M_Beda
|
 |
« kdy: 26.06.2009, 21:01 » |
|
zakoupený spotřebič (obyčejné nástěnné světlo) má tři svorky, klasika (h, m, z) ... ale ze zdi (vedeno od vypínače) na mě vykoukly jen dva dráty - ochranný zeleno/žlutý a černý  co kam jak mám zapojit (kromě zž, ten je jasný)? stačí černý na L (k hnědému)?? nějak se mi to nezdá... #112# Opakované téma
|
|
|
|
M_Beda
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 26.06.2009, 22:11 » |
|
 !! to vypadá, že to bude ono  ... ovšem podotýkám, že jsem hledala (asi málo  ) já už dnes (hloubám nad tím asi 3 dny) dokonce i sama došla k tomu, že se asi bude muset ta modrá s něčím propojit, ale... nejspíš bych ji spojila s fází  - prosím nebít!! jsem ale (aspoň pokud jde o elektriku) natolik soudná, že jsem šla nejdřív hledat a toto fórum mi přišlo velmi rozumné s tím, že se zde opravdu poskytne rada - že přišla takto obratem jen vítám  hned zítra to vyzkouším, ještě jednou díky 
|
|
|
|
|
|
M_Beda
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 27.06.2009, 15:07 » |
|
už to svítí  svítidlo je částečně kovové a když se pokouším pozorně číst vaši odpověď - pochopila jsem to už včera dobře - viz obrázek (modře jsem ten drát zaizolovala já sama, co když do toho v budoucnu poleze někdo jiný? ať je to zapojení zřejmé hned)
|
|
|
|
|
|
M_Beda
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 27.06.2009, 16:49 » |
|
 no dobře, tak ne  musí být dostatečně mechanicky pevné... Tedy pod šroubek nebo do svorky (svorkovnice) ovšem ten šroubek, který tam originálně je, je tak "úžasný", že pod ním nedrží ani jeden drát (má tak malou hlavu).... ale toto pořeším a oba ty dráty utáhnu pod šroubek
|
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 27.06.2009, 19:24 » |
|
TO:Alin Možná je to, možná není.... Takových zapojení jsem při revizích viděl více....a to asi jeden a ten samý nedělal... 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
M_Beda
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 28.06.2009, 12:13 » |
|
Já  zejména panu Schwarzovi, který reagoval dost rázně (a umím si představit, co si asi myslel), ale naprosto korektně... a hlavně - přesně pojmenoval podstatu problému  TO: Kamil Táborský  , s tou elektřinou máte pravdu, ale já bych pořízení si "jednoho bl**ho světla" přece jen asi nenazývala úpravami bytu  (v uvozovkách, protože možná namítnete, že i "malý bl**ý světlo" může zapříčinit požár). Dnešní instalace s barevným značením vodičů je v případě takto jednoduchých spotřebičů vcelku (s prominutím) "blbuvzdorná" - ve smyslu, že to skoro nejde zapojit špatně. Samozřejmě lze v principu "správné" zapojení špatně udělat  - porušit izolaci, nedotáhnout, dotýká se něco co nemá apod. V mém případě šlo řekla bych o něco jiného - "nastavovala" jsem něco, s čím se v originálu (ať už starší instalace, nebo naopak nyní zakoupené svítidlo) vlastně nepočítalo. No a provedení.... Dobře, myju si hlavu  Jinak, provokace ani sranda to být neměla a důvod, proč si na přidělání "jednoho....(viz výš)" nepřivolám profesionála, se dá nejspíš uhodnout Je to už lepší?
|
|
|
|
Michal Ney
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 28.06.2009, 13:03 » |
|
TO:Alin Možná je to, možná není.... Takových zapojení jsem při revizích viděl více....a to asi jeden a ten samý nedělal...  Taky přispěju fotkou.... 
|
|
|
|
|
Michal Ney
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 28.06.2009, 13:20 » |
|
Nějak mi není jasné kam vedou ty dva tlusté černé dráty
K dalšímu světlu
|
|
|
|
M_Beda
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 28.06.2009, 18:55 » |
|
TO: Petr Doležal Nevím co na to odborníci, ale mně se to jeví jako velmi elegantní řešení  . Jednodušší a ještě se ušetří ten druhý (další) drát - jednak jich tam je prostě míň (i když tady není žádná kdovíjaká změť) a druhak ne každý ho nutně má rovnou doma. A proč do taková smyčka?? No, asi se jistíte, aby to přece jen nevyklouzlo 
|
|
|
|
|
Michal Ney
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 29.06.2009, 10:57 » |
|
To: Michal Ney Předpokládám, že to torzo svítidla je tak 0,5m nad vanou.  To naštěstí ne, nad umyvadlem cca 1,9m od podlahy, kryt tam taky samozřejmě byl, ale to příšerné připojení tipuju na dílo obkladače 
|
|
|
|
|