Pavel Plhal
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 20.02.2009, 08:16 » |
|
Když je v domě schodišťový automat a chtěli bychom instalovat čidla. Musí se předělávat rozvody, jak tvrdí pan domácí, nebo se mohou čidla zapojit na stávající instalaci a automat přepnout ručně na trvalé svícení?
#116#105#
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #1 kdy: 20.02.2009, 17:20 » |
|
Asi by bylo nejlepší pozvat nějakého elektrikáře, ať posoudí na místě jestli je to možné nebo ne. Nedovedu si představit ,jak vám může někdo zde poradit na dálku, bez znalosti konkrétních rozvodů. Ale pravděpodobně to možné bude. Pozvaný elektrikář vám jistě navrhne nejlepší a nejschůdnější řešení.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Pavel Plhal
|
|
« Odpověď #2 kdy: 20.02.2009, 17:52 » |
|
Chápu, že to jde těžko, ale předpokládal jsem, že do světla jde N a L a když se přidá čidlo a přepne schodiště na trvalé svícení, že by to mělo fungovat. Protáhnout fázi čidlem. Nejsem silnoproudař ale spojař a tak mne neutlučte.
|
|
|
|
|
|
Pavel Plhal
|
|
« Odpověď #4 kdy: 20.02.2009, 18:24 » |
|
Pane Karvánek, díky, jsem to někde četl , tu poznámku, jen jsme se s domácím dohadovali jestli musí být nová instalace. Jak je vidět, MUSÍ . Když to má být podle normy. Klidně téma zamkněte stačilo mi to.
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr Doležal
emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)
|
|
« Odpověď #9 kdy: 20.02.2009, 18:56 » |
|
Tak mi to nedalo a mrknul jsem se do encyklopedie, a tam :
Chráněná úniková cesta Trvale volný komunikační prostor, vedoucí k východu na volné prostranství, chráněný proti účinkům požáru požárně dělicími konstrukcemi.
A protože vstupní dveře do bytů jsou z papundeklového sendviče, žádnou dělící konstrukci nemáme, leda tak až venkovní fasádu. Takže: 1. buď se nejedná o chráněnou , ale o prostou únikovou komunikaci 2. nebo všech 32 bytů je třeba osadit těžkými protipožárními dveřmi a v souvislosti s tím uložit kabely pod omítku, což je proti těm dveřím "plivanec".
|
Na zdraví a abychom byli lidmi to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
|
|
|
|
|