, vážně. Pokud jste to zapojila jak vám kolega Václav poradil, mělo by to fungovat. Je možné, že se ulomil nějaký vodič ve vypínači nebo u stropu.
|
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 30.03.2008, 20:58 » |
|
to Edita: Nebyl jsem nějakou dobu u počítače, takže vám poradím alespoň dodatečně. Připojte druhý černý drát, ten co zbývá (ten dosud připojený je třeba opět zaizolovat) a pokud to nebude fungovat, tak raději pozvěte elektrikáře, může se stát vše možné, včetně přerušení zeleno/žlutého vodiče někde v krabičce a lustr bude probíjet, ale nebude svítit. Mějte stále na paměti, že elektřina je dobrý sluha, ale zlý pán. Ještě mi napadá otázka, zda starý lustr svítil alespoň zčásti ?
|
|
|
|
mrzzo
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 19.09.2008, 09:18 » |
|
mam taky mensi problem a neviem si rady zapajal som lustre v kuchiny (funguje) v obyvacke(fungoval do vcera) v detskej izbe (nefunguje vobec)
v obyvacke je dvojvypinac zapojenie bolo
LUSTER KABLE 2 hnede spojene v cokoladke- na hnedy 2 hnede spojene v cokoladke- na cierny 4 modre spojene v cokoladke +premostene na nulak na nulak
svetlo fungovalo ako malo
a tu je ten problem v detskej izbe som to robil tak isto a svetlo nechcelo svietit predtym tam bol klasicky jednovypinac ja som ho vymenil za dvojvypinac neslo mi do hlavy preco to nefunguje tak som kaslal na to zapojil tam stare svetlo a nechal to tak ...... po cas mi to ale nedalo tak som skusil zpojit luster co bol v detskej do obyvacky a ten z obyvacky do detskej na moje prekvapenie ani jeden nefungoval. chcel som ich vymenit zasa ako boli aby aspon v obyvacke bolo svetlo a ten luster co tam bol teraz tiez nesvieti a nechapem preco??? zapojil som to tak isto ako predtym a nic moze mi niekto poradit co robim zle mam podozrenie ze som musel v tom lustri nieco odpalit ale neviem co a hlavne ako a preco .....
|
|
|
|