Richard Daněk
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 16.09.2006, 09:09 » |
|
Dnes mam jit vymenit ke zname lustr.. Vcera jsem odpojil ten stary a zjistil jsem, ze ze stropu vedou 2 hlinikove draty oba v hnede barve. Svetlo ma oznaceny zapojeni co kam ale ja nevim ktery z tech dvou hnedych je vlastne co  Otazka tedy zni, kdyz to tipnu a zapojim obracene muze se neco stat, nebo se jen svetlo nezapne?
|
|
|
|
|
Hynek Bureš
OSVČ

projektant elektro nn, vn, slaboproudy
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 16.09.2006, 10:32 » |
|
Záleží jestli v jaké třídě izolace je ten lustr. Je-li ve třídě II, pak v případě, že se připojení provede řemeslně správně, není co pokazit (řemeslně správně se rozumí ve smyslu správného odizolování vodičů, nepoškození izolace, neporušení vodičů, správně vložení vodičů do svorek a jejich správné dotažení...). Je-li lustr ve třídě I, pak je nutno v první řadě zjistit, který z přívodních vodičů je fázový. Jelikož přívodní vedení je zřejmě v soustavě TN-C a je provedeno "amatérsky", tj. při instalaci nebylo dodrženo berevné značení dle ČSN 33 0165 resp. 34 0165, je nutné nejprve identifikovat který z vodičů je fázový a který PEN (běžnou zkoušečkou). Vodič PEN se v tom případě zapojí nejprve na kostru svítidla a odtud do pracovní svorky N na svítidle. Pokud dojde k záměně nebo nepřipojení kostry, může dojít k ohrožení Vašeho života, života majitelky bytu resp. jiné osoby při doteku lustru, pomineme-li např. nebezpečí požáru nebo jiných materiálních škod při neodborné instalaci. Doufám že jsem vás tímto dostatečně odradil, abyste pak v případě neúspěšné montáže řekl, že jsme vám "špatně poradili". Zbývá tedy jen upozornit na respektování vyhl. 50/1978Sb., dodržení ČSN EN 50110 a souvisejících ne smyslu odpovídající odbornosti, zajištění pracoviště a využívání pracovních a ochranných pomůcek.
|
Jednoduchá zadání mívají často komplikovaná řešení. Jednoduchá se zdají být jen proto, že komplikace si žádný zadavatel nechce připustit. Řečeno česky: vyřeš to jednoduše norma nenorma, hlavně ať je to skoro zadarmo.
|
|
|
|
Richard Daněk
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 16.09.2006, 10:45 » |
|
Jedna se o celokovove stropni 3bodove halogeni svitidlo. Typ Massive JDR-C 240V 50W
|
|
|
|
Jiří Fuksa
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 16.09.2006, 15:07 » |
|
To: Daněk Rádi vám poradíme. Překvapuje mně však, že jako odborník na provádění instalací dodavatelským způsobem tj. pro jiný právní subjekt s předepsaným vzděláním minimálně dle § 8 vyhl. 50/1978 Sb. neuvedete základní technické údaje, které je k radě třeba. a) druh sítě v objektu, kde budete lustr měnit b) třídu ochrany předmětu, který budete instalovat (to, že je celokovové ještě neurčuje jeho třídu).
|
|
|
|
Richard Daněk
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 16.09.2006, 15:16 » |
|
Samozřejmě nejsem osoba vlastnící patřičné oprávnění pro tyto úkony. Jedná se o naprvní pohled jednoduchý kutilský úkon. Bohužel parametry tamní el. sítě nevím. Svitidlo ma uzemění do místa kde je přišroubováno ke stropu. Na internetu bohužel tohoto produktu není žádná specifikace a nemám ho doma.
|
|
|
|
Milan Karvánek
ČESKÝ ELEKTRIKÁŘ

RT E2A
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 16.09.2006, 16:34 » |
|
TO: Daněk > pan Fuksa vás jen tak škádlí, to je nám jasné, že nejste elektrikář . Nejlépe to vystihl pan Bureš. Vybavte se alespoň základní doutnavkovou zkoušečkou. Pokud jí připojíte na fázový vodič rozsvítí se doutnavka, ten připojíte na L - černý, nebo hnědý . Ten drát kde to svítit nebude (nebo jen tak strašně slabounce) je s největší pravděpodobnos tí PEN - ten připojíte na kostru svítidla (zel.žlutý vodič, nebo "obrácený stromeček" a pak na N modrý. Halvně až opatrně zjistíte který vodič je fázový vypněte si přívod proudu na jističi, po zapojení lustru (aniž byste se ho dotýkal) ho zapněte a zkontrolujte zkoušečkou jestli náhodou nesvítí při dotyku na kostru svítidla. Souhlasím, že informační hodnota katalogu MASSIVE je po technické stránce zcela nulová, o to hůř, že se mi technické parametry jimi dodávaných svítidel nikdy nepodařilo vypáčit ani z obchodního zástupce, na žádost o technický katalog prostě nikdy nikdo ani neodpověděl. Asi ani žádný nemají. 
|
|
|
|
|
Jiří Fuksa
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 16.09.2006, 19:13 » |
|
To: Karvánek Díky za radu. Rozpoznat vodič N, PE nebo PEN pouze pomocí doutnavkové zkoušečky, mně ještě nikdy nenapadlo. Dosud jsem se na druh sítě vždycky informoval na příslušných rozvodných závodech.
|
|
|
|
Hynek Bureš
OSVČ

