pro pana Nováka:
Tak se mi zdá, že jste nečetl diskusi od začátku.Původn
ě jsem reagoval na návštěvníka ALCR který napsal "Venkovní prostředí je zvlášť nebezpečné...."
Což jsem se mu snažil vyvrátit "Venkovní prostředí je AB8" Což jak jste sám psal je prostředí nebezpečné=základní ochrana.Jen jsem k tomu doplnil,a to jme si možná ne zcela porozuměli,že se občas a s tím s vámi plně souhlasím
dostane do protokolu o určení prostředí i vliv AD ač proto nejni sebemenší důvod (žádná "cizí" voda).Pokud se v protokolu AD vliv přesto uvede nenapadá mě nic moc jiného,jestli tedy nechci provést zvýšenou ochranu nebo zajistit nový protokol o určení prostředí, než využít mnou zminovanou vyjímku,kde tedy využít jde,o nemanipulující
ch osobách.
To je celé a myslím,že v nějakém rozporu snad ani nejsme.
Ale pár příkladů pro oprávněnost AD v protokolu do venkovního prostředí mě napadá,například na dráze na mycí koleji bezesporu vliv jiného vodního zdroje bude a pak třeba v zahradnictví s umělým zavlažováním kde jsou i venkovní rozvaděče pro odsluhu.....po
kud chcete ještě na něco určitě příjdu...
Dovolím si oponovat
Mohl bych připojit ke stávajícímu svítidlu instalovanému na venkovni zdi svítidlo osvětlující chodník(kabelem v zemi 4m)U stavajícího svítidla neni chránič.Je to v síti TNC.Starší instalace.Je nutné přidání proudového chrániče?..
zde nutno počítat kromě vlivu AB8 "venkovní prostředí - nebezpečné" i s vlivem AD4 "stříkající voda - zvlášť nebezpečné" - místa, kde voda
může stříkat (zde upozorňuji, norma říká, že
může a ne, že opravdu k tomuto jevu dochází) - místa ve kterých může být zařízení vystaveno stříkající vodě vztahuje se to např. na venkovní svítidla, nebo zařízení staveniště. Venku je prostě nutno počítat s možností kropení (stříkání) trávníku a oplachováním chodníku stříkající vodou v dnešní době má již mnoho lidí i vysokotlaké vodní čističe, které mohou být použity na čištění chodníku, dále zohledněte, že zahradní svítidla nejsou masivní veřejné osvětlení navíc ještě přizemněné a že k rozbití běžného zahradního svítidla stačí rána kopacím míčem, nebo neopatrná manipulace nějakým neseným předmětem.
A operovat v tomto případě vyjímkami o nemanipulující
ch osobách a pod. nelze když se jedná o prostor běžně přístupný osobám neznalím (laikům) a to i dětem.
Použití chrániče na všechny venkovní okruhy by měl být bezpečnostní standart.
V tomto konkrétním případě, kdy jde o rozšíření stávajícího starého okruhu a chránič není kam vřadit, si musí majitel zvážit např.
- je to na mém pozemku a mám tam přístup jen já a rodina
- dokážu si ohlídat aby svítidlo nikdo nepoškodil a nemanipuloval sním
- dokážu si ohlídat aby svítidlo nebylo vystaveno stříkající, nebo tlakové vodě, respektive koupím takové svítidlo kterému to nevadí (kvalitní svítidlo s dostatečný krytím IPX4 - stříkající vody popřípadě IPX5 - tryskající voda).