Ondra sev
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 06.05.2013, 08:07 » |
|
Je správná velikost jističe 16A pro světelný obvod o cca 4 svítidlech (60-100W)? Byl mi zapojen v zahradním domku a nejsem si jistý jestli to správně.
|
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 06.05.2013, 08:36 » |
|
Jaký je průřez vodičů? Obecně by určitě stačila nějaká 6ka, ale neznám projekt a místní situaci... A 16ka bude určitě nejlevnější!
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 06.05.2013, 09:19 » |
|
V zahradním domku, který je nejspíš dřevostavba, by bylo určitě lepší z požárních důvodů použít jistič 6A, který bohatě na uvedený příkon stačí. Jistič 16 A se běžně na světla nedává.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
Ondra sev
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 06.05.2013, 09:24 » |
|
Vedený kabel jest CYKY-J 3x1,5. Jde o to že jistič je tam již zapojený a v této chvíli je možné jej buď vyměnit nebo nechat. Je jasné že bych jej tam raději ponechal, avšak mám obavy stran jeho vhodnosti, které mě vedly k tomuto dotazu.
Jedná se o cihlovou budovu.
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 06.05.2013, 09:36 » |
|
Jistič je zbytečně silný na daný odběr v okruhu, jistič vyměňte za max. 10A, který bude odpovídat i použitému kabelu.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 06.05.2013, 10:41 » |
|
Vedený kabel jest CYKY-J 3x1,5. Jde o to že jistič je tam již zapojený a v této chvíli je možné jej buď vyměnit nebo nechat. Je jasné že bych jej tam raději ponechal, avšak mám obavy stran jeho vhodnosti, které mě vedly k tomuto dotazu.
Jedná se o cihlovou budovu.
Nebylo by jednodušší diskutovat o tom s tím, kdo tam ten jistič osadil?
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
|
|
|
Ondra sev
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 06.05.2013, 14:34 » |
|
 za odpovědi. Tedy pro kompletaci, je vhodnější 6A či 10A? - Vedení cyky3x1,5 pod omítkou napájí 4 svítidla 60-100W -
|
|
|
|
|
Jakub Janoušek

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 06.05.2013, 16:03 » |
|
Nepujdem rovnou na 3 nebo méně Amper? ... a co takhle jistit to cele jen hřabíkem  ? Já bych se držel 8-10 A
|
Existují 3 skupiny lidí: To co májí k elektrice respekt, ti co respekt nemají a pak sebevrazi co jsou si na 100% jistí, že na PE-čku nikdy nebude fáze.
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 06.05.2013, 16:40 » |
|
Nepujdem rovnou na 3 nebo méně Amper? ... a co takhle jistit to cele jen hřabíkem  ? Já bych se držel 8-10 A Vzhledem k nedostatku informací o užívání osvětlení, jsem navrhl 4A, další nižšší v řadě je 2A, který by mohl při zapnutí všech světel najednou vypadávat. Z jakého důvodu by měl být pro cca.400W odběru jistič pro 2kW, mě nějak uniká.
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 06.05.2013, 20:17 » |
|
... Já bych se držel 8-10 A
8-10A? 8A mají ve výrobním programu jen někteří výrobci. Takže já bych se držel "nejpoužívanějš ích" hodnot 6 nebo 10A. Na 4 světla uvedená v dotazu je 6A naprosto dostačující se slušnou rezervou A věřte kolegovi Hudcovi - pokud někdo dá na světelný okruh s předpokládaným odběrem řádově 2A, provedeném vodiči Cu 1,5mm2 jistič 16A, je to "velmi podezřelý "elektrikář", já bych si na něj dal pozor a raději to nechal nezávisle zkontrolovat celé!
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|