|
Čestmír Kubáček
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 23.10.2014, 00:16 » |
|
Připadá mi to ne jako nestandartní řešení ale jako řešení ušetříme za každou cenu. 1. Podívejte se, v čem a jak jsou taženy stávající vodiče k vypínačům. 2. Je - li je možno nahradit bez sekání, pouhým protažením nového vodiče 3-O (nutno přeznačit šedou za modrou, pokud je ale provedeno správně, a kvalitně, RT by neměl mít problém, z důvodu že kabel černá, hnědá, modrá nepatří mezi standartní), zvolit systém zapojení - například po černé pošlu napájení, hnědá bude spínaná) a předrátovat ve všech místech, kde je třeba. 3.Musí - li se sekat,, tak přesekat a vsadit správný kabel.
4. nedovolují - li čas a finance sekat, předělávat, tak dodat relé jak sám myslíte a začíte se modlit, aby po čase záhadným způsobem nezačly odcházet.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Otakar Dosbaba

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 23.10.2014, 09:17 » |
|
Není mi jasný popis stávajícího zapojení. Co znamená konkrétně "fázový vodič - přívod a odvod"? Je to tak, že do každého spínače vede kabel se třemi vodiči a kabel vede do rozvaděče? Pak by to neměl být problém. Je zapotřebí použít čidla, která obsahují na místě spínacího prvku relé a pak se to zapojí takto: hnědý vodič - přívod / napájení čidla, černý vodič - výstup čidla. Modrá (asi spíše bude kabel se šedým vodičem) bude N. Výstupy čidel pro daný okruh se jednoduše společně přivedou na cívku stykače (časový spínač v rozvaděči jím bude nahrazen), který bude spínat "silový" okruh odpovídající skupiny svítidel. Délku intervalu svícení bude určovat nastavení pohybových čidel. Zatím jsem nehledal, zda náhodou neexistují čidla s indikací sepnutého režimu, ale pokud by existovaly, bylo by více než vhodné je použít. To pro případ, až se bude hledat, proč světla stále svítí a bude třeba identifikovat "viníka" v podobě např. čidla manuálně sepnutého, či třeba porouchaného. Stykač v rozvaděči by měl být robustnější, nehledat s malopříkonovou cívkou (potíže s odpadnutím kotvy vzhledem ke kapacitě delšího ovl. obvodu) a opatřený RC členem, aby relátka v čidlech měla co nejdelší životnost.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
|
|