Roman Pavlík
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 25.10.2006, 05:21 » |
|
Světelný okruh schodiště se spíná nezávisle ze dvou míst pomocí dvou střídavých přepínačů - neboli schodišťových vypínačů či "šestek". Tuto funkčnost bychom rádi zachovali a navíc přidali možnost spínání světelného okruhu pomocí jednoho pohybového čidla umístěného v blízkosti jedné z oněch šestek. Jak by vypadalo schema zapojení?
|
|
|
|
|
Pavelka Květoslav
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 21.11.2006, 13:46 » |
|
Přepokládám že ve vypínačích nebudete mít vodiče PE a N , takže čidlo si budete muset vylištovat nebo umístit tam , kde je svorkovací krabice,kde zapojí(odborník) dle schématu .
|
|
|
|
|
|
Milan Jaškanič
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 21.11.2006, 18:11 » |
|
TO: Belan neumi čist....
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary

Chránič je chránič!
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 21.11.2006, 18:21 » |
|
TO: Jaškanič Přestaňte  a naučte se psát a číst.
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
|
Jozef Halás
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 21.11.2006, 18:29 » |
|
Existujú kvalitnejšie pohybové čidlá,ktoré pri krátkom prerušení fáze zopnú a časujú v nastavenom čase/lacnejšie čidlá túto funkciu nezaručujú,raz zopnú,raz nie/. Ja osobne používam vypínač TANGO č.6/0 rozpínací kontakt/v kľude zopnuté/,ktorý namontujem namiesto pôvodného vypínača č.1, č.6, 2x č.6 atď...Vypínačo v v sérii môže byť hoci koľko.Čidlo sa namontuje namiesto pôvodného svietidla a cez relé čidla sa napojí L svietidla,N je spoločný.Niekt orý výrobcovia toto zapojenie uvádzajú aj na pripojenej schéme.
|
|
|
|
|
|
Otakar Dosbaba

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 21.11.2006, 22:32 » |
|
Nepředpokládám toto řešení na schodišti paneláku, či většího veřejného objektu, proto zde používám zavádějící výraz. "Trvale zapnuto" bude osvětlení jedním z přepínačů, tj. principem běžného schodišťového zapojení. To pro případ, že když vyrazím na rajóny s kýblem, hadrem a smetákem, si takto na jednom konci chodby či schodiště "trvale" rozsvítím, aniž by mi čidlo zhaslo, když se budu flákat. A naopak, když budu chtít, aby čidlo osvětlení nezapínalo, protože náš Pajda bývá za mrazivých nocí v chodbě, takže jeho občasné pobíhání způsobuje zapínání osvětlení, tak jej jednoduše vyřadím z činnosti. No, je pravda, že totéž mohu docílit i zapojením dle obr. 2 přepnutím do polohy "schodišťák" a zhasnout. Někomu však může vyhovovat různý způsob ovládání: a) "normálně mi rozsvěcí čidlo, pro trvalý svit si rozsvítím jedním z vypínačů" a nebo b) "režim čidla nebo schodišťáku si budu přepínat". Způsob a) budou jistě proklamovat naše polovičky, nám, technikům, bude bližší varianta b). Když si však představím nepopsané klapky vypínačů případu b) a většinu ženských, pak se asi naše odbornosti doma se zlou potáží.
|
|
|
|
|
|
Otakar Dosbaba

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 22.11.2006, 09:57 » |
|
To Štěpán: No tak jistě, Roman Pavlík si ten "vypínací" vypínač sice neobjednal, ale dle mého soudu se může hodit v případech, které jsem popsal výše - viz pobíhající pejsek. Schémátko je natolik zřejmé, že by nemělo činit problémy průměrně inteligentnímu laikovy, který by zrovna tak sám přišel na to, že je možné jej s příslušným funkčním omezením vypustit. Navíc ten čidlo vyřazovací vypínač může být barevně či typově odlišný, nebo může být situován jinde apod., takže by se nemusel zaměňovat se spínači osvětlení. No a když se nerozsvítí na schodišti samo? Pak asi drtivá většina lidí začne automaticy šmátrat po vypínači. To to umím všechno pěkně okecat, že jo!! 
|
|
|
|
|
Jan Štěpán

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 22.11.2006, 10:28 » |
|
To pan Nosek: to máte pravdu, uvedená schémata tento problém také neřeší, neboť vypínač je v obou případech umístěn na výstupu, neboli, čidlo běhá, ať je výstup připojen, nebo odpojen... Navíc 99% čidel v takovýchto prostorách se nastaví jednou a hotovo, na věky. (mimo mísu: mnou používaná čidla toto řeší odpojením spínací hlavice) To pan Dosbaba: omlouvám se, pokud to normy nepožadují jinak, snažím se zákazníkům dávat to, co chtějí, ne to co já považuji za nejlepší. (velmi často se to výrazně liší) Pobíhající pejsek se dá na čidle nastavit citlivostí. ... Pak asi drtivá většina lidí začne automaticy šmátrat po vypínači... To je sice pravda, ale to čidlo tam možná chtěl spíše pro to, aby fungovalo. Pokud by si to uživatel přál, pak máte samozřejmě pravdu. Jinak jsem myslím k této diskuzi už všechny své vědomosti vyčerpal a tak z mé strany je to vše. Přispěl jsem svou troškou do mlýna popisem mnou používaného a osobně vyzkoušeného zapojení (mám ho i doma na chodbách, máme dva "skorojezevčíky", dvě děti, ženu, smetáky apod... prostě na děti a cokoli většího reaguje, psy tam mohou běhat jak vzteklý a nic)  že jsem se zapojoval... 
|
ELprojekt.cz s.r.o. projektování a realizace elektrických zařízení.
|
|
|
|