projektant elektro nn, vn, slaboproudy
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 17.09.2006, 10:55 » |
|
To Richard & laici: Ono je to jednoduché a poradit vám zabere jen chviličku času "při kávě" - ale někdy se i tesař utne, zapomenene upozornit na nějakou důležitou bezpečnostní maličkost, vás to zabije a pak nás budete žalovat a vláčet po soudech, že jsme vám špatně poradili a nic nezapřeme - v archivu diskuze to zůstává černé na bílém. Možná že tím vypadáme jako uzavřená komunita či "elita", která si znalosti "tutlá" jen pro sebe, ale je to tak - jde o vyhrazená elektrická zařízení, i když je to jen hloupý lustr, a v tomto oboru je třeba respektovat řádově desítky právních předpisů a stovky technických norem, z čehož většina je v zájmu bezpečnosti a ochrany zdraví. Právní předpisy jsou veřejně přístupné na internetu, soubor technických norem si lze za "přiměřený ??" obnos pořídit. Pan Daněk byl s odpověďmi spokojen a doufejme že montáž lustru zvládl bez újmy na zdraví, ale vzpomeňte si na arogantní tazatele, kteří ani píšou s hrubými chybami a již v dotazu napíšou "s odpověďmi typu pozvěte si elektrikáře se jděte bodnout". To se to potom radí 
|
Jednoduchá zadání mívají často komplikovaná řešení. Jednoduchá se zdají být jen proto, že komplikace si žádný zadavatel nechce připustit. Řečeno česky: vyřeš to jednoduše norma nenorma, hlavně ať je to skoro zadarmo.
|
|
|
|
Jiří Fuksa
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 17.09.2006, 14:46 » |
|
To: Karvánek Nic ve zlém, ale překvapilo mně, že ze zadaných údjů jste tak jednoznačně přesvědčen, že se jedná o vodič PEN. Kdyby v zadání bylo uvedeno, že se jedná o panelák, tak bych se nenechal vyprovokovat. Ve své praxi jsem se setkal se spoustou instalací, kdy ke světlům vůbec není přiveden vodič PE. Samozřejmě jedná se o sítě TT, které jsou u nás na jižní moravě ještě dosti rozšířené. Dle Vašeho návodu by tedy došlo k připojení kostry k vodiči N. Nevím, jak Vy, ale já osobně bych si bez prohlídky celého objektu nebo předložení přesných údajů (což však tazatel pravděpodobně nezvládne uvést), netroufnul jednoznačně deklarovat, jak lustr připojit.
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 17.09.2006, 17:56 » |
|
To Fuksa : Jsem také z JM a musím potvrdit to, o čem jste psal, ve starších instalacích na venkově to takto skutečně bývá provedeno. Je ovšem otázkou, co s tím potom provést... Někdy je jediné možné řešení kostru lustru vůbec nepřipojovat a majitele s tímto seznámit, odmítnout odpovědnost za případný úraz  a doporučit rekonstrukci elektroinstala ce... Že asi nepůjde o panelák, to usuzuji z toho, že tam jsou dva HNĚDÉ vodiče. V panelácích jsou obvykle použité vodiče AYKYLs, jeden vodič je černý (L), druhý zelený (PEN). Majitel by mohl celkem jednoduše zjistit, jakou má doma síť a to pohledem do zásuvky 230V. Pokud jsou v zásuvkách dva vodiče a je propojený kolík s pravou zdířkou zásuvky, potom jde síť TN-C a je možné provést to, co bylo popsáno výše. Pokud budou v zásuvkách tři vodiče a nebude tam žádný propoj, potom jde buď o síť TN-S nebo TT, potom bude PE vodič ve svítidle chybět... U smyčkovaných zásuvek je počet vodičů dvojnásobný. Ještě také může nastat situace, že v zásuvkách budou připojené připojené jen dva vodiče a kolík vůbec nebude připojen, od takovéto instalace raději rychle utéct... 
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
Jiří Fuksa
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 17.09.2006, 22:09 » |
|
To: Hasala Na otázku co s tím potom provést je dle zadání, z odborného hlediska, jediná možná odpověď. Připojit lustr ve dvojité izolaci.
P.S. Příčina, proč jsem takto reagoval na příspěvek pana Karvánka je v podstatě vysvětlena v jeho posledním příspěvku.
|
|
|
|