Ondřej Cuf
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 17.12.2024, 15:01 » |
|
Elektrikář nám vyvedl od vypínače k trámu na který bude umístěn RGBW pásek datový kabel Solarix CAT5E UTP PVC Eca SXKD-5E-UTP-PVC.
Jelikož máme v obýváku 2 trámy a celková délka LED pásků bude 12m (na každém trámu 6m) tak nevím zda to ten kabel "utáhne".
Koupil jsem pásek, zdroj i přijímač ale aktuálně si nejsem jistý zda je to vůbec správně nachystané. Přikládám vyfocené schéma.
Můžete mi případně poradit se správným zapojením?
|
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #3 kdy: 17.12.2024, 20:06 » |
|
Pokud to opravdu máte řešeno jak je na obrázku, je to od základu špatně.
- nemůžete po UTP kabelu vést napětí 230V ke zdroji na trámu. - samotný průřez UTP kabelu nedostatečný i pro napájení 12m LED pásku - UTP kabel není určen ani pro vedení malého napětí s vyjímkou POE napájených síťových prvků a to ještě s omezeným výkonem. Tedy jeho využití pro napájení LED osvětlení je od začátku známkou neznalosti, nebo nekompetentnos ti montážní firmy.
viz příloha z technického listu jednoho z výrobců UTP kabelů
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Ondřej Cuf
|
|
« Odpověď #5 kdy: 18.12.2024, 07:23 » |
|
Zatím máme jen vyvedené kabely k trámům a řeším které LED pásky, zdroj atd koupit. Proto jsem se chtěl doptat zda ty kabely to vůbec zvládnou, nebo nejprve řešit výměnu.
Do instalace nevidím, musím si zavolat jiného elektrikáře, aby se mi na to detailně podíval a poradil.
Ale hlava mi nebere že certifikovaný elektrikář, který dělá i revize mi připraví napájení LED pásek takto špatně....
|
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
|
« Odpověď #6 kdy: 18.12.2024, 07:34 » |
|
Ale hlava mi nebere že certifikovaný elektrikář, který dělá i revize mi připraví napájení LED pásek takto špatně....
Sice netuším, kdo je to "certifikovaný" elektrikář, ale k tomu, čeho chcete dosáhnout máte vyhledat projektanta. Projektant řeší přesně to, v čem se tu patláme. A elektrikář je pozice, která vezme řešení projektanta a provede jej. A funkce revizního technika spočívá v tom, že se podívá co navrhl projektant a kontroluje, zda to tak elektrikář provedl. Pokud jste se rozhodl jít touto divokou cestou, můžete být v budoucnu překvapen mnoha souvislostmi, které vzniknou třeba jen proto, že jste ušetřil na projektantovi.
|
Elektrika NENÍ časopis!
|
|
|
Ondřej Cuf
|
|
« Odpověď #7 kdy: 18.12.2024, 07:45 » |
|
Stavěli jsme dům na klíč. Veškeré elektrické rozvody byli naprojektované . Během stavby, jak to tak bývá jsme pár věcí pozměnili. V tomto případě jsme chtěli přidat nepřímé osvětlení na trámy, které by fungovalo pro celý prostor. Zapínané vypínačem u vchodu do místnosti, kde se ovládají i ostatní světla.
Nepřijde mi to tedy jako nějaká divočina. Vše ostatní bylo podle projektu, jen jsme chtěli přidat jeden vypínač na ovládání 2 LED pásků.
Asi jsem měl přehnané očekávání...
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #8 kdy: 18.12.2024, 08:43 » |
|
Jirko, tady připomínám tvůj rozhovor o napájení via UTP! ... Hezké připomenutí Podobně jako u POE tady využili datové kabely k rozvodu nějakého napájení. Ale byly to dost "inteligentní zdroje", se správě dimenzovaným omezením proudu. To je zásadní rozdíl proti tomu, když si do podobných slabých vodičů pustím "pár Ampérů" ze zdroje pro úplně jiné použití a ještě si to dám na hořlavý podklad
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #10 kdy: 18.12.2024, 14:20 » |
|
Nerad soudím, ale ještě je otázkou jaké bylo zadání. Osobně bych kontaktoval toho elektrikáře s tím, že bych mu ukázal tuto diskusi a reklamoval bych jeho provedení. Měl by to dát dopořádku na svoje náklady, v rámci reklamačního řešení. Pokud se k tomu nepostaví čelem, máte nějaké páky v rámci zákona.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #14 kdy: 18.12.2024, 16:51 » |
|
Datové (UTP) a telefonní (SYKY, SYKFY) kabely mají průměr 0,5mm, což přepočítáno na průřez je 0,2mm2. Z toho vyplývá maximální zatížení do 1A. Použití samozřejmě s malým napětím do 60V. Také je třeba počítat s ohmickým odporem jednoho vodiče, který je 8,9Ohmu/100m a tím vznikajícími úbytky napětí.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #15 kdy: 20.12.2024, 19:19 » |
|
Docela mne zajímá jak se to celé vyvrbí. Tedy jak bude reagovat ten elektrikář, či jaké se zvolí ve finále řešení. Nebo zda je kabelová příprava skutečně provedena jak je předloženo v nákresu. Doufám že se nám tazatel ještě ozve a podělí se o informace ať jsou jakékoliv.
|
|
|
|
Josef Martinec
|
|
« Odpověď #16 kdy: 26.12.2024, 13:33 » |
|
Datové (UTP) a telefonní (SYKY, SYKFY) kabely mají průměr 0,5mm, což přepočítáno na průřez je 0,2mm2. Z toho vyplývá maximální zatížení do 1A. Použití samozřejmě s malým napětím do 60V. Také je třeba počítat s ohmickým odporem jednoho vodiče, který je 8,9Ohmu/100m a tím vznikajícími úbytky napětí.
Tak všeobecně je to pravda, jen bacha na kategorii kabeláže. I u toho Solarixu je dle katalogových hodnot vidět že s kategorií roste i průměr použitých vodičů, od 0,5 mm pro cat 5e do 0,58mm pro cat 7a. U jiných výrobců je to v rozsazích velice podobné byť často narazíme spíše na hodnoty uváděné v AWG v rozsahu25AWG 0,2mm 2 do 22AWG 0,5mm 2. Co se konektorů týká tak ano je to samozřejmě nejslabší místo celého spojení a je potřeba volit ten správný konektor pro konkrétní kategorii a kabel - naštěstí je konstrukčně nemožné použít konektor určený pro cat 5 na kabel cat 6a či 7 neb tam prostě ty žíly nevlezou. Dokonce jsou pro zařízení se standardem PoE++ 802.3bt Type 4 (90W) vyráběny konektory masivnější, kde je kabel zaříznut buď do dvojice nožů nebo jsou nože řešeny jako podstatně masivnější a mají větší kontaktní plochu. Toto jsem viděl jak u Axisu , Pelca tak i intelek má tyto skládané konektory. A co jsem koukal, tak bude ještě hůř neb se chystá i PoE +++ (cca 120W) kde zatím není jasné zda dojde k úpravě napětí na 57-65V nebo bude použití vázáno jen na cat 7a tedy dojde i ke zvíšení proudu na pár.
|
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #17 kdy: 26.12.2024, 14:15 » |
|
V dotazu se jasně píše o UTP cat5e . Proto zde probíráme pouze tuto kategorii. NAvíc ani CAT7 není určena pro použití popisované tazatelem. Bez ohledu na silnější vodiče a tím pádem možnost většího zatížení. Má to u tazatele nějaký posun??
|
|
|
|